בצה"ל מקפידים על הפרדה בין תחקיר מבצעי לבין חקירה פלילית כדי שהמפקדים שמגיעים לתחקירים ידברו באופן חופשי, בלי לחשוש מכתב אישום – מצב שיביא להצטיידות בעורכי דין בתחקור מבצעי. בימים הקרובים צפוי פרסום ממצאי התחקיר של האסון בסיירת אגוז בו נהרגו שני קצינים מירי של קצין שלישי, חברם ליחידה.
שלשום (ו'), כמה דקות לפני כניסת השבת, פרסם צה"ל את ממצאי התחקיר של אירוע אחר, שונה בתוצאות ובמהות שלו אבל דומה מאוד בשורה התחתונה – ירי דו צדדי. מדובר באירוע של סיכול הברחה אלימה במרחב חטיבת פארן שהתרחש לפני כשבוע וחצי, במסגרתו נפצעו באורח קל שני לוחמי מג"ב. במהלך פעילות סיכול הברחת סמים מסיני, פתחו המבריחים המצרים באש מסיבית ממספר מוקדים לעבר שטח ישראל. כוחותינו השיבו באש מדויקת לעבר מוקדי הירי וסיכלו ניסיון הברחה של כ-400 ק"ג סמים בשווי מוערך של כ-8 מיליון ש"ח. באירוע, נפצעו באורח קל שני לוחמי מג"ב מאש כוחותינו.
מהתחקיר הפיקודי עולה כי חוליית הפיקוד של סמג"ד קרקל התמקמה בציר הנסיעה שבין ניצנה לעזוז על מנת לעצור את המבריחים. במקביל, כוח ימ"ס, שפעל תחת פיקוד הגדוד באירוע, עשה את דרכו לזירה במטרה לחסום את דרך המילוט הצפויה של המבריחים. מפקדת הפלוגה שנעה על אותו הציר, חלפה על פני רכב לוחמי הימ"ס והעריכה כי מדובר ברכב המבריחים. היא דיווחה לסמג"ד כי רכב המבריחים חלף על פניה והוא בנסיעה לכיוונו. הסמג"ד החליט לחסום את הציר עם רכבו, והכוח פתח באש לעבר הרכב, שזיהה כחשוד. הלוחמים ברכב, שזיהו את הירי לעברם, ביצעו מספר פעולות על מנת להזדהות, שכתוצאה מהן הירי נפסק. שני הלוחמים שנפצעו במהלך הירי פונו לבית החולים סורוקה באורח קל.
עוד עולה מהתחקיר כי מדובר באירוע ירי על כוחותינו כתוצאה מטעות בזיהוי במהלך פעילות מבצעית. הסמג"ד טעה במספר היבטים ובהם תיאום חסר מול כוח הימ"ס, מיקום רכבו בצורה מסוכנת על ציר אזרחי, וירי בניגוד להוראות. נוכח מסקנות התחקיר, החליט מפקד פיקוד הדרום על נקיטת הליך הדחה של סמג"ד קרקל, קצין בדרגת רב סרן, מתפקידו.
הקשר בין שני האירועים הוא כמובן מקרי בהחלט ועדיין, ההחלטות בתחקיר הזה ישפיעו על מה שייקבע בתחקיר של סיירת אגוז. נראה כי העומד בראש ועדת החקירה, אלוף במילואים נעם תיבון, מזועזע מהחומר שעולה ממנו. הנורמות שעל פיהן התנהלו לוחמי הסיירת היו פסולות כל כך שנס הוא שאירוע כזה לא קרה קודם לכן. מיד אחרי האסון נשמעו קריאות להשעיית מפקד הסיירת סא"ל א', אך בינתיים הוא ממשיך בתפקידו ומשתתף כעד בתחקיר האירוע. האחריות היא קודם כל של מפקדים, אולם באירוע הזה המפקדים מצאו את מותם ומפקד שלישי גרם לאסון. נראה כי הדחה של מפקד הגדוד היא בלתי נמנעת. באשר לקצין היורה, הקריאות לחבקו נוכח האסון אולי היו מוצדקות, אבל מהתחקיר עולות שאלות קשות לגבי התנהלותו, והאם, בנוסף לענישה משמעתית שתסיים את דרכו בצה"ל, הוא בדרכו גם לכתב אישום פלילי.
"תדמה את האירוע למצב בו הורה שוכח את הבן שלו ברכב וזה מוצא את מותו, איך אפשר להגיש כתב אישום נגד ההורה?", אמר לי אמש קצין בכיר. אך אין להשוות בין המקרים. אני לא יודע לאן זה יתפתח אבל אני בהחלט לא אפול מהכיסא אם הקצין יועמד למשפט על עבירות חמורות של רשלנות ברף עבירה גבוה.