יום ראשון, מרץ 16, 2025 | ט״ז באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ג'ו ביידן

נשיא ארצות הברית

ג'ו ביידן: מה אני מבקש להשיג במזרח התיכון

במאמר מיוחד שכתב עבור הוושינגטון פוסט, מפרט נשיא ארה"ב את יעדי הביקור המדיני המתוכנן בערב הסעודית ובישראל, מתאר את פעילותו באזור וקובע: נותרתי מחויב להסכם גרעין עם איראן

בשבוע הבא אסע למזרח התיכון כדי לפתוח פרק חדש ומבטיח יותר במעורבותה של אמריקה שם. נסיעה זו באה בזמן חיוני לאזור, והיא תקדם אינטרסים אמריקניים חשובים.

מזרח תיכון בטוח ומשולב יותר מועיל לאמריקנים במובנים רבים. דרכי המים שלו חיוניים לסחר העולמי ולשרשראות האספקה ​​עליהן אנו מסתמכים. משאבי האנרגיה שלו חיוניים להפחתת ההשפעה על האספקה ​​העולמית של מלחמת רוסיה באוקראינה. ואזור שמתאחד באמצעות דיפלומטיה ושיתוף פעולה – במקום להתפרק באמצעות סכסוך – צפוי פחות להוליד קיצוניות אלימה המאיימת על המולדת שלנו או מלחמות חדשות שעלולות להטיל עומסים חדשים על כוחות צבא ארה"ב ומשפחותיהם.

הימנעות מתרחיש כזה היא בעלת חשיבות עליונה עבורי. אעסוק בדיפלומטיה באינטנסיביות – כולל פגישות פנים אל פנים – כדי להשיג את המטרות שלנו.

המזרח התיכון שאבקר בו יציב ובטוח יותר מזה שהממשל שלי ירש לפני 18 חודשים.

חודש לפני השבעתי, השגרירות שלנו בבגדד עמדה בפני מתקפת הרקטות הגדולה ביותר מזה עשור. ההתקפות נגד חיילים ודיפלומטים שלנו גדלו פי ארבעה במהלך השנה הקודמת. קודמי הורה שוב ושוב למפציצי B-52 לטוס מארצות הברית לאזור ובחזרה כדי להרתיע את המתקפות הללו. אך זה לא עבד, והמתקפות נמשכו.

המלחמה בתימן הסלימה ויצרה את אחד המשברים ההומניטריים החמורים בעולם, ללא תהליך מדיני באופק לסיום הלחימה.

לאחר שקודמי התנער מהסכם גרעין עובד, איראן העבירה חוק המחייב האצה מהירה של תוכנית הגרעין שלה. ואז, כאשר הממשל האחרון ביקש לגנות את איראן על פעולה זו במועצת הביטחון של האו"ם, ארה"ב מצאה את עצמה מבודדת ובודדה.

בשבועות הראשונים שלי כנשיא, מומחי המודיעין והצבא שלנו הזהירו שהאזור נתון ללחץ מסוכן. הוא היה זקוק לדיפלומטיה דחופה ואינטנסיבית. כדי להחזיר את ההרתעה, הוריתי על תקיפות אוויריות בתגובה לתקיפות נגד חיילינו והתחלתי ביוזמות דיפלומטיות רציניות כדי להביא לאזור יציב יותר.

בעיראק, סיימנו את משימת הלחימה של ארה"ב והנוכחות הצבאית שלנו עברה להתמקד באימון העיראקים, תוך שמירה על הקואליציה העולמית נגד דאעש שיצרנו כשהייתי סגן נשיא, המוקדשת כעת למניעת התעוררותו של הארגון. הגבנו גם לאיומים על אמריקנים. תדירות התקיפות בחסות איראן בהשוואה ללפני שנתיים צנחה בחדות. ובפברואר האחרון, בסוריה, נטרלנו את מנהיג דאעש חאג'י עבדאללה, והדגמנו את יכולתה של אמריקה לחסל איומי טרור, לא משנה היכן הם מנסים להסתתר.

בתימן, מיניתי שליח והתקשרתי עם מנהיגים ברחבי האזור, כולל עם מלך ערב הסעודית, כדי להניח את היסודות להפסקת אש. לאחר שנה של דיפלומטיה עיקשת מצדנו, הפסקת אש זו מתקיימת כעת, וסיוע הומניטרי מציל חיים מגיע לערים ועיירות שהיו נתונות תחת מצור. כתוצאה מכך, החודשים האחרונים בתימן היו השלווים ביותר מזה שבע שנים.

ביחס לאיראן, התאחדנו עם בעלות ברית ושותפים באירופה וברחבי העולם כדי להפוך את הבידוד שלנו; כעת איראן היא שמבודדת עד שתחזור להסכם הגרעין שקודמי נטש ללא תוכנית להחלפתו. בחודש שעבר הצטרפו אלינו יותר מ-30 מדינות כדי לגנות את חוסר שיתוף הפעולה של איראן עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בנוגע לפעילות הגרעינית שלה בעבר. הממשל שלי ימשיך להגביר את הלחץ הדיפלומטי והכלכלי עד שאיראן תהיה מוכנה לחזור לעמוד בהסכם הגרעין של 2015, כפי שאני נותרתי מוכן לעשות.

בישראל עזרנו לסיים מלחמה בעזה – שבקלות יכלה להימשך חודשים – תוך 11 ימים בלבד. עבדנו עם ישראל, מצרים, קטאר וירדן כדי לשמור על השלום מבלי לאפשר לטרוריסטים להתחמש מחדש. גם בנינו מחדש את קשרי ארה"ב עם הפלסטינים. בעבודה עם הקונגרס, הממשל שלי החזיר תמיכה של כ-500 מיליון דולר לפלסטינים, תוך העברת חבילת התמיכה הגדולה ביותר לישראל – למעלה מ-4 מיליארד דולר – בהיסטוריה. והשבוע שוחח ראש ממשלה ישראלי עם נשיא הרשות הפלסטינית לראשונה מזה חמש שנים.

