יום רביעי, אפריל 2, 2025 | ד׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user
צילום: אריק סולטן

אסף גבור

כתב לענייני ערבים ופלסטינים. בעל תואר ראשון בכלכלה ולוגיסטיקה ותואר שני ביחסים בינלאומיים ומזרח תיכון באוניברסיטת בר אילן

נתניהו מציג: גיוס המונים נגד הסכם הגרעין

השימוש המכוון של ראש הממשלה בריאד ובמוסקבה והאיום מפני טווח ארוך יותר של הטילים הגרעיניים, נועד לנגן על המקומות הכי רגישים באזור ולגבש קואליציה רחבה נגד המשך הסכם הגרעין

חשיפת המסמכים אתמול של נתניהו בדבר פרויקט הגרעין האיראני, נועדה לגיוס המונים נגד המשטר בטהרן. מסיבת העיתונאים מהקריה שבתל אביב, תורגמה לשפות רבות כולל כמובן ערבית. בד בבד, ברשתות החברתיות מיהרו עוד טרם הופעתו של נתניהו לספק למשתמשים לינקים לצפייה ישירה בנאום.

במהלך נאומו נתניהו ציין כי במקביל ליכולת הגרעינית שאיראן שואפת להשיג, היא מפתחת יכולת בליסטית ארוכת טווח. מתוך המסמכים שהגיעו לידי לישראל בפעולת מוסד חוצה גבולות, שנרשמה כבר בדפי ההיסטוריה המודיעיניים, הוא הציג עותק של תרשים איראני מקורי, שבו פצצת הגרעין נראית בתוך ראש נפץ של טילים איראניים מסוג שיהאב 3, ח'אדר H1 , וח'אדר F1.  "איראן ממשיכה לפעול כל הזמן כדי להרחיב את טווח הטילים שברשותה. הם התחילו ב-1,000 קילומטרים, ועכשיו הם נמצאים כמעט ב-2,000 קילומטרים", אמר נתניהו ואז נקב במטרות אפשריות של הגרעין האיראני.  "הם יכולים להגיע לריאד, לתל אביב ולמוסקבה, אבל הם עובדים על טילים בעלי טווח הרבה יותר  ארוך".

צילום: EPA
ראש הממשלה בנימין נתניהו חושף את הארכיון הגרעיני של איראן. צילום: EPA

השימוש המכוון של נתניהו בריאד ובמוסקבה והאיום מפני טווח ארוך יותר של הטילים הגרעיניים, נועד לנגן על המקומות הכי רגישים באזור ולגבש קואליציה רחבה נגד המשך הסכם הגרעין, שמאפשר לאיראן, לפי הנתונים שהציג נתניהו, להמשיך ולפתח את היכולת הגרעינית במסווה אזרחי.

הבחירה בריאד שבסעודיה, אמורה לחזק את השנאה היוקדת והמתיחות החזקה בין סעודיה לאיראן. אם יש מישהו באזור שחושש יותר מראש הממשלה בנימין נתניהו מאיראן גרעינית, הוא יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. בפגישותיו האחרונות  בארה"ב ובאירופה, סלמאן דיבר על האיום האיראני ואחת מהסיבות להתחממות היחסים הסמויים והגלויים של ישראל וערב הסעודית היא שותפות גורל המאוימות מטהרן, וההבנה כי יש צורך מידי לפעול בשיתוף פעולה כדי למנוע את היכולת הגרעינית האיראנית.

נתניהו לא מסתפק בתמיכה הסעודית, ואפילו לא בתמיכה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. הוא מבקש לגייס לצד ישראל גם את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין במערכה נגד איראן. הוא ציין את שמה של מוסקבה כאחת המטרות של הגרעין האיראני העתידי. כדי לחזק את הפער שנוצר בין האינטרסים האזוריים הרוסיים לבין אלו האיראניים שמתבטאים בצורה ממשית היום בסוריה. בעוד הרפובליקה האסלאמית שואפת לשלוט במזרח התיכון דרך עליונות צבאית שיעית באמצעות יכולת גרעינית, בקרמלין מבקשים לייצר שקט תעשייתי רוסי שישפר את המאזן הכלכלי של רוסיה ויסייע לה במאבק האיתנים מול המעצמה האמריקאית. רוסיה השתמשה באיראנים ובלוחמים השיעים כדי להתגבר על ארגון דאעש בסוריה ועכשיו, כשהמשימה הושלמה, היא לא מעוניינת שהאיראנים והשיעים יצברו כוח גדול מדי באזור, בטח שלא יכולת גרעינית.

צילום: EPA
בנימין נתניהו וולדימיר פוטין במוסקבה. צילום: EPA

במרומז או שלא במרומז, ציין נתניהו שהטילים הגרעיניים של איראן יוכלו בעתיד להגיע לכל מקום באירופה. בכך הוא ניסה להסביר לאירופאים שתוכנית הגרעין האיראנית, שמונעת מהם להסתער על השוק האיראני ולסגור עסקאות מול חברות שונות, חיה ובועטת, ושום הסכם מול טהרן לא יוכל לשנות את המציאות הזאת.

ראש ממשלת ישראל יודע שכוחות כלכליים חזקים ומשפיעים מאוד על מקבלי ההחלטות. הוא מודע לעובדה שלא יוכל למנוע מהמדינות לחתום על הסכם מול איראן, אך כפי שהוא התבטא בעבר, יש צורך לשנות את ההסכם בצורה שתאפשר פיקוח הדוק יותר על השאיפות האיראניות. ההשלכות הכלכליות של ביטול ההסכם לחלוטין יכולות להתבטא בשני אופנים: הראשון, התקווה של המערב שהמועקה הכלכלית תוציא לרחוב את ההמון הזועם שיבצע הפיכה שלטונית סטייל האביב הערבי. השני, שנחשב לסצנריו הפחות חיובי, הוא עימות צבאי בין איראן לישראל.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.