יום חמישי, מרץ 6, 2025 | ו׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אביגיל זית

כתבת התיישבות וחינוך

שיעור בפלורליזם: חרם הקולנוענים תוקף את עולם האמנות עצמו

ההחרמה של קרן קולנוע שומרון היא ניסור הענף שעליו יושבת האמנות, ובפרט עולם הקולנוע הישראלי

באחד השיעורים בחדר החשוך של מגמת הקולנוע, צפינו בסרט "רשומון". הסרט היפני עטור הפרסים מתחילת שנות החמישים מתאר אירוע של אונס ורצח מארבע זוויות שונות הסותרות זו את זו. בסופו של הסרט, מלבד העובדה המוחלטת של המוות, הצופה אינו יכול להכריע מה הוביל אליו – האם זו הייתה התאבדות, רצח או בכלל קרב שנגמר בצורה המרה ביותר. המורה הסביר מהו נרטיב, למדנו על תפיסות פוסט מודרניות ונחרדנו, ממש כמו הדמויות, מהמחשבה שהאמת נעדרת. במשך שבועות התרוצצו לי מחשבות בראש בעקבות הסרט הזה, הדיכוטומיה הנערית שהתרגלתי לחשוב בה נסדקה קשות ואולי לראשונה הבנתי באמת שבני אדם יכולים לחשוב אחרת, שההיגיון האנושי הוא לא אחד ושהמציאות, מה לעשות, מורכבת.
נראה שבארץ לפחות 140 אנשי קולנוע מובילים הבריזו מהשיעור ההוא, אחרת קשה להסביר איך אנשים ששקועים עד צוואר בעיסוק בזוויות צילום ובבנייה של סיפור החליטו להחרים את קרן קולנוע שומרון ולהתאמץ לחנוק יצירה שמסתכלת על החיים קצת אחרת.המחרימים טענו שזו לא תמיכה ביצירה אלא בעוד התנחלות בלב שטח עוין, אבל שימוש בחרם הוא הנחה משמעותית עבור האידיאולוגיה שמעוניינת להתרחק מחבלי המולדת. מחרימים יקרים, אם תרצו או לא, מדובר בקולנוע, אתם יכולים לעצום עיניים מול המסך אבל זו תפיסה ילדותית ומיושנת והיא לא תעלים את העובדה שיש יוצרים שחושבים אחרת ויש קהל שרואה בצורה שונה את פני הדברים. הכי קל להחרים, הקולגות יטפחו על השכם, המבקרים בעולם יהנהנו בחיוב והקהל שמורכב מהשכנים יריע. קשה הרבה יותר לנפץ את התפיסה הילדותית שהאמת ניבטת רק מעדשת המצלמה שלכם, להבין שיש עוד דרכים להסתכל על המציאות ולהתווכח בתוך השדה האמנותי.

הכי קל ליצור רק עבור מי שחושב כמוך, עבור מי שמריע לכל צליל או פריים, אבל הערך של יצירה כזו מזכיר יותר ציור של ילד בגן שמעורר התפעלות אצל הוריו מאשר אמנות שמביעה רעיון וקונה את מקומה בתודעה הציבורית.

ביום ראשון כ־50 אומנים הוציאו הודעת נגד, העזו לקרוא תיגר על ההגמוניה ולהבהיר שפלורליזם אמיתי אינו נעצר בגדר ההפרדה, בדיוק שם הוא מתחיל. הכשל הלוגי צועק כשמי שמבקש להתהדר בריבוי וגיוון דעות ובאווירה של סובלנות לא יכול לשאת את העובדה שיש ישראלים שמסתכלים בדיוק על אותה המציאות ורואים אותה אחרת לגמרי, כשהוא לא יכול לשאת עוד נרטיב מלבד זה שעיניו רואות.

איכשהו דווקא אלה שמבקשים להשמיע את קולו של האחר לא מסוגלים לשמוע את בני עמם. בסדרה "הנערים" של חגי לוי מובאת זווית חשובה ומעניינת על אודות מה שקרה בישראל בקיץ 2013. ארבעה נערים נחטפו ונרצחו באותו קיץ, ערבי אחד ושלושה יהודים, ומשום מה רק סיפורו של מוחמד אבו־חדיר מוצג כטרגדיה נוראית שהלכי רוח קיצוניים ומשיחיים ושנאה תהומית הובילו אליה. שאר הנערים, שחייהם נגדעו על ידי טרוריסטים ערבים, היו רק רעש הרקע שהזין את הרוצחים של אבו־חדיר. אנחנו חיים במדינה דמוקרטית והיצירה של לוי היא לגיטימית, על אף הבוץ שהיא זורקת בפניה של החברה הישראלית. מה שפחות לגיטימי הוא שלוי וחבריו לא מסתפקים בסיפור המציאות מנקודת מבט אחת, הם שואפים לדכא ולכבות כל יצירה שאינה מתיישרת עם הסיפור שלהם.

ההשתקה של קולות שונים בסופו של דבר תוקפת את עולם האמנות עצמו. במוסף גלריה של עיתון הארץ התפרסם בשבוע שעבר מאמר של האמן רועי רוזן שמתריע מפני הסכנה בביטול יצירתם של אמנים שאינם מקפידים על כל הלכות פוליטיקת הזהויות.

רוזן אומנם התמקד בסתימת הפיות כלפי יוצרים שאין להם ביסוס לשיוך האתני שלהם ולכן על פי הכשרות המהודרת לא רשאים למחות על עוולות הקשורות באותו מיעוט, אולם המאמר עורר בי תקווה שאולי אפילו במעוזי השמאל התחילו לזהות את הבעייתיות הטמונה בסלקטיביות של חופש הביטוי המופעלת כלפי יוצרים ויצירות.

בקולנוע לא רק מספרים סיפור, בוראים עולם שלם. אלו לא רק דמויות ורגשות וקווי עלילה, הבמאי הוא קצת א־לוהים. אני מקווה שבמציאות שהקולנוענים מבקשים ליצור יש מעט יותר מקום להידברות, לשיח ולהכלה מהעולם שבו הם חיים בעצמם.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.