יום חמישי, אפריל 3, 2025 | ה׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

נועם אמיר

כתב לענייני צבא וביטחון במקור ראשון

ישראל ובחריין מדגמנות זוגיות מוצלחת במרחב לא קל

הביקור של שר הביטחון בני גנץ מעיד יותר מהכל על עומק הקשר שנוצר בין ישראל לבחריין

נחיתתו היום (ד') של שר הביטחון בני גנץ בבחריין מסמלת יותר מכל את שותפות האינטרסים של שתי המדינות. הצלע השלישית במשולש היא כמובן ארצות הברית, שגם לה החיבור הזה משמעותי עוד מימיו של הנשיא דונאלד טראמפ. בישראל זה כבר ברור שהקו הלוחמני מול הטרור הוא לא רק סיפור מקומי. המזרח התיכון הפך לכר פורה להשתוללות של הטרור העולמי, והמלחמה הטובה ביותר בג'יהאד הקטלני עוברת דרך חיבור של מדינות בעלות אינטרס זהה.

כבר בביקור של שר הביטחון במרוקו, אליו התלוויתי, הוא אמר שבחריין היא הבאה בתור. המדינות מדברות על הביקור באופן גלוי כמעט לחלוטין, למעט עמום קל בגלל הטיסה מעל סעודיה, ואפשר לומר שזה אחד הביקורים היותר מתוקשרים של מדינות שמקדמות הסכמים. זוהי עדות לכך שלא מדובר רק בהסכמים הנוגעים לסחר בנשק ובמערכות ביטחון, אלא קיים גם מוטיב של פיתוח ויצירת שפה משותפת שתאפשר למדינות להתמודד עם איומים שונים במרחב.


Video: צילום: אלעד מלכה

בחריין ידועה כבעלת תפקיד מרכזי באסטרטגיית ארה"ב במזרח התיכון. למשל, בחריין מארחת את הצי החמישי במנאמה, מדובר ביחידה מבצעית של הצי האמריקני המהווה את הכוח הימי הראשי ב-CENTCOM. שר הביטחון גנץ יבקר במקום מחר, יחד עם מפקד זרוע הים האלוף דוד סלמה ומפקד הצי החמישי של ארה"ב בראד קופר.

הצי החמישי במזרח התיכון הוא בסיס קדמי אסטרטגי עם כוח גלוי במפרץ הפרסי. ארצות הברית, שלא אוהבת לפזר כוחות במזרח התיכון, העמידה דווקא כאן את הכוחות שלה כיוון שזה אזור שמייצר הרתעה. מפקדות הצי ממוקמות בבירת בחריין מנאמה ובסך הכול האמריקנים שלחו לכאן 5,000 חיילים, רובם מחיל הים שמשרתים כרגע בבחריין.

איראן אויב משותף

היחסים בין איראן ובחריין מתוחים מאוד מאז המהפכה האסלאמית בשנת 1979. לאיראן היסטוריה של תמיכה בניסיונות הפיכה בבחריין ומימון קבוצות מורדים שונות. ישנו חשש מתמשך מצד השלטון בבחריין מכוונותיה של איראן כלפיה. המעורבות האירנית המשמעותית ביותר בשנים האחרונות הייתה כאשר התמיכה האיראנית בגורמים מרדניים בבחריין במהלך האביב הערבי, גרמה לסעודים לשלוח כוחות באופן מידי לעמוד לצד ההנהגה הבחריינית.

כמובן שהאיראנים לא אוהבים את הקשר עם ישראל. את זה ניתן היה לראות בתגובה שלהם לאחר כינון יחסי ישראל-בחריין, אז כינו האיראנים את המעשה "בגידה באסלאם ובפלסטינים" ואמרו כי הבחריינים "שותפים לפשעים של המשטר הציוני". אף על פי כן, בחריין בוחרת צד באופן ברור וזה הצד של ישראל.

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.