יום שישי, מרץ 7, 2025 | ז׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

משה מאירסדורף

עורך באתר מקור ראשון

נקמת הארכיון: אזהרה לחברי האופוזיציה

הבהלה בליכוד נוכח הקמפיין הצבוע סביב חוק "ממדים ללימודים" אינה מבשרת טובות

לפני שהממשלה נופלת ומדינת ישראל יוצאת למערכת בחירות נוספת, ראוי לבחון אם השתנה משהו מהותי בהתנהלותם ובהבנתם של חברי הכנסת באופוזיציה. האם הפעם התוצאה תהיה אחרת, אם נתניהו ישיג רוב לגוש הימין וינהל ממשלת "ימין על מלא" בלי תוספות כמו אהוד ברק, ציפי לבני או בני גנץ?

הנשק החשוב ביותר של האופוזיציה בשנה החולפת היה הארכיון. אין כמעט נושא שראשי המפלגות המרכיבות את הקואליציה פעלו בו, שלא התגלו לגביו אמירות והתבטאויות נחרצות ההפוכות ב־180 מעלות למעשיהם לאחר הקמת הממשלה.

אבל הנשק הזה הוא חרב מתהפכת. מי שיושבים היום באופוזיציה עשויים להיות מחר השרים ומובילי המדיניות, וחשוב שיזכרו: גם להם יש ארכיון, והוא התמלא לא מעט בשלל ההתבטאויות הציבוריות בשנה החולפת.

מתוך רצון להדגיש עד כמה הממשלה הנוכחית גרועה, אתגרו אותה חברי הכנסת במגוון אמירות חד־משמעיות שלא נשמעו מפיהם כשנתניהו היה ראש ממשלה. אם נתניהו יצליח להרכיב את גוש הימין עם 61 ח"כים, הארכיון הזה ירדוף אותם.

"אנשים אומרים לי 'אמרת בעבר'. אני יושב מולך עכשיו, תשאל אותי מה קורה היום", אמר ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד לעמית סגל בריאיון, והקלות שבה האמירה הזו התגלגלה מפיו המחישה מה ערכן של האמירות האידיאולוגיות שהוא מנפק; אמירה כזו לא תעבור בקלות גם לאופוזיציונרים של היום.

האם חברי הכנסת אלי כהן וישראל כ"ץ, לדוגמה, שהכריזו כי יש לחסל מיד את יחיא סנוואר, יקיימו את הבטחותיהם כשיגיעו לשולחן הממשלה? האם דוד אמסלם, שהצהיר בחוג בית "נחזור לשלטון לא כדי להיות נחמדים ולקבל ליטופים מהתקשורת אלא כדי לעשות מהפכה חברתית במערכת המשפט המסואבת שלנו", יפעיל לחץ אמיתי כדי להביא לשינוי?

עמיתו למפלגה ח"כ שלמה קרעי הבטיח מעל דוכן הכנסת: "אנחנו הולכים לבטל את כל המינויים – היועצת המשפטית לממשלה, השגרירים והקונסולים, כל המינויים בתקופת ממשלת ההונאה יהיו בטלים ומבוטלים כעפרא דארעא". האם הוא יפעל כדי לעמוד בהבטחה? האם מירי רגב תקיים את הצעתה ותפעל להקים יחידה מיוחדת כדי לטפל בטרור ולהחזיר את המשילות לנגב? אפילו ראש האופוזיציה בנימין נתניהו דרש מהממשלה לפני חודש וחצי לאשר את החוק שמאפשר לשלול אזרחות ממחבלים ישראלים. האם ידאג להעביר אותו כשיגבש סביבו 61 ח"כים?

ברמת ההצהרות חלה התקדמות. מי שהיו בשלטון 12 שנים, הבינו פתאום שיש נושאים שלא טיפלו בהם ודורשים התייחסות. הפעם, הם מתחייבים, הכול יהיה שונה. נמשול באמת. אבל מההתנהגות של חלקם, בהצבעה על מימון תוכנית "ממדים ללימודים", אפשר לקבוע שברמה המעשית לא השתנה הרבה.

כמו בסאגת חוק האזרחות, הקואליציה ידעה שרע"ם לא תתמוך בחוק שמסייע לחיילים, ובסיוע התקשורת החלה בקמפיין שידרוש מחברי האופוזיציה לתמוך בהם, אחרת יוכיחו שהם "נגד החיילים".

הקמפיין עבד מצוין. חברי האופוזיציה יצאו מגדרם כדי להוכיח שהם "בעד החיילים". לא כך היו צריכים לנהוג. היה עליהם לעמוד יציב ולהגיד בקול ברור שממשלה שבחרה שותפים אנטי־ציוניים, שתומכים במי שנלחמים בחיילי צה"ל, איבדה את הלגיטימיות שלה להטיף מוסר בכלל, ובנוגע לחוק הדואג לחיילים בפרט.

אם על חוק צדדי כל כך היו כמה ח"כים בליכוד שנבהלו מהקמפיין השקוף והצבוע נגדם, קשה להאמין שיעמדו בנחשול הגדול פי כמה שיבוא עליהם מהתקשורת ומטוויטר כשינסו לקדם פסקת התגברות, או גירוש מחבלים לסוריה.

כדאי שחברי הכנסת שכבר תופרים חליפות להשבעת הממשלה הבאה ישננו את דבריו של ח"כ דוד ביטן בשבוע שעבר ברשת ב': "אם בפעם הבאה לא נדע לשלוט ולעשות את השינויים הדרושים, לא צריך אותנו".

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.