בכל מהדורת חדשות ושער של עיתון, העורכים רוצים לתת את הכותרת הכי עוצמתית שלהם: "מדינה בהלם", "אנרכיה", "מפציצים ונערכים", "מחוסנים פעם שלישית נדבקו". אזרחי ישראל קוראים ומתמלאים אימה ופחד, אבל בחזית של כל כותרת וידיעה כזו עומד המגזר העסקי והכלכלי שמושפע מכל חדשה מרעישה. הבורסה מגיבה בעליות שערים או בירידות שערים, עסקאות ענק עלולות לרדת לטמיון ועבודה קשה של חודשים יכולה להימחק בהינף יד. אי ודאות עלולה להיות הרסנית.
בשנה המסתיימת חווינו חילופי שלטון בארץ ובארה"ב, מבצע צבאי בעזה ופרעות, שיגורי טילים מהצפון, וכמובן המשך התגלגלותה של מגפת הקורונה. קרה לנו כמעט כל דבר שיכול לערער מערכת כלכלית ולגרום לאי ודאות. ואי ודאות, כאמור, היא האויב הגדול ביותר של מנכ"ל. התכנון של כל עסקה, גדולה כקטנה, מבוסס על נתונים והשערות, וכשהנתונים משתנים ולא יציבים חברה עלולה לקרוס.
אין בית ספר בעולם שמכין מנכ"ל למשבר כמו הקורונה, ולהשלכות של כל השינויים האחרים שחווינו השנה. כבן לניצולי שואה גדלתי כל חיי לצד חוסר ודאות. שמעתי מהוריי את הסיפור הזה: אבא שלי היה בן שש כשהיה במחנה ריכוז, והיה מקבל לחמנייה מהנוצרים שמחוץ למחנה בכל יום ראשון. את הלחמנייה הוא היה שומר מתחת לכרית, ומיד שולף משם את הלחמנייה שקיבל ביום ראשון שלפני כן. רק כשקיבל לחמנייה חדשה הרשה לעצמו לאכול את הישנה. הסיפור הזה מלווה אותי בכל דרכיי: חונכתי תמיד להיות מוכן ליום שחור ולחפש הזדמנות להמשיך ולהתקדם, אף פעם לא לדרוך במקום אלא לשאוף לנוע קדימה לצמיחה.
כמנכ"ל של חברה כלכלית גדולה, ובמיוחד לאחר השנה הזו, אני מבין איך המציאות יכולה להשתנות במהירות. עם פרוץ המשבר נדרשתי לאמץ גישה פרו־אקטיבית כדי לקום בכל יום ולראות איך מביאים את החברה ליום שאחרי באופן מיטבי. בעת משבר הנטייה הטבעית היא שהשטח ינהל את הפעילות העסקית; אך העוצמה של הארגון תישמר רק כשהחברה תעצב את הפעילות הזו.
אני מחלק את ההתמודדות עם המשבר לשתי רמות: פנים־ארגונית וחוץ־ארגונית. במישור הפנים ארגוני, בראש ובראשונה יש לשמור על מצבת העובדים שהם הבסיס לכל חברה מצליחה, לנקוט פעולות ליעילות, לחיסכון ולמקסום הכוחות החיוניים לעבודה, ולדאוג בהתמדה (יותר מבדרך כלל) לשמירה על תזרים המזומנים. ללא תזרים, ניקלע למרדף מתמיד כדי למנוע צלילה מטה.
בהיבט החוץ־ארגוני קיימת חשיבות רבה לשמירה על תקשורת רציפה עם שוכרים, שותפים ועמיתים שימשיכו לצעוד איתנו יחד בדרך, לצד חקר התנודות והתהליכים בשוק שהחברה פועלת בו – או מחוצה לו, כדי לחפש הזדמנויות. משבר תמיד מעורר הזדמנויות, וצריך לבדוק מה נכון לחברה ומה יגביר את היציבות בה, ולדעת לזהות זאת. כל מנכ"ל צריך לדעת לאן החברה שלו רוצה ללכת, ולמצוא את ההזדמנויות העסקיות בשוק, ולא רק לחכות באין מעש.
אני מאמין גדול בכך שאי ודאות ומשבר יכולים לפתוח הזדמנויות. צריך להיות קשובים ועירניים ולזהות אותם. זה נכון לקורונה, זה נכון לחילופי שלטון וזה נכון לכל משבר שעוד עלול לפקוד אותנו. נקווה שהשנה נזכה להפתעות חיוביות שיוציאו מאיתנו יצירתיות שתוביל ליציבות ולצמיחה.
אהרוני נויבואר הוא מנכ"ל החברה לפיתוח גוש עציון