יום רביעי, אפריל 2, 2025 | ד׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

נועם אמיר

כתב לענייני צבא וביטחון במקור ראשון

בשלב כזה או אחר, ישראל תאלץ לבחור צד במלחמת רוסיה-אוקראינה

בישראל אולי רואים בארה"ב את בעלת הברית החזקה של ישראל, אך גם רוחשים לא מעט כבוד לנשיא הרוסי פוטין, בעיקר בגלל ההשלכות של חיבורו לאיראן ולסוריה

מה שנראה עד לפני עשרה ימים כזלזול ציני של מערכת הביטחון הישראלית בנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, היום כבר נראה אחרת לגמרי. הנשיא הרוסי אכן יצא למלחמה נגד העולם, שבסוף השבוע הציגה תמונת מצב מדאיגה מאוד. נוכח התפתחות העניינים, יכנס ראש הממשלה נפתלי בנט את הקבינט המדיני-ביטחוני היום (א') בצהריים כדי לדון בהשלכות המלחמה באירופה על האזור שלנו.

בישראל נזהרים מאוד מהתבטאויות התומכות באחד מהצדדים. גורם ביטחוני מבהיר כי ישראל היא בת בריתה של ארה"ב, ולכן הוא המום מכך שלא כל השרים בממשלה מבינים שאין מקום להביע תמיכה ברוסיה, אף לא ברמיזה.

העובדה שנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ביקש מראש הממשלה בנט סיוע בקיום שיחות בירושלים אך בקשתו לא נענתה עד כה, מצביעה על כך שבישראל אולי רואים בארה"ב את בעלת הברית החזקה של ישראל, אך גם רוחשים לא מעט כבוד לנשיא הרוסי פוטין, בעיקר בגלל ההשלכות של חיבורו לאיראן ולסוריה.

כעת העיניים נשואות ליום שאחרי המלחמה, ותשומת הלב נתונה בעיקר על איך יתנהל הנשיא הרוסי באחיזתו בסוריה. בעוד ישראל מגמגמת ונראה שאף נוטה לתמיכה בארה"ב, השכן מצפון, בשאר אסד, תומך באופן גורף ברוסיה ובנשיא עצמו ואף ובשיחה שקיים עימו בסוף השבוע הביע תמיכה גלויה ואמר שהמלחמה צודקת ומתקנת את ההיסטוריה.

כניסת רוסיה למזרח התיכון גררה עימה חסרונות, אך יש כאלו שרואים גם את חצי הכוס המלאה. חלק מגורמי הביטחון בישראל טוענים כי פוטין, בניגוד לתמיכה שהוא מראה בברית אסד-איראן, הרחיק איראנים מהגבול אבל דאג להשאירם על אש נמוכה. "בסוף צריך לזכור שהחלק המרכזי במניעת התבססות איראנית בסוריה שמור לצה"ל ולמב"ם", אומר גורם ביטחוני, ומוסיף כי למרות זאת "לפוטין יש חלק בעצירה של האיראנים בסוריה, וגם זה צריך להגיד". לצד הדברים הללו גם הגורם הביטחוני לא ממהר להעניק גיבוי נחרץ לצד זה או אחר.

כזכור, לרוסיה היו הזדמנויות רבות לייצר משברים עם ישראל, כשהמרכזית שבהן הייתה אירוע הפלת המטוס הרוסי על ידי טיל סורי. באירוע זה הרוסים הפנו אצבע מאשימה כלפי ישראל וכמעט נוצר משבר חמור בין המדינות, אך ישראל העמידה תמונת מצב מודיעינית שסתרה את הטענה והראתה שאכן טיל סורי הפיל את המטוס, ולא טיל ישראלי.

לאחר מכן, ישראל נאלצה להפעיל מכבש לחצים עצום כדי למנוע מאסד הישג במשבר הזה, הישג בדמות מערכות ההגנה המתקדמות S-400 שרוסיה הציבה בסוריה אבל לא העבירה אותם לידי אסד עד היום. בזמנו ראו בהצבת המערכות הללו שובר שוויון, דבר שגרם לישראל להיות מאוד מודאגת, ולבסוף רק לחץ מצד ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו מנע את מסירת המערכות.

ביכולתו של פוטין לשנות את המציאות במזרח התיכון לטוב ורע; מצד אחד חיזוק ושימור היחסים הטובים עם ישראל, ומאידך תמיכה באסד ובמגרש האיראני בסוריה. המומחיות של נישא רוסיה היא לשמר על אש קטנה את המצב בכל הצדדים, אך ישראל יודעת היטב כי לאש הקטנה הזו יש השפעה גדולה על האזור. לצד זה, הערכות בישראל הן שככל שהמלחמה תימשך ומספר הקורבנות ילך ויעלה, העולם יחשף ליותר ויותר חפים מפשע שיהרגו בידי הצבא האימתני של רוסיה, דבר שיוביל את ישראל להתרחק יותר ויותר מפוטין.

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.