יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אריאל שנבל

פרשן לענייני ארה"ב, כתב מגזין בכיר ובעל טור אישי במקור ראשון. בין השאר, מסקר מקרוב את המערכת הפוליטית האמריקנית מאז 2010

במקום להתאחד, כל אחד והנייד שלו

לפי הפרסומים, במשטרה לא בחלו בחדירה למכשירי הטלפון של ימנים ושמאלנים, מתנגדי נתניהו ואוהדיו. אז למה אנחנו לא מסוגלים להתאחד כנגד העוולות הללו?

תארו לכם שפעילים מוכרים ממחאת בלפור נגד נתניהו ומוחים מוכרים מימין נגד ממשלת בנט־לפיד יושבים יחד במסיבת עיתונאים וקוראים הצהרה משותפת: "אנחנו, אזרחים מודאגים מאוד מימין ומשמאל, דורשים מממשלת ישראל להקים ועדת חקירה בלתי תלויה שתחקור לעומק את פרשיית פגסוס־NSO כפי שבאה לידי ביטוי בפרסומים בעיתונות בשבועות האחרונים. יש לנו מחלוקת על דברים רבים, למעשה כמעט על כל מה שעולה על סדר היום, אבל כאן נדמה שנחצה קו אדום בוהק ומסוכן שגורם לכולנו, מכל רחבי הקשת הפוליטית, להתאחד ולומר – עד כאן. לא נסכים שמדינתנו תהפוך למדינה עם מאפיינים דיקטטוריים, שמשטרתה מרגלת אחר אזרחים ללא רשות, סמכות או צו שופט. לא ננוח ולא נשקוט עד שהאמת תתברר עד תומה, עד שהאורוות ינוקו לחלוטין, עד שנוכל להיות שקטים ובטוחים שהאנשים שאמורים לשמור ולהגן עלינו אכן חזרו לעשות זאת".

הסצנה הזו מעולם לא קרתה. גם בפרשייה הלכאורה־חמורה־מאוד שנחשפנו אליה במלוא עוזה בשבועות האחרונים – עם הסתייגות מחויבת המציאות: אנחנו עוד לא יודעים בדיוק מה קרה שם – כל צד התבצר בעמדתו ובעיקר תקף את הצד האחר. כמה מייאש. דווקא בגלל מאפייני הפרשה הזו, יש בה הזדמנות נהדרת להתאגד כציבור ולדרוש מגורמי השלטון בדק בית מהיר, בלתי מתפשר ואמיץ.

פרסומי הפרשה החלו בכלל בידיעות על פריצה לטלפונים הסלולריים של המפגינים נגד ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו במחאת בלפור. לאחר מכן נוספו אחרים שמחו אז נגד ממשלת נתניהו: ארגוני הנכים ומארגני מחאת יוצאי אתיופיה. רק אז הופיעו ברשימה אנשים הקשורים לתיקי נתניהו המתנהלים בבית המשפט: עד המדינה שלמה פילבר, מקורביו של נתניהו וכמה מבני משפחתו.

האם העובדה שהמשטרה השתמשה בכלי המסוכן והאנטי־דמוקרטי הזה נגד אזרחים (כלפי מחבלים ופצצות מתקתקות בתחומים אחרים זה רצוי וראוי) המתנגדים לבנימין נתניהו לא הייתה אמורה לגרום לאוהדיו הרבים להסכים שהמשטרה לא פעלה מפוזיציה פוליטית נגדו? ברגע שהחלו הפרסומים על הפלישה לטלפונים של פילבר ואבנר נתניהו, וגם כמה ממנכ"לי משרדי הממשלה בתקופת נתניהו, נדמה שהכול נמחק ברגע והמסר נקבע: הנה לפנינו עוד הוכחה שהגורמים החזקים ביותר במדינה, מערכות האכיפה והמשפט, קשרו קשר כדי להפיל את נתניהו מהשלטון.

