לב סלצר, יהודי חרדי מבוגר בן 54, עם זקן מרשים, מתוודה שהוא בסך הכול היה רוצה לקבל חיבוק מאבא שלו. בן זילברמן, סטודנט בן 23, חרדי לשעבר, מספר לעצמו מידי ערב לפני השינה שאבא שלו גאה בו, גם אם הוא לא לגמרי משוכנע בכך. הסרט התיעודי 'הטיפול' ששודר אמש (רביעי) ב'כאן 11' הוא סרט על טיפולי המרה ולא על יחסי אבות ובנים, אבל אי אפשר להתעלם מדמות האב של שני גיבורי הסרט, שנוכחת-נפקדת לכל אורכו. אפילו שמותיהם של שני הגיבורים – לב ובן, מבטאים זאת באופן סמלי.
'הטיפול', סרטו של צבי לנזמן מוגדר כסרט שחושף לראשונה את טיפולי המרה מבפנים. אחת הכתוביות בתחילת הסרט מספרת שיוצרי הסרט קיבלו הסכמה יוצאת דופן לתעד טיפולי המרה במשך שנתיים וחצי. אבל מי שמבקש להכיר לעומק את טיפולי ההמרה באמצעות הסרט עלול להתאכזב. הסצנות הקצרות מהטיפול הקבוצתי והאישי שלב משתתף בהן לא מלמדות מספיק על אופי הטיפול. כן אפשר להבין שהטיפול המתועד נועד לחזק את הדימוי העצמי של המטופלים ולשפר את הרווחה הנפשית שלהם. "ייתכן שהמשיכה לא תעלם לעולם", אומר אחד המטופלים, "אבל ככל שארגיש שווה יותר או שלם עם עצמי, המשיכה לבחור תטריד אותי פחות". מעבר לכך אי אפשר ללמוד מהסרט עד כמה הטיפול המתועד מתיימר ומצליח לשנות את הנטייה המינית, ובאלו דרכים בדיוק הוא עושה זאת.
ובכל זאת, 'הטיפול' הוא סרט חשוב מאוד בגלל העמדה המורכבת שהוא מציג ביחס לטיפולים. לנזמן הבמאי, הומוסקסואל בעצמו, מספר בסרט שקיבל החלטה אמיצה לכבד את ההחלטות של הגיבורים שלו ואת יחסם לטיפולים, למרות שבן הזוג שלו בתקופת הצילומים נפגע בעצמו מטיפולי המרה. ולנזמן עומד במשימה. הסרט הרגיש שהוא יצר משדר אמפתיה שווה כלפי שני הגיבורים שלו שבחרו בדרכים מנוגדות, גם כלפי לב שרוצה להמשיך בטיפולים, וגם כלפי בן שלאחר מסע אישי ומחקר מחליט להיאבק בהם.
אחד מרגעי השיא של הסרט מתרחש בשיחה בין בן לבין מת'יו שורקה, מייסד עמותה שנאבקת בטיפול המרה. בן אומר לשורקה שהוא מתייחס לטיפול שעבר באופן דואלי. הוא מספר שבשלב מסוים הוא שינה את מטרתו של הטיפול, והפסיק להגדיר אותו כטיפול המרה. אבל שורקה לא מוכן לקבל את זה שבן עדיין נפגש עם המטפל שלו וטוען שמבחינתו הוא עדיין נמצא בטיפול המרה. בן מגיב קשה. הוא מאשים את שורקה בהתנשאות ומטיח בו: אתה משקר, אני לא בטיפול המרה, מבחינתי המטפל שלי טוב לי כרגע. שורקה לא מוכן לקבל את הגישה, וקובע עבור בן שהוא אינו גאה.
רגע העימות הזה בסרט ממחיש מצוין את הצורך להתייחס באופן מורכב לטיפולי ההמרה. 'הטיפול' אולי לא מלמד אותנו הרבה על הטיפולים עצמם, אבל הוא כן מלמד עד כמה חשוב לכבד את העמדה והבחירה האישית של המטופלים.