"עליית מדרגה" – כך כינה אמש (ד') ראש הממשלה לפיד את התקרית בה שוטר פלסטיני פתח באש באיזור ג'נין והביא לנפילתו של רס"ן בר פלח ז"ל. לפיד הוסיף ואמר כי "העובדה שאחד המחבלים משתייך למנגנונים חמורה, והיא תמרור אזהרה לרשות הפלסטינית שחייבת לעשות בדק בית, ולפעול".
על חומרת האירוע מיותר להרחיב, אבל האם באמת איש כוחות ביטחון פלסטיניים שעושה פיגוע זו עליית מדרגה? בשורה של אירועי טרור במרוצת השנים היו מעורבים שוטרים פלסטיניים, כך מתברר. רק בחודש אפריל האחרון, בעיצומו של גל הטרור שהיכה ברחבי הארץ – שוטר פלסטיני הגיע לפתח הישוב ורד יריחו בבנימין כשהוא חמוש ומצוייד בשכפ"צ מקצועי – בכוונה לבצע פיגוע בישוב. ברשות הפלסטינית התנערו מהמעשה וגינו את השוטר אבל גם הוא לא היה הראשון.
לפני כשנתיים גם כן שוטר פלסטיני פתח בירי לעבר נוסעים ישראליים ליד חווארה בשומרון, אלא שמעצור בנשק מנע ממנו לפגוע במי מהנוסעים וגם אירוע זה הסתכם ללא נפגעים.
המשטרה הפלסטינית נוסדה בשנת 1994, כחלק מהרצון לתת עצמאות לערביי יו"ש עם כוח שיטור משלהם. עם כינון הסכמי אוסלו נוצר מנגנון שיתוף פעולה בין אותו הגוף לבין מערכת הביטחון הישראלית – שכלל אף סיורי שמירות משותפים. לאורך השנים שיתוף הפעולה ידע עליות ומורדות, לישראל הוסגרו חשודים בתכנוני פיגועים, יהודים שנקלעו בטעות לכפרים פלסטיניים חולצו משם בניידת שיטור והועברו לעמדות צה"ל אך ההיסטוריה המשותפת ידעה בהחלט רגעים מלבלבים הרבה פחות.
הסיורים המשותפים בין הגופים הופסקו כבר בשנת 2000 בעקבות התקרית בה נרצח לוחם מג"ב יוסף טבג'ה. טבג'ה קיים סיור משותף עם קצין במשטרה הפלסטינית באיזור קלקיליה. באמצע הסיור ביקש טבג'ה לצאת מהרכב להניח תפילין ולהתפלל. במהלך ההפסקה שותפו לסיור – פתח לעברו בירי ורצח אותו. הפיגוע הזה הביא להפסקת הסיורים המשותפים.
האירוע המפורסם ביותר הוא הפיגוע בו נרצח בן יוסף לבנת בשכם כאשר הגיע עם חבריו להתפלל בקבר יוסף ושוטרים פלסטינים פתחו לעברם בירי. לבנת נרצח במקום וחבריו נפצעו.
בשנת 2016, שוטר פלסטיני מקבאטיה הגיע למחסום סמוך לבית אל ופתח בירי. כוחות הביטחון התעשתו ונטרלו אותו. חודש קודם לכן, קצין מודיעין פלסטיני, הגיע למחסום חיזמא ופצע ביריות חייל ואזרח באורח קל ובינוני.
בשנת 2013 איש מנגנוני הביטחון של הרשות הניח מטען חבלה באוטובוס בבת ים מה שהביא לפציעתו של אדם אחד. בשנת 2015 בפיגוע במעיין דולב בבנימין, בו נרצח דני גונן ז"ל, תושב לוד, גם כן היה מעורב אשרף עמאר איש ביטחון פלסטיני.
יש מי שבחרו להיות מופתעים מהפיגוע אתמול, אבל השתתפות אנשי ביטחון ובהם שוטרים פלסטינים בפעילות נגד חיילים ואזרחים ישראלים – היא לא חדשה ואת ההתחשבנות על כך – היה ראוי לעשות מזמן.