פרשת מותו של הלוחם ניב לובטון ז"ל הגיעה אתמול (ג') לבית המשפט העליון, שדן בערעור על פסיקת בית המשפט המחוזי בתל אביב לבטל הדחה של קצין בצה"ל.
כדי ללמד על חשיבות הערעור מבחינת צה"ל, לנציג הצבא בבית המשפט העליון הצטרף ראש אכ"א, האלוף יניב עשור. הרכב השופטים בראשות הנשיאה, השופטת אסתר חיות, העביר רמז עבה לנציג הצבא כי הערעור יידחה ולא תהיה התערבות שיפוטית בהחלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב. בפסק הדין, הכריע בית המשפט המחוזי לפני שנה, כי יש לבטל את הדחת רב סרן גלעד פרנקן שפיקד על בסיס מצ"ח בבאר שבע, שם אירע המקרה שהוביל למותו של לובטון ז"ל.
החייל ניב לובטון ז"ל מצא את מותו לפני כשלוש שנים, בשל לחצים אסורים והתנהלות רשלנית מצד רכזי מודיעין של מצ"ח. לובטון שם קץ לחייו בגלל הלחץ שהופעל עליו להפליל חברים מיחידתו. בצה"ל סברו לאחר תחקיר פיקודי, כי רס"ן פרנקו אחראי כמפקד היחידה על הכשלים בפרשה. רס"ן פרנקו הודח, אולם עתר לבית המשפט המחוזי שקבע כי יש להחזירו לצה"ל, מאחר שפוטר ללא סימוכין של עובדות.
מי שלא אהב בלשון המעטה את החלטת בית המשפט הוא הרמטכ"ל אביב כוכבי, שהורה לצה"ל לערער לבית המשפט העליון שכאמור אתמול העביר רמז עבה למערכת למשוך את העתירה. החלטה בנושא תתקבל בעוד שבועיים אלא אם כן הצבא ימשוך את העתירה.
הסכנה בסיפור היא כמובן התקדים בהתערבות השיפוטית בהחלטות פיקודיות אבל צה"ל כארגון גדול ורציני, יצטרך ללמוד כיצד להתמודד עם הצרה שהכניס אליה את עצמו. אומנם בית המשפט החזיר את הקצין לצה"ל אולם, בית המשפט לא יכול להכריח את הצבא לקדם את הקצין או להמשיך את שירותו, שכן החוזה שנחתם בין משרת לבין הצבא הוא בעיקר חד צדדי ועל פי צרכי המערכת.
רס"ן פרנקו יכול להתמודד על תפקיד סגן אלוף בתנאי שיקבל ממפקדו האישי תקן למרכז הערכה לדרגת סא"ל, המפקד יכול להחליט שלא להעניק לו את התקן ולאפשר לקצין אחר ללכת למרכז הערכה. בלי קבלת התקן, פרנקו יסיים את תפקידו וישוחרר.
לאורך כל השנים, צה"ל דאג לשמור על המערכת באמצעות שני נתיבים. האחד המשפטי והשני הפיקודי. בצבא תמיד ידעו שההליך הפיקודי חייב להישאר מנותק מההליך המשפטי. הדבר קריטי בעיקר לתהליך הפקות הלקחים בצה"ל, שמטרתו להגיע לחקר האמת, בלי שחיילים ומפקדים יחששו שהתחקיר הפיקודי ישפיע על הליך משפטי, היה וכזה מופעל נגדם.
צה"ל היה צריך להבין שהמצב מורכב הרבה יותר מאשר החלטת מפקד כזה או אחר ולא לקחת סיכון בהליך משפטי שעבור הצבא הוא ריק מתוכן. בסוף, מדובר בקצין צעיר יחסית, שסיום תפקיד על פי המסלול הרגיל היה משרת את המציאות לא פחות מאשר הדחה. הצבא רצה לכתוב בפתק השחרור הדחה וקיבל כרטיס אדום מבית המשפט.