בשמאל קרה אותו הדבר בדיוק, רק בתמונת מראה. העובדה שהמשטרה שאבה לכאורה שלא כדין את המידע מהטלפונים של מקורבי ראש הממשלה לשעבר נתניהו לא גרמה להם לצאת ולו לשנייה מפוזיציית ה"רק לא ביבי" שהם שבויים בה כבר שנים. תיאוריית־העל שגויסה כדי להתגבר על הקושי הלוגי הייתה קצרה, קליטה ופשוטה: "זה קרה במשמרת שלו ולכן הוא אשם". הממצא המרשיע היה נאום נתניהו בטקס מינויו של רוני אלשיך למפכ"ל בשלהי 2015: "אני מצפה, רוני, שתפעיל את הטכנולוגיות הללו. אנחנו מדינה כל כך מתקדמת, יש לנו יכולות כל כך גדולות, שמגיעות לידי ביטוי בביטחון החיצוני ובמאבק בגורמי הטרור גם בתוכנו, אבל עלינו לקפוץ מדרגה ולהשתמש בטכנולוגיות החדשות גם לצורך עבודת השיטור, גם לצורך ההגנה היומיומית של האזרח ואכיפת החוק".

הנה, קפץ השמאל הרל"בי כנשוך נחש: נתניהו מפציר בריש גלי במפכ"ל הנכנס להשתמש בטכנולוגיות למיגור טרור גם נגד אזרחים. רק שהם שכחו להוסיף את המשפט הבא שהוסיף נתניהו. "אני רוצה לציין בהקשר הזה נקודה אחת", הוא אמר מיד. "העבודה המשטרתית שאני מכוון אליה מחייבת שימוש מושכל בטכנולוגיות החדישות, במערכות המתוחכמות של הצלבת מידע וביכולות הסייבר שאני מצפה שייושמו בעבודתכם. אני מדגיש 'מושכל', משום שבמשטר דמוקרטי חובה לשמור על איזון אופטימלי בין זכויות הפרט לאבטחת שלום הציבור. זו דילמה נוקבת. מצד אחד, החדירה לפרטיות מתחייבת במקרה של עבריינים, ארגוני פשע ומרצחים, אבל בלי זה קשה לפעמים לפענח פשעים… מצד שני, לכל אחד הזכות לפרטיות, אם עוד נשאר בכלל דבר כזה. זו זכות מוקנית שמגדירה אותנו כבני אדם, מאחרון האזרחים עד ראשון השופטים. זו זכות יסוד במדינות חופשיות, והיא תובעת מאיתנו לא לנצל לרעה את העוצמה הטכנולוגית שמסורה לידי זרועות הביטחון".

"שימוש מושכל", "מצד אחד ומצד שני" – נראה שנתניהו שטח את הדילמה האתית שיש למי שמחזיק בכוח הטכנולוגי האדיר הזה, וגם היה ברור לגבי מה שלכאורה נעשה ונחשף בשבועות האחרונים, ויצא נגדו באופן חד־משמעי. זאת ועוד: אם "במשמרת שלו" נתניהו היה מתערב בעבודת המשטרה ומעמיק בחקירותיה, האם כל אלה שיוצאים עכשיו נגדו לא היו מתנפלים עליו – ובצדק – וטוענים שהוא מפר את האיזון בין הרשויות בדמוקרטיה?

עוד לא מאוחר, אגב. הימין והשמאל צריכים לעצור רגע, לצאת מהפוזיציה ולהתאחד כדי לתקן משהו שפוגע בכולנו, בעצם המהות של הדמוקרטיה הישראלית. אי אפשר להפריז בחומרה של הדברים שנחשפו, לפחות לכאורה, עד שיתבררו כמו שצריך. האם אנחנו מסוגלים להרים את העיניים לרגע אחד מהמחנה המובן מאליו שלנו, להושיט יד למחנה השני ולהילחם יחד על חירויות הפרט?

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.