יום שישי, אפריל 4, 2025 | ו׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אלחנן שפייזר

עורך אחראי בהוצאת סלע מאיר ופרשן לענייני ארה"ב

"דיגיטל 2022": זו הרשימה המתבקשת לשנה הקרובה

עולם שבו המחשב לא מחובר בכבלים, הבוילר מנחש אותך מראש והטלפונים עושים קפיצת מדרגה - זה מה שהיינו רוצים לראות פה

אחרי שהמדור שתה את דמעותיהם של אלפי קוראים שבורי לב שהגיבו בעצב ובזעם לחגיגות סוף סיטקומים בינוניים 2021, נטפליקס עשתה מעשה. נכון לכתיבת שורות אלו, הסיטקום הבינוני מכולם, "חברים", לא הוסר בסוף השנה כפי שהוכרז, וממשיך לספק את הרעב של ההמונים לתוכן זול. מזל טוב.

מסורת עתיקת יומין הייתה להם לבני האדם שבשבוע האחרון של השנה האזרחית הישנה ובשבוע הראשון של החדשה, מתפרסמים מאות ואלפי מאמרים, מדורים וטורי דעה הנושאים עיניהם לעתיד ומכריזים: זה מה שצריך לקרות בשנה הקרובה. ועל אף שהמדור ידוע בחדשנותו התמידית ובסירובו העיקש ואף האמיץ להשתחוות בפני תכתיבים חברתיים ועיתונאיים, אפילו הוא אינו חסין ללחצים והמניפולציות של ביג טק. וכך, מובאת לפני קוראינו כיום רשימה חלקית וקצרה של ציפיותינו לשנה הקרובה. קראו לזה "דיגיטל: 2022".

טלפונים מתקפלים: הדור הבא

חזון המסך המתקפל חי ובועט כבר כמה שנים, ובשנה שעברה אפילו היינו עדים למיינסטרימיזציה (מילה חדשה) של הטכנולוגיה עם הסמסונג גלקסי Z Flip שהיכתה קצת גלים ועשתה קצת רעש. אבל למרות אינספור פרסומים, פרסומות וכתבות ממומנות, המסכים המתקפלים פשוט לא המריאו. אולי זה כי יצרניות טלפונים גדולות אחרות כמו אפל וגוגל טרם ייצרו גרסאות משלהן, אולי כי הטכנולוגיה עוד לא מושלמת, אולי כי קהל הצרכנים לא השתכנע שהוא צריך מסך מתקפל; ואולי זה בגלל שילוב של כל הסיבות הללו.

אבל ממתי יש קשר בין מה שאנחנו צריכים למה שאנחנו קונים? מסכים מתקפלים, למרות הכול, הם קונספט מגניב, והמדור מקווה (ומצפה) שנהיה עדים לקפיצת מדרגה בתחום במהלך השנה הקרובה.

בתים חכמים יותר

עוד תחום שזוכה להתקדמות אך טרם הפך לנפוץ דיו הוא הפיכת כל דבר בבתים שלנו לחכם – מהטלוויזיה לתאורה, לרמקולים, לבוילר, למיקרוגל, לקומקום, לאסלה. אך בעוד עמק הסיליקון משקיע הון עתק בפיתוחים חדשים ודואג לדחוף אותם בכל הזדמנות אפשרית, רובנו עדיין תקועים עם קומקומים טיפשים ואסלות אנאלפביתיות.

בשונה מהטלפונים החכמים, רוב המוצרים האלה עובדים נהדר והם בוודאי משקפים את מגמת העתיד. היכולת לשלוט בכל פריט חשמלי בבית בעזרת הטלפון או בשימוש במסך מגע קטן שתלוי על הקיר במטבח היא חלומו של כל גיק שכותב מדע בדיוני כבר עשרות שנים. ובואו, כמה שזה נשמע אולי מוגזם או מיותר, זה באמת מאוד־מאוד נוח.

הבעיה היא שזו עדיין טכנולוגיה חדשה יחסית חדשה ויקרה יחסית, וכמה שהיא נפוצה בארה"ב – בישראל היא עדיין לא תפסה. בקושי ניתן למצוא כאן את הפריטים המתוחכמים והנפוצים ביותר, שבאמריקה זמינים בכל חנות אלקטרוניקה ובכל אתר בינוני־עד־גדול. אולי זה כי הם משועממים יותר, אולי זה כי אנחנו מתקדמים פחות. בכל מקרה, בחגיגות השנה האזרחית החדשה 2023, המדור מצפה שאפילו הקונפטי יהיה חכם.

ההתנתקות הטובה

כמה שהיא נראתה שערורייתית בזמנה, ההחלטה של יצרניות הטלפונים הגדולות להסיר את החיבור לאוזניות במכשירים המתקדמים ביותר הייתה נכונה. כבלים הם מהשטן, וכל ניתוק ומעבר לחיבור אלחוטי הוא צעד נוסף בדרך לנירוונה דיגיטלית. כשהוכרז על ביטול החיבור לאוזניות, הצעד המתבקש הבא היה ביטול של חיבורים נוספים לא רק בטלפונים אלא גם במחשבים ובמכשירים אחרים. אבל מלבד שמועה עיקשת על הכוונה לעבור להטענה אלחוטית בלבד באפל, בינתיים זה לא קורה.

תחשבו על מחשב נייח שמחובר לרמקולים, למסך, לכונן חיצוני, לטלפון – הכול ללא אף אחד מהחוטים הארוכים והמסובכים האלה שיוצרים כזה בלגן. זה אולי נשמע כמו פנטזיה, אבל המגמה הולכת לשם, ואין סיבה ששנת 2022 לא תציע צעד נוסף בכיוון הזה.

טלפורטציה

הציפייה החשובה מכול. פקקים זה מגעיל. רכבים אוטונומיים לא באמת יעזרו בשום דבר. מכוניות מרחפות הן אולי רעיון מעניין, אבל ברור שחמש דקות אחרי שהרכב הראשון יתרומם באוויר, יקומו שם רמזורים וקנסות ופקקים וכל השאר. אם הסדרה הדוקומנטרית "מסע בין כוכבים" לימדה אותנו משהו, הרי זה שבעתיד נוכל לעבור ממקום למקום בעזרת קרן אור מתוחכמת בלבד. העתיד כאן. המיליארדרים משועממים. ולמי יש כוח להתנייד בתחבורה ציבורית.

לתגובות, המלצות, משחקים (ותרופות סבתא לאומיקרון) שגרו לנו מייל: digital.makor@gmail.com

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.