יום ראשון, מרץ 30, 2025 | א׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אורלי גולדקלנג

סגנית עורך מקור ראשון

חתונה ממבט חמישי: מדוע נבחרי הציבור ממשיכים להתבוסס בבוץ הפוליטי?

הם כבר ספגו אינספור ביזיונות וכישלונות, ובכל זאת הם רצים לעונה נוספת של הריאליטי הפוליטי הישראלי, משוכנעים שהפעם הבוחר יתאהב בהם. זהירות, ספוילרים בהמשך

בשעה טובה ומוצלחת הסתיימה אמש הגשת הרשימות לכנסת, ונפתחה עונה נוספת של משחקי הרעב תוצרת כחול לבן. 120 חברים ישרדו את מסע ההשמצה והחנופה, ויתקבלו לעונת ה־VIP במסגרת המרוץ ל־61 של ממשלת ישראל ה־37. בין מועמדינו המכובדים תוכלו למצוא חברים שרצים תחת שם מפלגה רביעי במספר, כאלה שנדדו מגוש לגוש ובחזרה, ואחרים (טוב, לא ממש אחרים) שלא מסוגלים לקלוט רמזים מצד אחוז החסימה. עונת הנדידה הפרלמנטרית רק החלה – ככלות הכול, כבר למדנו שריצה לקלפי בצוותא אינה עירבון לצליחה משותפת בשלב המשוכות – ובכל זאת צפוי כעת פסק זמן מחיכוכים פנים־מפלגתיים עד לשלב ספירת קולות החיילים, הימאים ובעלי הדיליי־קורונה.
אז מה מחפשים חברי הכנסת הפוטנציאליים בריאליטי האכזרי הזה, אחרי שכבר טעמו את מרורי המסע אל לב האזרח הקטן והנרגן? מה מביא אותם להתעקש ולשוב ולהתחנן לקולות הבוחרים המסתייגים? עם כל הכבוד למנטרות הביקורתיות על הנאחזים בקרנות המזבח, קשה להאמין שיוקרה וכבוד הם כל הסיפור. מעמד פוליטי מגיע עם מנה גדושה של ביזיונות ועלבונות שלא מצויים במקצועות אחרים. מה גם שככל שהחשיפה עולה, הפרטיות יורדת וכך גם רמת ההגנה על התא המשפחתי. גם תעסוקה היא לא נימוק טוב מספיק למחיר שמשלמים המועמדים הפחות־מלהיבים במרוץ. לרבים מהם יש קריירה חלופית, מכבדת יותר ומכניסה הרבה יותר.אז מה משאיר אותם בביצה הפוליטית? הבוץ והקדחת. הבוץ הספיק ללכלך אותם כל כך, עד שקשה לנתק אותו מהרגליים; כבר קל יותר לאמץ אותו כטרנד אופנתי שמחמיא ללוק. הקדחת תקפה אותם באמצעות עקיצת יתוש אידאולוגית. כן־כן, אידאולוגית. זה לא שכולם שם צנועים וחסודים, אבל הם גם לא מושחתים ואגוצנטריים כמו שאנחנו אוהבים לטעון נגדם. הם אידאליסטים במידה שמשכנעת אותם שאי אפשר בלעדיהם. זה לא היבריס ולא משיחיות־עצמית בפעולה; זו תשוקה אמיתית לשנות את העולם, שהתחילה במשב רוח אופטימי של "אנחנו הפוליטיקה החדשה", צללה לתהומות ביוב הקומבינות המקובל בז'אנר, ונוסקת כעת בקושי, תוך הבנה שממילא אין מה להפסיד. כמו מהמר בקזינו, הם הגיעו בתקווה גדולה לעשות קופה, הידרדרו לפשיטת רגל, ועכשיו הם מסתפקים בהשבת שמץ מהכבוד העצמי שלהם ומהסכום המושקע. או חצי ממנו. או רבע. או ז'יטון אחד לרפואה.הרצון העז לחולל שינוי הצליח לשכנע אותם שהם־הם הפתרון לפלונטר הישראלי שלא נולד ב־2019, וגם לא ב־1996. האידאולוגיה שבוערת בהם צריכה פלטפורמה, וכבר לא חשוב להם איזו. אז הם נודדים בין סיעות וחיבורים, מתעקשים להישאר על הגלגל מתוך אמונה שמי שיבוא אחריהם יהיה גרוע מהם ונטול ניסיון. תוסיפו לזה חיבוקים וקריאות מעודדות בסביבתם הקרובה והמתחנפת, הבטחות "אני מצביע רק לך" במכולת ובחתונה הססגונית של הבן של השכן, ותקבלו ח"כ עם כוחות־על של היאחזות פוליטית.

