יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

שילה פריד

כתב משטרה, ביטחון פנים והתיישבות

אדוני המפכ"ל, הגבלת הרשתות החברתיות תסכן חיי אדם

הגורם המרכזי שהוציא את הפורעים לרחובות בפרעות שומר החומות בערים המעורבות לא היו הרשתות החברתיות אותן מבקש המפכ"ל להגביל. התיעוד שעלה לרשתות הביא לתפיסת חשודים ובמקרים מסויימים גם להצלת חיים

בראיון ללירן לוי בידיעות אחרונות אמר הים (רביעי) מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי כי במצבי עימות ופרעות כמו שהיו ברחבי הארץ בזמן 'שומר החומות' צריך, לדבריו "לחסום את הרשתות החברתיות". עוד הוסיף כי "הרשתות החברתיות הן אלה שמוציאות אנשים לשטח. אני מדבר על לסגור את הרשתות באופן רוחבי. תכבה, תרגיע את השטח, וכשהמצב רגוע תשחרר. אנחנו מדינה דמוקרטית, אבל יש גבול".

על הדמוקרטיה וחופש הביטוי ידברו הפרשנים המשפטיים, אנחנו נתבונן בשטח. כולנו בוגרי פרעות 'שומר החומות'. היינו שם, חווינו בעצמנו או שחוו חברינו. כעיתונאים – סיקרנו, צילמנו, תיעדנו והעלנו לרשתות החברתיות, פרסומים שהיוו לא פעם הצלת חיים של ממש.

הפורעים לא היו צריכים את האינסטגרם כדי להתסיס איש את רעהו ולא את הווטסאפ או הטלגרם כדי לארגן אחוזי טירוף שיסתובבו ברחובות עכו, רמלה או לוד ויפגעו בכל הבא ליד. ממכוניות ובתים ועד בתי כנסת ומבני ציבור. לשם כך הם הסתפקו ברמקול של המואזין. הדרשן קרא בכרוז להגיע ולהגן על המסגד, הנערים התייצבו תוך כמה דקות, חמושים בלבנים ובקבוקי תבערה, ומשם האירוע כבר התגלגל לתמונות המוכרות של הבערה ברחובות.

מה שכן היה חיוני באותם ימים זו היכולת של היהודים שנפגעו בפרעות לתעד, להעלות לרשתות ולהזעיק עזרה. בהיעדר מענה משטרתי לאחר  שקרס מוקד 100 בעיר לוד למשל, בקבוצות הווטסאפ דיווחו תושבים על משפחה לכודה בדירה, על זריקת אבנים או הצתת בית כנסת. קשה לדמיין מה היו התוצאות הנוראיות של אותן פרעות בלי היכולת לשתף, לפרסם ולקרוא לעזרה. התיעוד של פורעים הנכנסים למסגד, מתבצרים על הגג ויוצאים בקבוצות לרחובות היה אחד הגורמים החשובים בדיווח המקרים ובניסיון למנוע מהם גם לגבות חיי אדם. 

יש לומר שבאותם הימים כבר ניהלה המשטרה מאבק בנסיון של תושבים ועיתונאים לתעד ולפרסם את הנעשה. דרך מספר אנשי ציבור קיבלתי בקשה באותם ימים להרגיע את התיעוד ולהפסיק להעלות סרטונים בטענה כי "הדבר פוגע במאמץ של המשטרה ומבעיר את השטח". תושבים שניסו לדבר עם המשטרה בעניין קבלו בקשה מפורשת להפסיק לתעד כי זה פוגע בשוטרים. 

לסיום, סיפור על בית כנסת דוסא, שהוצת ועלה באש. 

באחד מערבי הפרעות בלוד דיווחתי על ניסיון להצית את בית הכנסת. דובר שעבד במשטרה (לא דובר המשטרה) התקשר ואמר כי אני מפיץ פייק ניוז לדבריו, וכי אין שום ניסיון הצתה במקום. כעבור זמן קצר העליתי מהמקום תמונה של בית כנסת ושל האש סביבו. במשטרה מיהרו להבהיר כי מדובר בעץ שבער בגלל זיקוק שנורה בסמוך למקום. למחרת בבוקר, כאשר העליתי תיעוד של הקירות המפוייחים מהחדרים הפנימיים של בית הכנסת, כבר הודו במשטרה ופרסמו הבהרה שהמקום אכן הוצת.

מאמצי המשטרה צריכים להתמקד במיגור האלימות, לא בעיצוב התודעה ושיווק הסיטואציה לציבור. אם אכן, כפי שהבהיר המפכ"ל, מדובר בניסיון למנוע מהמסיתים ברשתות להבעיר את השטח אזי צריך פשוט להגיע למסיתים, לעצור ולחקור אותם. לא להניח שאם לא יהיה פייסבוק או טוויטר אז הכל יהיה בסדר. 

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.