יום שלישי, אפריל 1, 2025 | ג׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

שלמה פיוטרקובסקי

כתב ופרשן משפטי

כשגלי בהרב-מיארה מנסה לחקות את אהרון ברק

אהרון ברק חילק בעבר את מושג הדמוקרטיה לשני מובנים, כעת מנסה גלי בהרב-מיארה לנהוג כמוהו דרך מושג המשילות כשהמטרה ברורה: לנסות ולהעצים את מי שבעיניה ממונה על הגנת הערכים הללו, כלומר היועצים המשפטיים

אילולא נכתבו הדברים שחור על גבי לבן, בגרסה הכתובה של נאום היועמ"שית בוועידת פתיחת שנת המשפט של לשכת עורכי הדין שנשלחה לכתבים, יכולנו לתהות שמא גלי בהרב־מיארה חמדה לצון. בהתייחסות לביקורת הנשמעת על מוסד היועץ המשפטי לממשלה ופגיעתו במשילות, היא העלתה טענה משונה. לדבריה, המשילות אומנם חשובה, אך יש להפריד בין "משילות פורמלית" ל"משילות מהותית". לדבריה, משילות פורמלית "עשויה להסתכל על זווית ראייה אחת ויחידה – האם הממשלה אפקטיבית במימוש יעדיה. או במילים אחרות: האם עולה בידי הדרג הנבחר לממש את רצון הרוב". מנגד, המשילות המהותית "אוחזת בתפיסה שהכוח השלטוני אינו מופעל בחלל ריק, אלא בתוך מסגרת ערכית".

הרמז הלשוני של היועצת שקוף וברור: זהו ניסיון לחקות את ההבחנה שערך בשעתו נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט אהרן ברק, כשהבחין בין "דמוקרטיה פורמלית" ל"דמוקרטיה מהותית". בעוד עיקרה של הדמוקרטיה הפורמלית הוא קיומן של בחירות חופשיות והגשמת רצון הרוב, "דמוקרטיה מהותית" כוללת סדרה של ערכים ליברליים שעל המדינה לקיים כדי שתיחשב דמוקרטית באמת. למשל, עקרון השוויון בדמוקרטיה פורמלית מתמצה בכלל הפשוט: אדם אחד – קול אחד. לכל אזרח במדינה, עשיר ועני, גבר ואישה, בן דת כזו או דת אחרת, יש בבחירות אותו הכוח. לעומת זאת, בדמוקרטיה מהותית עקרון השוויון מחייב את המדינה, ובמידה רבה גם כל אזרח באופן פרטי, לא להפלות אדם על רקע מין, מוצא, דת, גיל, מצב משפחתי וכו'. ייתכן, אגב, שגם הסבורים שדמוקרטיה צריכה להתפרש באופן פורמלי יחשבו שערך השוויון חשוב, ושאף רצוי שהמדינה תגן עליו באמצעים חוקיים. אולם עצם היותה של המדינה דמוקרטית אינו נמדד לפי השאלה עד כמה היא מגוננת על ערכים שאינם קשורים לחוקי המשחק הדמוקרטי.העימות בין הגישות עשוי להישמע אקדמי, אך למען האמת יש לו השלכות מעשיות מאוד, משום שלהאדרת הממד ה"ערכי" בדמוקרטיה, וכעת גם במשילות, יש מטרה ברורה. היועמ"שית כלל לא טרחה להסתיר אותה: היא מבקשת להעצים את מי שבעיניה ממונה על הגנת הערכים הללו, כלומר היועצים המשפטיים. "רק ייעוץ משפטי עצמאי, שנאמנותו מסורה לציבור, יסייע לדרג המדיני למשול משילות מהותית", הצהירה באותו נאום.איש אינו חולק על הצורך ביועצים משפטיים שיסייעו למערכות השלטון לשמור על החוק. אולם כאשר הם הופכים למגיני הערכים ולפטרוני האינטרס הציבורי, בלא שאיש הסמיך אותם לכך, הכרעותיהם הופכות לכלי ביטוי לסדר יום אישי, הרבה יותר משהן משרתות כייעוץ משפטי.

שלשום באולם ג' של בית המשפט העליון, יכולנו לחוש משהו מהאבסורד שנגרם עם ירידת קרנם של הכללים המשפטיים הברורים ונסיקתה המקבילה של "המשילות המהותית". בפני שופטי בג"ץ עמדה עתירת ארגון לביא נגד מינוי השופט בדימוס מני מזוז ליו"ר הוועדה המייעצת למינוי בכירים דווקא בעת הזו, ערב בחירות. המדינה טענה שהמינוי נחוץ כעת, כדי שיתאפשר מינויו של רמטכ"ל חדש, והוסיפה שהוועדה נדרשת להיות עצמאית בהפעלת סמכותה ולכן אין למנות לה יו"ר זמני רק לצורך אישור מינוי הרמטכ"ל. השופטים, לעומת זאת, לא הצליחו להבין מדוע המקרה הנוכחי חריג, ובעיקר מה נורא כל כך במינוי זמני.

אפשר לאחוז בגישה המפרשת את החוק באופן מילולי, ולפיה הממשלה ממשיכה להחזיק בכל סמכויותיה גם בתקופת בחירות וממילא רשאית לערוך כל מינוי ולקבל כל החלטה. אפשר גם לטעון שעם היציאה לבחירות חלים על הממשלה כללים חדשים, המחייבים הימנעות מקבלת החלטות שיכבלו את ידי הממשלה הבאה. אבל השופטים נעם סולברג, יעל וילנר ורות רונן התקשו לקבל את הגישה הקובעת שההחלטה מתי הממשלה חייבת בריסון ומתי לא נתונה בידי היועמ"שית, ברצותה תמנע וברצותה תאשר. הם כנראה לא שמעו את נאומה של היועמ"שית בוועידת המשפט השבוע, ושבויים בתפיסות פורמליות של החוק והפסיקה.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.