וזו גם התשובה למקטרגים על יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו, שלא פינה מקומו נוכח ההתעקשות של מחנה רל"ב לתעדף ישיבה בכיף עם תומכי טרור (כן, תומכי טרור. לנחם משפחות מחבלים ולהתייחס לרוצחים כשאהידים זה לתמוך בטרור), העיקר שלא איתו. למה הוא נשאר? משום שכמו כל האחרים, הוא מקבל פידבק חיובי באשר הוא הולך. רק שבמקרה שלו לא מדובר במשפחה, בחברים ובחנפני דרכים בלבד, אלא גם בסקרים ובפתקי הקלפי ברגע האמת. נתניהו, שמכיר היטב את יריביו הפוליטיים, מתרשם מיכולת המנהיגות שלהם כמו שמיקי חיימוביץ' מתרשמת משווארמה, וקשה לומר שהוא שומע קולות־מְבשר עולים ממעמקי הליכוד, בדמות יורש סוחף המונים.

מתמטית, נתניהו הוא האיש שתוקע לכאורה את המערכת (ושוב נזכיר שלא; מי שתוקע הוא מי שמסרב לשבת עם נתניהו), אבל כמו שעולה מקמפיין הליכוד, במתמטיקה של הפוליטיקה אחת ועוד אחת שווה ארבע. לא מדובר פה במדעים מדויקים, אלא במדעי הרוח. ובמדעי הרוח כמו במדעי הרוח – הכול נתון לפרשנויות. לא הפרשנות של העיתונאים ולא של האזרח הקטן: קודם כול של המועמד הרעב עצמו.

הימין המתרכך

פסטיבל בן־גביר בסוף השבוע שעבר היה צבעוני ותוסס במיוחד. לשם שינוי, לא אמירה פרובוקטיבית עמדה על הפרק, אלא להפך. "הכשרת איתמר בן־גביר" תפסה כותרות – חלקן מזועזעות וחלקן מצקצקות, ומיעוטן היו סבבה עם זה.

אז מה היה לנו שם? ביקור מכבד בתיכון בליך ברמת־גן, מחיאות כפיים מצד שבט צופים תל־אביבי; התנערות של בן־גביר מהתמונה ההיא שהייתה תלויה לו בסלון הבית, וגם מהצילום החגיגי עם סמל המכונית של רבין לפני הרצח; סרטון ויראלי שבו הוא זועם על צעקות "מוות לערבים" ומתקן "למחבלים, רק למחבלים!"; והצהרה שאם בנו יצא מהארון, הוא פשוט יחבק אותו. הסדין האדום של הפוליטיקה הישראלית לא ילבין בתיכונים הפופולריים של ערי המרכז, אבל אולי במבט מקרוב יגלו בשמאל ובימין המכנה עצמו "רך" שבן־גביר עשוי גם מצבעים אחרים.

השמאל מתחלחל מנִרמול הדמון הגדול, אבל גם במפלגת עוצמה יהודית לא רווים נחת. ברוך מרזל ובנצי גופשטיין מסויגים, פעילים אחרים שוקלים מחדש אם להמשיך ללכת אחרי נציגם משכבר. בין אם מדובר בשיתוף פעולה בהפוך־על־הפוך לצורך הכשרת האיש ובין אם בהתרחקות אותנטית, מאחורי הטענות כלפיו עומדת אמת גדולה. בן־גביר אולי עוד לא מכיר בזה, אבל ירצה או לא ירצה, תהליך ההתקרבות שלו לעמך־ישראל ישנה לא רק את היחס של האזרחים אליו, אלא גם את שלו אליהם. אתה יכול להיות גיבור על להט"בים כשאתה סגור בשכונה חרד"לית הומוגנית, לקרוא "מוות לערבים" כשאתה מכיר אותם רק דרך מסך הטרור, לצאת נגד גיוס נשים או לימוד תורה שלהן כשבבית המדרש שלך ברוריה היא רק סוגיה טרגית ודבורה היא נביאה בעירבון מוגבל מאוד. אתה לא יכול להישאר אדיש כשאחד מכל אלה הוא השכן החביב שלך, בת משפחה או חבר.

השמאל טוען שמדובר במסע הכשרה של בשר טרף נטול היתכנות תזונתית־יהודית; הימין אומר שמדובר בבשר כשר למהדרין. אבל בהכשרה כמו בהכשרה, בסופו של דבר מגיע שלב ההמלחה. והמלח הגס הזה שמומטר מלמעלה מוציא ממך את הדם הרע, ובלי משים גם משנה לך את הטעם. יש כאלה שקוראים לזה בכלל התבגרות.

לתגובות: orlygogo@gmail.com

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.