לא קל להיות המוכיח בשער. אלו שעושים את זה, שצועקים על עוולות וחושפים שחיתויות, סופגים לא פעם עלבונות או לעג, ולחברה יש נטייה להדחיק או לבטל את הטענות שלהם. נכון, שלנביאי הזעם לפעמים יש נטייה ברורה לצד אחד והם מתעלמים מעוולות הצד השני, הפרזה או ניצול למען אינטרסים נמצאים בכל מקום. למרות זאת, בכל חברה יש צורך באלו שיזעקו, ימחו ויציפו את הדברים הזקוקים לתיקון.
רבקה לוביץ וניצן כספי־שילוני עושות בדיוק את זה. בהסכת "מבקרות ברבנות" הן שמות על השולחן, בלי למסמס ובלי לעדן, את כל מה שקורה במערכת הרבנית בישראל, בדגש על בתי הדין הרבניים. פרק אחר פרק הן מפרקות נושאים נפיצים כמו עגינות, סרבנות גט לסוגיה, ממזרות ועוד ועוד. הן מציפות את המצב בבתי הדין הרבניים, חושפות את החלקים הבעייתיים, לעיתים בעייתיים מאוד, בהתנהלות הדיינים ואנשי המערכת, וגם מציעות פתרונות אפשריים לבעיות הללו.
כמו שכתבנו בהתחלה, לא תמיד זה נעים. המגישות, שנמצאות כבר שנים בחוד החנית של המאבק הדתי־פמיניסטי, לא מטשטשות את עמדותיהן. הן מביאות את הסיפורים המורכבים והסבוכים של אלו שמבקרים שוב ושוב בבתי הדין בלי לקבל מענה ראוי, אבל חיצי הביקורת שלהן מופנים לא רק אל המערכת הקיימת בישראל, זו שנוצרה משנים של שלטון חרדי בבתי הדין הרבניים ובשירותי הדת, אלא גם ואולי אפילו בעיקר אל ההלכה היהודית עצמה. לא רק המאזינים השמרנים יתקשו לקבל חלק מהפתרונות שהן מציעות, אשר מבקשים לערער על תפיסה הלכתית בת מאות ואלפי שנים, ולערוך שינויים ביסודות יהודיים קדומים. אך כששומעים, את הסיפורים הקשים ומבינים שכספי־שילוני ולוביץ נפגשו במשך השנים עם מאות ואולי אלפי מקרים כל כך קשים לעיכול, אפשר להבין מאיפה נובעת הגישה הלוחמנית והבלתי מתפשרת. כמו כן, ייתכן שמול מערכת כל כך חזקה ועמוסת עוולות ההנחה היא שנדרש קו קשה ובלתי מתפשר.
המאבק הפמיניסטי מזוהה עם צדקנות או טרחנות, ולפעמים אפילו בצדק. נושאות דגלו אינן חפות מטעויות, לעיתים קשות, ולאוזניים הסובייקטיביות שלי גם ההסכת הזה אינו חומק מאותן נפילות. המגישות, כאמור, אינן חוסכות את שבטן מהרבנות, מהדיינים ומשירותי הדת, ולעיתים באופן שעלול ליצור אנטגוניזם והתנגשות. בעיניי, גישה רכה יותר יכולה להביא מאזינים רבים יותר, וריכוך ההגשה של העמדות יכול לחולל שינויים באופן מהיר הרבה יותר.
ההגשה עצמה, מעבר לטון שעשוי להישמע לעיתים מטיף מדי, מקצועית ומוקפדת. לשתי המגישות ניסיון ארוך שנים בין כותלי בתי הדין, ואין תחליף לידע ולהכרה מקרוב של הפרטים. ההסכת מוקלט ונערך ברמה גבוהה, וגם הגיוון במרואיינים והיכולת לפנות לעיתים לנושאים שמעבר לגבולות בתי הדין – כמו פרק על נישואים אורתודוקסיים שלא במסגרת הרבנות או פמיניזם הלכתי – מביאים את ההסכת לאזורים קלילים יותר.
זהו הסכת שלא תמיד נעים להאזנה, גם מבחינת הטון וגם מבחינת התוכן, אבל בשורה התחתונה, אם אנחנו שואפים לתיקון עולם, אי אפשר בלעדיו.
מבקרות ברבנות מרכז צדק לנשים | אורך פרק – משתנה, בין 25 דקות לשעה | למי מתאים – לכל מי שהיהדות חשובה לו
פרקים מומלצים
ממזרים – זו לא קללה: שני פרקים המפנים זרקור אל בעיית הממזרות, זו שרובנו נוטים לחשוב שנעלמה מן העולם, אך מתבר שממש לא.
נישואין מחוץ לרבנות: פרק מרתק על התופעה ההולכת ומתרחבת של זוגות שבוחרים להתחתן כדת משה וישראל, אך מחוץ למסגרת הרבנות.
מי הזמין משלוח?
תעלול שיווקי או תוכן מעניין? ענקית המשלוחים וולט, שנוגסת בעוד ועוד חלקים מהשוק הישראלי, משיקה הסכת בעברית. בכל פרק יגיע אחד מבין 3,000 המסעדנים ובעלי העסקים שעובדים עם וולט לשיחה אישית. נעקוב בעניין.