ביום שלישי אירח שר הביטחון בני גנץ את יו"ר הרשות אבו־מאזן בביתו שבראש־העין. זו הייתה הפעם הראשונה מאז שנת 2010, שבה אבו־מאזן מקיים פגישה עם גורם ישראלי בתוך ישראל. בפמלייתו של אבו־מאזן שהגיעה מרמאללה נכחו גם ראש המודיעין הפלסטיני מאג'ד פרג', והשר לעניינים אזרחיים, הממונה על הקשר עם ישראל, חוסיין א־שייח'.
האחרון צייץ בטוויטר בסיומה של הפגישה, שנמשכה שעתיים וחצי. לדבריו, דובר בה "על החשיבות ביצירת אופק מדיני שיוביל לפתרון מדיני בהתאם להחלטות הבינלאומיות, ועל המתיחות בשטח שנגרמת בגלל המתנחלים". עוד ציין א־שייח' כי הפגישה עסקה "בנושאים ביטחוניים, כלכליים והומניטריים רבים". לצד גנץ נכח בפגישה גם מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן.
המפגש החל בחילופי מתנות בין הצדדים. גנץ העניק לאבו־מאזן בקבוק שמן זית, אך המענק העיקרי שלו היה "צעדים בוני אמון", בהמשך למפגש שהתקיים בין השניים בחודש אוגוסט ברמאללה. באוגוסט הוקדמה העברתם לרשות של כחצי מיליארד שקלים, והשבוע אישר שר הביטחון הלוואה של 100 מיליון שקלים מכספי המיסים, כדי לסייע לכלכלה הפלסטינית.

לרשימת המחוות נוספו 600 תעודות מיוחדות המקלות על תנועתם של אנשי עסקים פלסטינים, וכן 500 תעודות אח"מ לבכירים ברשות, שיאפשרו להם להיכנס ברכבם לישראל. שש תוכניות מתאר להרחבת הבנייה הפלסטינית – גם בשטחי C – אושרו מאז הפגישה באוגוסט, ובפגישה השבוע דובר על אישור תוכניות נוספות.
שר הביטחון דיבר על חיזוק התיאום בין ישראל לפלסטינים ועל היציבות הביטחונית, אבל נראה שהצעדים שנועדו לחזק את אבו־מאזן, יוצרים דווקא אפקט הפוך. קריקטורה שהופצה ברשתות החברתיות הפלסטיניות לעגה לאבו־מאזן ולמקורבו א־שייח'. אבו־מאזן נראה בה רוחץ את רגליו של שר הביטחון גנץ, המופיע בה במדי צה"ל. הנעל, סימן של ביזוי בחברה הערבית, מונחת על ראשו של אבו־מאזן, בעוד חוסיין א־שייח' מדברר את "הפגישה החיובית".
ההידרדרות הביטחונית ביהודה ושומרון, בניצוחם של אנשי חמאס, מורגשת הן בישראל הן ברשות הפלסטינית. "אבו־מאזן וגנץ חשים בהידרדרות ואנרכיה", אומר לנו גורם בפת"ח. "העימותים שראינו לאחרונה בכפרים נגד צה"ל ונגד מנגנוני הביטחון הפלסטיניים מעידים על התחלה של אובדן שליטה של הרשות הפלסטינית ושל ישראל. זה מה שהניע את הצדדים לפגישה".
עם זאת, הוא מציין כי בדעת הקהל הפגישה מחזקת דווקא את חמאס: "אנחנו רואים את הביקורת הקשה בשטח נגד הרשות הפלסטינית ונגד אבו־מאזן באופן אישי. אנשים לא רואים שינוי חיובי בשטח ומתרכזים בתמיכה של ממשלת ישראל במתנחלים".
העובדה שבזכות העברות הכספים וההלוואות מישראל, הרשות הפלסטינית יכולה לשלם משכורות מלאות לפקידים, איננה גורמת להמונים להתגייס לטובת אבו־מאזן. מבחינתם תשלום משכורות הוא חובה ולא הישג.