בערב הסעודית, הפכנו את מדיניות הצ'ק הפתוח שקיבלנו בירושה. פרסמתי את הדו"ח של קהילת המודיעין על רצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י, הטלתי עיצומים חדשים, כולל על היחידה הסעודית שהייתה מעורבת בהריגתו, והטלתי 76 איסורי ויזה במסגרת כלל חדש האוסר כניסה לארה"ב לכל מי שנמצא שהיה מעורב בהטרדת מתנגדי משטר בחו"ל. הממשל שלי הבהיר שארה"ב לא תסבול איומים חוץ-טריטוריאליים והטרדות נגד מתנגדים ופעילים מצד אף ממשלה. פעלנו גם למען אזרחים אמריקנים שנעצרו שלא כדין בסעודיה הרבה לפני שנכנסתי לתפקיד. מאז הם שוחררו, ואני אמשיך לדחוף לביטול ההגבלות על נסיעותיהם.

מוחמד בן סלמן עם נשיא טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן. צילום: AFP

מההתחלה, המטרה שלי הייתה לכוון מחדש – אך לא לפרק – את היחסים עם מדינה שהייתה שותפה אסטרטגית במשך 80 שנה. היום, ערב הסעודית סייעה להחזיר את האחדות בין שש המדינות של מועצת שיתוף הפעולה של המפרץ, תמכה באופן מלא בהפוגה בתימן וכעת היא עובדת עם המומחים שלי כדי לעזור לייצב את שוקי הנפט עם יצרני אופ"ק אחרים.

אני יודע שיש רבים שלא מסכימים עם ההחלטה שלי לנסוע לסעודיה. דעותיי לגבי זכויות אדם ברורות וארוכות שנים, וחירויות יסוד תמיד עומדות על הפרק כשאני נוסע לחו"ל, כפי שיהיו במהלך הטיול הזה, בדיוק כפי שיהיו בישראל ובגדה המערבית.

כנשיא, תפקידי לשמור על המדינה שלנו חזקה ובטוחה. עלינו להתמודד עם התוקפנות של רוסיה, לשים את עצמנו בעמדה הטובה ביותר כדי להתחרות על סין ולפעול ליציבות רבה יותר באזור תוצאתי בעולם. כדי לעשות את הדברים האלה, עלינו ליצור קשר ישיר עם מדינות שיכולות להשפיע על התוצאות הללו. ערב הסעודית היא אחת מהן, וכאשר אפגש עם מנהיגי סעודיה ביום שישי, המטרה שלי תהיה לחזק שותפות אסטרטגית קדימה, המבוססת על אינטרסים ואחריות הדדיים, תוך שהיא נאמנה גם לערכי היסוד האמריקניים.

ביום שישי אהיה גם הנשיא הראשון שיטוס מישראל לג'ידה, ערב הסעודית. המסע הזה יהיה גם סמל קטן לניצני היחסים והצעדים לקראת נורמליזציה בין ישראל לעולם הערבי, שהממשל שלי פועל להעמקתה ולהרחבתה. בג'ידה יתכנסו מנהיגים מכל האזור, ויצביעו על האפשרות של מזרח תיכון יציב ומשולב יותר, כאשר ארצות הברית ממלאת תפקיד מנהיגותי חיוני.

כמובן, האזור נותר מלא באתגרים: תוכנית הגרעין של איראן ותמיכתה בארגוני פרוקסי, מלחמת האזרחים בסוריה, משברי ביטחון תזונתי שהוחרפו בעקבות המלחמה של רוסיה נגד אוקראינה, ארגוני טרור שעדיין פועלים במספר מדינות, קשיים פוליטיים בעיראק, לוב ולבנון, וסטנדרטים של זכויות אדם שנותרו מאחורי רוב העולם. עלינו לטפל בכל הנושאים הללו. כשאפגש עם מנהיגים מכל האזור, אבהיר כמה חשוב להתקדם בתחומים אלה.

ובכל זאת, בהשוואה למצב לפני 18 חודשים, האזור נתון לפחות לחץ ויותר מאוחד. יריבים לשעבר שיקמו מחדש את היחסים ביניהם. מיזמי תשתית משותפים יוצרים שותפויות חדשות. עיראק, שהייתה מזה זמן רב מקור לסכסוכי פרוקסי ויריבויות אזוריות, משמשת כעת כבמה לדיפלומטיה, כולל בין ערב הסעודית לאיראן. ידידי, מלך ירדן, עבדאללה, התייחס לאחרונה ל"אווירה החדשה" באזור, כאשר מדינות שואלות, "איך נוכל להתחבר אחת לשנייה ולעבוד אחת עם השנייה".

אלו מגמות מבטיחות, שארצות הברית יכולה לחזק באופן שאף מדינה אחרת לא יכולה. הנסיעה שלי תשרת את המטרה הזו.

לאורך כל המסע שלי, אזכור את מיליוני האמריקנים ששירתו באזור, כולל בני, בו, ו-7,054 שמתו בסכסוכים במזרח התיכון ובאפגניסטן מאז 11 בספטמבר 2001.

אני אהיה הנשיא הראשון שמבקר במזרח התיכון מאז 11 בספטמבר מבלי שכוחות אמריקניים עוסקים במשימה קרבית שם. מטרתי היא לשמר את המצב הזה.

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.