יום שני, מרץ 24, 2025 | כ״ד באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user
צילום: אריק סולטן

חגי סגל

העורך הראשי לשעבר של 'מקור ראשון', לשעבר עורך הביטאון 'נקודה' ומייסד מחלקת החדשות בערוץ 7, מחברם של שבעה ספרי דוקומנטריה וסאטירה, מגיש תוכנית שבועית בערוץ הכנסת, תושב עפרה

משרד החינוך רוצה לגדל תלמידים מאושרים ויקבל בורים רב-תחומיים

החור הגדול שנפער בהשכלתם של ילדי ישראל עקב הרפורמות החינוכיות הקודמות והפיתויים הסלולריים, מתרחב לממדים עצומים. מעכשיו הם גם לא חייבים ללמוד על ימי בית שני

כולם מדברים על שכר המורים, יש מי שעוסק גם בתכנים. 2,000 בתי ספר בתל־אביב קיבלו השבוע, לפי הנחיית ראש העירייה רון חולדאי, מפות קיר של ארץ ישראל עם סימון של הקו הירוק. במכתב נלווה למנהלים הסביר חולדאי כי "חשוב לנו שהתלמידים יכירו את גבולות הריבונות הישראלית ואת המציאות המורכבת באזורים שבהם חיים אלה לצד אלה יהודים אזרחי ישראל וערבים הנתונים לרשות הפלסטינית".

לו אני מנהל בית ספר תל־אביבי, לא הייתי נמנע מתליית המפה בכיתות או במסדרון, למרות הסתייגות משרד החינוך, כמובן לצד מפה עדכנית של הארץ מן הים ועד הירדן, כולל כל ההתנחלויות. אדרבה, שהתלמידים יבינו כמה קטנה ומאוימת תהיה הארץ אם חלילה יתמלאו משאלותיו של ראש העירייה ל"גבולות קבע". הייתי גם תולה מפה של גבולות 47' ברוח החלטת החלוקה של האו"ם, שלפיה אפילו יפו אינה חלק מהמדינה היהודית. מעט מאוד ישראלים בוגרים יודעים שעד עצם ימינו רובצת עננה משפטית על זכותנו לשלוט ביפו. מדינת ישראל אומנם החילה בה את ריבונותה כבר בשחר ימיה, אחרי שחיילי ישראל השתלטו עליה בכוח הזרוע וגרמו לבריחת תושביה הערבים, אבל רוב עמי תבל טרם העניקו תעודת הכשר קבועה לריבונות הזו. הם אינם מכירים בריבונותנו על מערב ירושלים, לא רק על מזרחה. כדאי שהתלמידים יתוודעו לכך במסגרת מסע היכרותם עם המציאות המורכבת.

אלא שהמסע הזה הולך ומתכווץ. לפי דיווח לא מוכחש בעיתון הארץ, החל משנת הלימודים הקרובה יהיו תלמידי ישראל פטורים מחובת הלימוד של תולדות ימי בית שני. הם לא יידרשו עוד להיבחן, וממילא בקושי ילמדו, על הצהרת כורש, על החשמונאים, על הרומאים, על מצדה, על בר־כוכבא ועל עוד הרבה ציוני דרך בתולדות עם ישראל בעת הישנה והחדשה. החור הגדול שנפער בהשכלתם עקב הרפורמות החינוכיות הקודמות והפיתויים הסלולריים, יתרחב לממדים עצומים.

לכאורה היה אפשר להתנחם בידיעה שהזמן הפנוי של התלמידים יוקדש להרחבת הידע במדעי הטבע או באנגלית; שבמקום בית שני הם לפחות יהיו חזקים יותר במשוואות ממעלה שנייה. אבל יורשה לנו לפקפק בכך. מי שמתחנף לילדים ומוותר להם על הצורך לדעת איזה מבנה שכן בהר הבית לפני כיפת הסלע, או מי היה יחזקאל בן בוזי, לא יוכל להתקשח איתם לאורך זמן בשיעורי מתמטיקה, פיזיקה, אנגלית או לשון עברית. הכניעה הפדגוגית תהיה לאורך כל החזית, בגלל האווירה הפדגוגית.

"רצינו לגדל פה דור של אפיקורסים, וגידלנו דור של עמי ארצות", נאנח מנהיג מפ"ם יעקב חזן בערוב ימיו. משרד החינוך 2022 רוצה לגדל פה דור של תלמידים מאושרים, אבל התוצאה המסתברת תהיה דור של בורים רב־תחומיים.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.