יום רביעי, אפריל 23, 2025 | כ״ה בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

שלמה פיוטרקובסקי

כתב ופרשן משפטי

עולם הפוך: רק בנייה יהודית היא בעיה ביטחונית

דחייתה של עתירת תנועת רגבים נגד סדרי העדיפויות השונים של המנהל האזרחי לטיפול בבניה בלתי חוקית, יהודית ופלסטינית, מעניקה חותם רשמי לאפליה

המדיניות המפלה נגד בנייה יהודית בלתי חוקית ביו"ש אינה סוד. כל מי שנוסע בשטחי יו"ש רואה את מקבצי הענק של בנייה ערבית בלתי חוקית, וכל מי שמתמצא באקטואליה מודע לאכיפה הדרקונית דווקא נגד בנייה יהודית באזורים הללו. לאחרונה, באופן משונה במיוחד, קיבלה האפליה הזו הכשר רשמי מהערכאה המשפטית הגבוהה ביותר במדינת ישראל: בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ.

ראשית המעשה בפעילותה רבת השנים של תנועת רגבים לבלימת מתקפת הבנייה הפלסטינית הבלתי חוקית ביו"ש, במטרה להשתלט על שטחי C. אנשי התנועה שיגרו במשך השנים מאות מכתבים למנהל האזרחי, והגישו עשרות עתירות בדרישה לאכיפת חוק שוויונית גם על פלסטינים. התשובה כמעט לכל המכתבים והעתירות הייתה אחידה: הפרות החוק מוכרות והמנהל מקיים אכיפה בהתאם לסדרי העדיפויות שנקבעו.בשלב מסוים הבינו ברגבים שאין מנוס מחשיפת "סדרי העדיפויות" המסתוריים. הדרך למידע אמורה לפי החוק להיות פשוטה, אך בפועל ארכה יותר מחצי שנה. בחודש מרץ 2020 הגיש עו"ד בועז ארזי למנהל האזרחי את הבקשה הרשמית לקבלת המסמך הנוגע בדבר, לפי חוק חופש המידע, אך פנייתו לא נענתה. לאחר שגם פניות תזכורת לא נשאו פרי, הגיש ארזי באוגוסט 2020 עתירה מנהלית בנושא. העתירה פעלה את פעולתה ובחודש אוקטובר התקבל בתנועה המסמך המפרט את סדר העדיפויות באכיפה. והנה, הפלא ופלא, הוא הוכיח שחור על גבי לבן כי מה שהיה עד אז בגדר תחושת בטן הוא מדיניות רשמית. למנהל האזרחי אכן יש שתי רשימות נפרדות של סדרי עדיפויות לאכיפת חוקי התכנון והבניה ביו"ש; רשימה אחת למגזר הפלסטיני ורשימה נפרדת, שונה, למגזר הישראלי.בין שתי הרשימות היה סעיף משותף אחד בלבד, זה הנמצא בראש סדר העדיפויות בשתיהן: "החלטות שיפוטיות והתחייבויות המדינה לבג"ץ". מכאן ואילך מתפצלות שתי הרשימות לחלוטין. בעוד קבוצת המבנים הנמצאת בסדר עדיפות שני לאכיפה במגזר הפלסטיני היא "מרחב עוטף ירושלים (E1) ודרום הר חברון", הקבוצה המקבילה במגזר הישראלי היא "מבנים שהוקמו על קרקע פרטית לאחר מועד מכתבו של שר הביטחון אל היועץ המשפטי לממשלה מיום 5 בדצמבר 2013". עיון זריז מלמד שהפער אינו בפרטים, אלא בהיגיון הפנימי של הרשימות. במגזר הישראלי העיקרון הוא חומרת הפגיעה המשפטית או הביטחונית שיש בבנייה, ובמגזר הפלסטיני הדגש הוא על הגיאוגרפיה. כך קרה שבאופן מוזר מאוד, הסעיף "מבנים שמהווים סכנה לביטחון האזור ו/או לשלום הציבור…" קיים במגזר הישראלי – ואין לו כל מקבילה במגזר הפלסטיני. האם אין בנייה פלסטינית בלתי חוקית ביו"ש המהווה סיכון ביטחוני?

