אחרי "עלות השחר", חוזרים למציאות: הקונספציה כי חמאס יפעל באופן פעיל לריסון הג'יהאד האסלאמי, לא הוכיחה את עצמה.
בסיומו של סבב הלחימה בן שלושת הימים מול הג'יהאד האסלאמי, בישראל אומנם מציינים לחיוב את העובדה כי חמאס לא הצטרף ללחימה. אולם, אם הייתה מחשבה כי הוא גם ידאג לכך שארגון הג'יהאד האסלאמי לא יבעיר את השטח ויוריד את רמת האיום מול ישראל, הרי שזו לא התממשה.
בהודעה שיצאה הלילה (ב') מהבית הלבן, ציינו בוושינגטון את שלל השותפים להשגת הפסקת האש. "ארה"ב עבדה עם גורמים מישראל, הרשות הפלסטינית, מצרים, קטאר, ירדן ואחרים ברחבי האזור כדי לעודד פתרון מהיר של הסכסוך", נמסר מטעם הנשיא ביידן. אולם, אין ספק כי מצרים שיחקה תפקיד מרכזי בהגעה לרגיעה. הקשר בין ישראל לחמאס במהלך הסבב לא היה ישיר, על פי המדיניות הקובעת כי אין מתנהלים מולו, והתבסס על הגורמים המתווכים וכן על מידע מודיעיני שהבהיר כי חמאס בשלב זה אינו מעוניין להצטרף ללחימה. זאת, אף שלכל הצדדים היה ברור כי במהלך הימים הללו המצב יכול היה להשתנות בכל רגע, ויכולה הייתה להתרחש פגיעה כזו או אחרת, שהייתה מכניסה אף את הארגון המתיימר לשלוט בעזה, אל מעגל הלחימה.
לגבי ירדן, נציין כי בישראל רואים את שיתוף הפעולה עימם בעיקר בעובדה שהם לא חוללו סערה בעקבות עליית יהודים להר הבית אתמול, תשעה באב.
גורמים מדיניים בכירים מדגישים כי ישראל נכנסה לסבב הנוכחי לא מתוך בחירה, אלא לאחר הבנה כי הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני מתכוון לבצע פעולה משמעותית כנגד ישראל, לאחר מעצר בסאם א-סעדי בג'נין. הפסקת אש הומניטרית שבמסגרתה יתאפשר להכניס סולר לרצועה עלתה לדיון במוצאי שבת, אולם גם אז העדיפו ראש הממשלה לפיד ושר הביטחון גנץ להגיע להפסקה מלאה של הלחימה ולא לכזו התחומה בזמן. הירי לכיוון ירושלים ביום ראשון בבוקר הוריד סופית מהפרק את עניין אישור הכנסת הסולר תוך כדי לחימה. בסופו של דבר, ההגעה להפסקת אש ארכה כמה שעות יותר ממה שציפו בישראל, כאן חשבו כי האש תינצר כבר אחר הצהריים אתמול. המועד נדחה בשל דרישות הג'יהאד לשחרור אסירים, להם לא נענתה ישראל.
על פי הגורמים המדיניים, התוצאות הקשות של מבצע "שומר חומות" בשנה שעברה מול עזה, וכן הצעדים הכלכליים שאפשרה ישראל בחודשים האחרונים, דוגמת אישור כניסת אלפי פועלים עזתיים לעבודה בישראל, הם משמעותיים עבור האוכלוסייה בעזה. ולכן, כך נטען, היה בעזה לחץ פנימי שלא להחריף את הלחימה. "אנחנו יודעים שיש הזדמנות ביום שאחרי ולא רוצים לפספס אותה", אומרים הגורמים המדיניים בנוגע לעזה, ומתייחסים גם לסוגיית השבויים והנעדרים, והסרטון שפרסם חמאס בשבועות האחרונים של האזרח הישראלי הישאם א-סייד, שמוחזק בידיהם. "אנחנו רוצים לקחת את הסיטואציה הזו קדימה ולא להסתפק בשקט מול הג'יהאד האסלאמי".
ועם זאת, אם הצמרת המדינית והבטחונית קיוותה לראות בסבב הנוכחי איזו נכונות חמאסית לריסון הג'יהאד, הרי שזו כאמור התבדתה. נכונות אין, וככל הנראה גם לא יכולת של חמאס לעצור את פעילות ארגון הג'יהאד האסלאמי. האחריות לכך שחמאס לא יוציא לפועל פיגועים ופעולות טרור כנגד ישראל, מונחת על כתפיה שלה.