לדברי הגורם, "מתן תעודות האח"מ לבכירים ברשות והאישורים המיוחדים לאנשי עסקים מגדילים את הפער בין העם להנהגה, והיא נתפסת מושחתת ואף כמי שמוכרת את העקרונות הלאומיים הפלסטיניים וממשיכה בתיאום הביטחוני תמורת הטבות אישיות. אין ספק שזה מחזק את התמיכה בארגון חמאס".
הגורם העריך שההקלות והפגישות לא ישפרו את המצב המדיני, משום שבעמדת הממשלה בישראל אין שינוי מהותי. "יש שלום כלכלי שמגיע עם הקצנה של הממשלה, בדמות תמיכה במתנחלים והעברת כספים להרחבת התנחלויות. הבעיה של אבו־מאזן כפולה: אנשים לא מרגישים שינוי במישור הפרטי, ורואים הרחבה של ההתנחלויות במישור הלאומי".
ואכן, בחמאס מיהרו לקטוף את הפירות הפוליטיים של פגישת גנץ ואבו־מאזן. "הפלגים הפלסטיניים מוקיעים ודוחים את הפגישה של אבו־מאזן עם שר המלחמה בני גנץ. הפגישה חורגת מהרוח הלאומית של עמנו הפלסטיני", מסר דובר חמאס חאזם קאסם. הוא קבע כי "התנהגות הנהגת הרשות מהווה דקירה בגב ההתקוממות בגדה המערבית הכבושה ומעמיקה את הפילוג הפוליטי הפלסטיני". לדברי קאסם, הפגישה עם גנץ "היא מסבכת את המצב הפלסטיני מבחינה בינלאומית, ומעודדת גורמים באזור שרוצים לנרמל יחסים עם הכיבוש".
אנשי חמאס שמעו את הדיווחים על הפגישה בעיצומו של אימון משותף ל־12 פלגים פלסטיניים ברצועת עזה, שנפתח ביום ראשון האחרון. מטרת התרגיל, שכונה "משענת איתנה 2", היא להכין את הכוחות לקראת סבב נוסף בעזה וגם להציג אחדות בין הארגונים נגד האויב המשותף. בסרטון שפורסם לרגל פתיחת התרגיל נראו פעילים מהארגונים השונים משתתפים באימון לוחמה בשטח בנוי, יורים לעבר מטרות ומפוצצים מטענים. במסגרת האימון שוגרו 68 רקטות לעבר הים, ותורגלה השתלטות על טנקים ועמדות במטרה לבצע פיגוע חטיפה של חייל – יעד שנשאר ראשון במעלה מבחינת חמאס.
"התרגיל הצבאי נועד לשפר את יכולת ההתנגדות, ולשגר מסר לאויב שאם ייכנס לרצועת עזה הוא ילמד שיעור כואב", אמר דובר חמאס עבד א־לטיף אל־קאנוע בריאיון לרשת אל־מיאדין הלבנונית. לדבריו, "הפלגים הצליחו לשקם את עצמם מאז מבצע חרב ירושלים (שומר החומות, א"ג), וקיים שיפור בתיאום ובשילוב בין כל פלגי ההתנגדות בעזה".

אבו מוג'אהד, ממפקדי "ועדות ההתנגדות" שהיו שותפות לחטיפת גלעד שליט, אמר כי "המסר שהתמרון משגר הוא שאנחנו מוכנים להגן על הפלסטינים בכל סנטימטר של פלסטין, ועומדים מאוחדים מול האויב הציוני".
בניגוד למגמת השלום הכלכלי שמיישם אבו־מאזן, בחמאס הודיעו למתווכים המצרים כי הם דוחים את שורת ההקלות הכלכליות שעליהן הכריזה ישראל באחרונה. הגדלת מכסת הפועלים הנכנסים מרצועת עזה לעבודה בישראל, וההיתרים להתפלל במסגד אל־אקצה, מוסגרו בחמאס כ"צעדים פורמליים שלא משנים את המצב ברצועה". אנשי חמאס אמרו למתווכים המצרים כי לא יקבלו את ניסיונות ההשתקה באמצעות צעדים כלכליים, והכריזו כי הם "מוכנים להיכנס לעימות אם סחבת הישראלית בשיקום הרצועה תימשך".