בחודש האחרון השיח ברשתות החברתיות מתגבר יותר ויותר סביב השאלה מדוע מערכת הביטחון, צה"ל, שב"כ ומערך המודיעין לא מצטרפים לחיפושים אחר הנער הנעדר מוישי קליינרמן, שבני משפחתו מחפשים אחריו כבר 101 ימים. משתמשי הרשתות החברתיות צודקים, אולם במציאות, מערכת הביטחון מסבירה את היעדרותה כמוצדקת. בישראל, נכון לרגע כתיבת שורות אלה, עשרות רבות של אזרחים מוגדרים כנעלמים ואין סימן לעקבותיהם. חקירות משטרה נפתחו, בדיקות לאומניות נעשו ובנקודת זמן מסויימת נפסקו החיפושים והתיק הועבר לחדר ובו מאות תיקים של נעדרים ישראלים – שלא על רקע לאומני.
איננו יודעים מה הרקע להיעלמותו של הנער מוישי, אך מהכרת הנתונים משלל הפרסומים בעניינו, ומשיחות עם מקורות, עולות כמה הערכות לגבי מה עלה בגורלו. הן גם באות לצד אמירה אחת ברורה – אף אחד לא באמת יודע מה קרה למוישי. לצד זה, מערכת הביטחון בישראל עובדת במנגנון כזה שיודע לסרוק במסרקות דקות את המצב, כולל המערכות האזרחיות, המשטרה, מד"א ושירותי הצלה נוספים. המערכת הזו מופעלת על ידי בינה מלאכותית ויודעת לנטר אירועים אזרחיים שמוגדרים תחילה פליליים ואחרים, אבל יש בהם חשד גם לאומני. שב"כ יודע להיכנס לחקירת אירועים מהסוג הזה ולבחון אותם לעומק. להגיד שיש בשיטה הזו 100 אחוז הצלחה זה לא נכון אבל זה בהחלט מתקרב לשם.
הסיפור של מוישי, על פי הערכות המתבססות על מערכת הביטחון, לא מתרחש במישור הלאומני. כלל הגורמים מבהירים כי המישור הלאומני נבדק בעבר כמה פעמים ואם יעלה חשד כזה מיד הוא ייחקר וייבדק. הבעיה של המערכת הביטחונית על כלל מערכותיה, היא שמבחינה חוקית אנשיה לא יכולים להיכנס לעובי הקורה של אירוע אזרחי. החוק בישראל לא מאפשר לשב"כ ולצה"ל להפעיל אמצעים מיוחדים אם אין אישור שמדובר באירוע לאומני. למשטרה, לשב"כ ולצה"ל יש את אותן מערכות. המשטרה לא מחזיקה במערכות לאומניות – שב"כ וצה"ל כן. במקרה שלא עולה חשד לאומני, היחידים שיכולים לטפל באירוע הם משטרת ישראל.
במה כן המערכת הביטחונית יכולה לעזור? התשובה היא בידע, בחוקרים, באמצעים טכנולוגיים חוקיים שאינם קשורים לטרור, באנשים שיכולים לסייע בחיפושים, ביחידות מיוחדות שיודעות לנתח שטחים. למשטרה עומדים כל הכלים האלה לרשותה וגורם ביטחוני מבהיר למקור ראשון, כי אם תתקבל פניה מהמשטרה לעזרה – העזרה תגיע. כל עוד לא נדרשת פעולה שמצריכה חותמת של יועמ"ש או שופט מחוזי, אין לגורמי הביטחון מניעה לסייע. במשטרה מאידך, אומרים שאין לצבא או לארגונים אחרים כלים להציע שאין למשטרה.
בשיח הער סביב המאמצים למצוא את מוישי כולם צודקים, במיוחד בני המשפחה שאותם לא מעניינות השורות הקטנות והכוכביות. הם רוצים את מוישי בבית בריא ושלם. באשר למערכת הביטחון, הגם שהיא מוגבלת בהגשת העזרה שהיא יכולה להציע, חשוב שהיא בכל זאת תמצא את הדרך לחשוב מחוץ לקופסא ולסייע. 101 ימים מוישי נעדר מהבית ולאף אחד אין קצה חוט מה עלה בגורלו. האם הוא חי או מת, האם הוא מחוזק היכן שהוא או שבחר ללכת לדרכו בלי להשאיר סימן מאחור.
זה הזמן להראות שמערכת הביטחון יודעת לעשות גם מעבר למה שהיא נדרשת ולמצוא את הנתיב בו תוכל לסייע. תנו למשפטנים לסדר את החוק, אתם תעשו הכל כדי למצוא את הנער.