רעידת האדמה שחווה מדינת ישראל ומטלטלת את המשטרה, הפרקליטות, המערכת הפוליטית, התקשורת והרשתות החברתיות מעלה את השאלה האם בכלל הסיפור קם ונופל ביכולת של המשטרה על אנשיה להתמודד עם טכנולוגיות פורצות דרך כמו שמביאה התוכנה פגסוס של חברת NSO.
כדי להבין את זה צריך לחזור אחורה בזמן לימים בהם מונה המפכ״ל רוני אלשיך לעמוד בראש הארגון. הימים היו מרגשים מאוד ונשבה רוח חיובית בתחום. מלבד בכירי המשטרה שהבינו שהמפקד הבא לא מגיע מהארגון שלהם ההחלטה להביא למשטרה קצין בכיר מהשב״כ העלתה הרבה מאוד תהיות. מהבוקר רצו ברשתות נאומו של ראש הממשלה נתניהו עם קבלת הפנים החמה שזכה לה אלשיך. בין היתר, מדבר שם נתניהו על דרישה חד משמעית של הכנסת טכנולוגיה לארגון שהיה כל כך חסר.
אלשיך עשה את שלו אבל השאלה היא האם הארגון הזה, משטרת ישראל, שמורעב כבר שנים בכח אדם יכול היה להתמודד עם הטכנולוגיה הזו. מערכות כמו שב״כ, מוסד ואמ״ן הן מערכות סגורות וקשה מאוד לפקח עליהן אבל לא בטוח שבארגוני הביון אין דברים כאלו כמו שימוש בטכנולוגיות בלי היתר. ההבדל הגדול בינם לבין המשטרה הוא כמובן הצורך. יש פער עצום בשימוש בטכנולוגיה כדי לסכל פיגוע רצחני לבין חדירה לנייד של בן של ראש הממשלה כדי לדעת אם אבא שלו דרש או לא דרש להוריד כותרת ב"וואלה".
גם ד"ר הראל מנשרי, ראש תחום סייבר בHIT מכון טכנולוגי חולון וממקימי מערך הסייבר בשב"כ, מעלה את השאלה האם לא הגזימו כשנתנו למשטרה טכנולוגיה כזו "בהנחה שהפרסומים בתקשורת נכונים, מדובר באירוע איום ונורא ואני מקווה שתקום ועדת בדיקה בנושא״ אומר מנשרי.
״אני מעריך שההכנסה המהירה של טכנולוגיה מתקדמת לשירות, אותה הפעילו אנשים שלא הבינו את מהות עבודת המשטרה הם שהביאו אותנו למצב הנוכחי. מבחינה שלי של האירוע ולפי פרסומים, עד לא מזמן, המשטרה הייתה בפיגור עמוק מבחינה טכנולוגית בהשוואה ליכולות של גופי מודיעין אחרים. מטרתה של המשטרה היא לאכוף את החוק. אני מעריך כי המשטרה הכניסה לשירות בבת אחת יכולות מתקדמות, וגייסה כוח אדם שכלל עובדים שעבדו בארגוני מודיעין בהם התרבות הארגונית אחרת" הוא מסביר.
״להבדיל מהמשטרה", אומר מנשרי, "מטרותיהם של גופי מודיעין כמו שב"כ ומוסד היא הבאת מודיעין וסיכול טרור, כל הפעילות הארגונית בגופים אלו מתבצעת בראיה שונה בתכלית מתפקידה של משטרה במדינה דמוקרטית".
לא ברור לאן הסיפור הזה הולך. כן ברור שהמדינה צריכה לבצע חריש עמוק בכל הקשור להתנהלותה מול האזרחים וגם מול העבריין הכי מסוכן. בסוף צריך לזכור: מדינה שפוגעת בזכויות בסיסיות של אדם לא יכולה לשרוד לאורך זמן עם מערכת אכיפה ומשפט שיעמדו באתגרים הגדולים.