שבת, מרץ 8, 2025 | ח׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

גדעון דוקוב

עורך אתר מקור ראשון

רב־ניצב שבתאי, אי אפשר לכבות את טוויטר

העולם עבר מרכיבה על סוסים לנהיגה במכוניות, ואיש לא חושב שהמשטרה תאסור על נסיעה ברכב כי יש תאונות

בגיל 78 נגזרו על צבי בינשטיין, לפני כשבוע, ארבעה חודשי עבודות שירות בעקבות הרשעתו בעבירות "הסתה לאלימות". בינשטיין, פנסיונר תושב קריית־ביאליק, הודה בעסקת טיעון שבשנים 2020־2021 פרסם בטוויטר אמירות מסיתות. בין השאר הוא צייץ: "היום אזרחי ישראל בדרכם לשרוף את הבסטיליה שברחוב בלפור, שם מתגוררת משפחת הרשע"; "סוף הנאשם לתלייה, כפי שאזרחי רומניה עשו למנהיג המושחת צ'אושסקו".

הציוצים של בינשטיין זכו לחשיפה אפסית. מספר העוקבים אחריו הוא מאומה במושגי טוויטר. חלק מציוציו כלל לא זכו להתייחסות, ואחרים – למספר חד־ספרתי של מגיבים. ספק אם יותר מעשרים או שלושים איש במצטבר ראו את דברי הבלע. אין הבדל בין ציוציו ובין שיחת סלון במפגש חברים מצומצם. אלה אמירות של יהודי בגיל מתקדם, שאולי גם לא לגמרי מבין עד הסוף מה זה בדיוק הטוויטר הזה.חוסר החשיבות המוחלט בציוציו של בינשטיין גלוי וברור לכל מי שיודע מעט על הרשתות החברתיות. ובכל זאת, המשטרה, הפרקליטות והייעוץ המשפטי החליטו לקיים הליך פלילי נגד האיש, ובמקום שהשופט יחליט שאין טעם בבזבוז זמנו היקר של בית המשפט – נגזר על הנאשם עונש שאומנם התחשב במצבו הרפואי, אך עדיין היה חסר תוחלת.

עדות נוספת לכך שבכירי מערכת אכיפת החוק מתקשים להבין את הרשת נחשפה השבוע, כשמפכ"ל המשטרה קובי שבתאי צוטט בשער ידיעות אחרונות כאומר ש"בעימות האלים הבא צריך לחסום את הרשתות החברתיות". דובר המשטרה, בריאיון בעקבות הכותרת אצל ישי שנרב, אמר אף הוא: "כן, בעימות הבא צריך לחסום את פייסבוק וטוויטר. אני יכול לבוא אליכם לאולפן ולהציג לכם אינספור ראיות לעידוד טרור ברשתות".

קשה להתכחש לכך שיש ברשתות עידוד טרור, אבל מי שחושב שחסימתן תסייע משלה את עצמו. קבוצות ואטסאפ יכולות להכיל יותר מ־500 איש, ובאמצעות רשימות שידור אפשר להעביר תוכן לעשרות אלפי חברים. טלגרם נותנת יכולת הפצת מידע למאות אלפים, ועוד לא דיברנו על טיקטוק ורשתות נוספות. האם המפכ"ל והדובר מתכוונים לסגור אותן? ואולי בכלל לכבות את האינטרנט?

רעיון סגירת הרשתות מצביע על כשל הבנתי נוסף. קריאות ההסתה משקפות מצב קיים יותר מאשר יוצרות אותו. מעשי טרור ופגיעה ביהודים היו גם לפני עידן הרשתות, וגם הסתה לא חסרה. ההבדל היחיד הוא שעכשיו האמירות נמצאות ברשות הרבים, במקום שגם המשטרה יכולה לראות אותן.

במקום לחסום אותן, הרשתות יכולות להיות כלי נפלא לניטור מידע ולעצירת מחבלים או פעילים אלימים. רשת טיקטוק מלאה בסרטונים של פורעי חוק שמתעדים את עצמם משתמשים בנשק, נוהגים בפראות ועוד. הרשתות יכולות לסייע לכוחות המשטרה ואכיפת החוק באיתור פושעים ובהבאתם לדין.

עמיתי יאיר קראוס פרסם שוולאא חלאילה, המואשם ברצח ספיר נחום מעכו, פרסם בערוץ הטיקטוק שלו סרטונים לאומניים שבהם השפיל, קילל והטריד שוטרים, פגע באתרים ארכיאולוגיים, החזיק בחיית בר ועבר על החוק בנהיגה בקלות דעת. קשה לא לתהות אם שימוש נכון ברשת היה יכול להביא למעצרו של חלאילה ולהצלת חייה של נחום.

הרשת מציבה בפני רשויות החוק לא מעט אתגרים, בדיוק כפי שקרה כשהעולם עבר מרכיבה על סוסים לנהיגה במכוניות. אבל בדיוק כפי שאיש אינו מדמיין היום שהמשטרה תאסור על נסיעה ברכב בגלל שיש גל תאונות, כך אי אפשר לכבות את הרשת רק כי יש בה הסתה.

לצד האתגרים, הרשתות מציגות גם הזדמנויות חשובות לניצול הפלטפורמות הללו לטובת שיפור אכיפת החוק. חבל שבכירי המערכת מסרבים להפנים שהעולם התקדם, או שהם פשוט לא מבינים את המציאות.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.