יום רביעי, אפריל 30, 2025 | ב׳ באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

נועם אמיר

כתב לענייני צבא וביטחון במקור ראשון

אם החברה הערבית רוצה לעצור את האלימות, היא צריכה להצביע על הפושעים

כן, הממשלה הזניחה את החברה הערבית, אבל גם החברה הערבית הזניחה את עצמה כשאִפשרה לתופעות חסרות הרסן להשתלט על עריה

לפרשני התקשורת הערביים היה חשוב מאוד להבהיר במהלך החג כמה סוערת המחאה ברשת על אוזלת ידה של מדינת ישראל בכל הקשור לפשיעה הגוברת במגזר. חלקם אף האשימו את התקשורת בישראל בכך שהיא מתעלמת מהתופעה, אמירה שגויה בבסיסה שכן בשנה האחרונה התקשורת לא הפסיקה לדון בנושא.

למען האמת, הפשיעה בחברה הערבית הייתה כאן כבר לפני שנים, והממשלה העדיפה לא להתעסק בנושא. אך לאחרונה נראה כי כל אירוע אלים במגזר זוכה לתהודה רבה בתקשורת, ובצדק.

המחאה ברשת בעקבותיה סוערים הפרשנים התחילה בסוף השבוע, כשמספר צעירים ערבים צייצו ותייגו את המחאה שלהם כחלק מקמפיין אינטרנטי, שנועד להבהיר שהמצב הנוכחי הוא באשמת המשטרה והממשלה, שלא באמת מטפלות בתופעה הזו.

אין ספק שהושקעו אנרגיות רבות במחאה ברשת, ואם אותם צעירים היו מוצאים את הדרך להשקיע אנרגיות בבעיות עצמן, המצב היה נראה אחרת. כמה ערבים ישראלים ראיתם יוצאים למלחמה על הנשק ברחובות? מתי ראיתם רשות מקומית ערבית נלחמת, למשל, בתופעת החתונות המאולתרות שמביאות איתן את הזיקוקים והירי החי באוויר?

כן, הממשלה הזניחה את החברה הערבית. אבל גם החברה הערבית הזניחה את עצמה כשאִפשרה לתופעות חסרות הרסן להשתלט על עריה. עכשיו כולם משלמים את המחיר שספק אם ניתן בכלל לתקן אותו. שהרי, ברור לכולם שהפעלת כוח בערים ערביות יסתיים בגינוי האלימות המשטרתית. אף אחד לא באמת ייתן למשטרה גיבוי לפעול כמו שצריך במקומות שצריך להוציא את הנשק, את הזיקוקים, להכניס משילות, חוק וסדר ואז אולי להתחיל באמת לעצור את התופעה ולטפל בשאר הבעיות האלימות בחברה הערבית.

בריאיון לגלי צה"ל תקף הבוקר אשרף ח'טיב, מנכ"ל עיריית קלנסווה, את המדינה שלטענתו לא שומרת עליו כשעבריינים בעירו ניסו לרצוח אותו לפני כחצי שנה. ניסיון ההתנקשות בחייו של ח'טיב קשור בעבודה שלו בעיריית קלנסוואה. הוא יודע בדיוק מי ירה בו ולמה, והוא אפילו היה יכול לספק למשטרה את המניע ואת זהות המחסלים, אבל בחר שלא לעשות זאת. איך אפשר לעצור פושעים אם החברה הערבית לא מוכנה להצביע עליהם? (עניין זה נכון, אגב, גם לתופעת הפרוטקשיין המשתוללת ברחובות, גם בערים יהודיות. בעל עסק שנסחט יודע בדיוק מי סוחט אותו, מי מאיים עליו ומי שולח את העבריינים להצית או לירות על העסק שלו. הוא מזמין את המשטרה אבל לרוב לא מוכן לשתף איתה פעולה).

ככה אי אפשר לנהל מלחמה בעבריינות ובפשיעה, ומאידך ניתן גם להבין אותם: הם מפחדים כי משטרת ישראל בחולשתה לא מספקת להם את ההגנה הדרושה. הכותרות מבשרות כי הממשלה מתכוונת להפעיל את שב"כ כדי להביא לפענוח של פשעים ובסופו של דבר לייצור אפקט הרתעה. אולי זה הפתרון, רק חבל שעוד בטרם נולד הרעיון רצו עמותות שמאל קיצוניות לתקוף את ההחלטה בבג"ץ, לא ברור לאיזו מטרה ועל מי ניסו להגן.

אז במקום להשקיע את האנרגיות בהאשטג, בטוויטר ובעתירות לבג"ץ כדי לבלום את ניסיונות המדינה לעצור פושעים, אולי כדאי לחברה הערבית להשקיע את האנרגיות במלחמה באלו שבאמת צריך להילחם בהם.

הידיעה הבאה

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.