השאלה המתבקשת לנוכח הרשימות הנפרדות היא ללא ספק להיכן נעלם השוויון בפני החוק, אך למעשה יש שאלה אחת קודמת, חשובה לא פחות. מסמך סדרי העדיפויות הוא לכאורה רשימת עקרונות שאמורה לכוון את תוכנית העבודה של פקחי המנהל האזרחי – יחידה אחת שעוסקת באכיפה בשני המגזרים. כאשר מגיע ראש יחידת הפיקוח למשרדו, לפי איזו רשימת סדרי עדיפויות הוא אמור לעבוד ואף להקצות את התקציב שברשותו? כיצד משתלבים עקרונות האכיפה השונים כל כך במגזר הישראלי והפלסטיני?

עו"ד בועז ארזי פנה בפברואר 2021 במכתב נוסף למנהל האזרחי, ובו שתי דרישות: הראשונה, לקבוע רשימה אחת של סדרי עדיפויות לאכיפה, הן לישראלים והן לפלסטינים. השנייה, לבטל את האפליה לרעת הבנייה הישראלית. אפליה כזו מצאו ברגבים בכמה סעיפים, למשל בכל מה שנוגע לבנייה בלתי חוקית תוך פלישה לקרקע פרטית: במגזר הישראלי הריסת בנייה כזאת נמצאת בסדר עדיפויות גבוה מאוד, אך במגזר הפלסטיני אין כל התייחסות אליה. ארזי כמובן הזכיר גם את היעדרם של סעיפי "מבנים המהווים סיכון ביטחוני" ו"בנייה חדשה", המופיעים ברשימת המגזר הישראלי. אבל הוא לא זכה למענה גם לאחר משלוח שתי תזכורות, ואז עתרה רגבים לבג"ץ.

כדרכן של עתירות כאלה, חודשים ארוכים עברו עד הדיון. כשהוא הגיע סוף־סוף, גולל בו עו"ד ארזי את תמונת האפליה במלוא חריפותה: "בשטחי יהודה ושומרון המצויים בשליטה אזרחית מלאה של מדינת ישראל (שטחי C) נבנו עד היום יותר מ־80 אלף מבנים בלתי חוקיים בידי פלסטינים. משרד הביטחון והמנהל האזרחי אוכפים בפועל את החוק כנגד מספר מזערי מתוך מבנים אלו… המצב הקיים, שבו ההבדל בין הרשימות מבוסס על הבחנה בין יהודים לערבים, יחד עם העובדה שאין סנכרון של הרשימות לרשימה אחידה, גורמים לאכיפה בררנית ובלתי שוויונית. הדבר מאפשר לגורמי האכיפה להתחמק מהשמירה על חוק התכנון והבנייה במגזר הערבי, תוך היתלות בטענת 'סדרי עדיפויות' המהווה אצטלה ריקה מתוכן".

מנגד, נציגי המדינה טענו כי משמעות העתירה היא התערבות גסה וחריגה במדיניות גורמי האכיפה באופן לא מוצדק. לדבריהם, לא הוצגו מקרים מוחשיים שבהם קיומן של רשימות סדרי עדיפות נפרדות לשני המגזרים פגע במאן דהוא. לכן, מאחר שמדובר בשתי אוכלוסיות שונות ובהיבטי בנייה בלתי חוקית שונים, מוצדק לקיים שתי רשימות נפרדות.

הרכב השופטים, המשנה לנשיאה השופט עוזי פוגלמן והשופטים דוד מינץ ואלכס שטיין, בחר כאמור לאמץ את עמדת המדינה. "יש להסתכל למציאות בעיניים", אמר השופט פוגלמן וציין כי השוני בין האוכלוסיות שולל את האפשרות לטעון לאפליה. בנוגע לטענות נגד תוכן סדרי העדיפויות העיר פוגלמן שיש להפנות אותן "לבניין הסמוך", כשהוא רומז בכך לכנסת. בעקבות המלצת השופטים נאלצו עו"ד ארזי ושולחיו מרגבים למשוך את העתירה. כעת לא נותר להם אלא לקוות שתוצאות הבחירות הקרובות אכן יביאו לכך שהישועה תצמח מהבניין הסמוך.

סרטון זדוני

לא חלפו שעות ספורות מאז צאת צום יום הכיפורים, ומפלגת יהדות התורה הפיצה זמריר בחירות חדש, מלווה בסרטון נאה ומושקע. הזמריר עצמו (במנגינת "אעופה אשכונה") נחמד, וחובבי מוזיקה חסידית בסגנון שנות התשעים אף ימצאו אותו מהנה ומקפיץ. המסרים הם כמיטב מסורת הרשימות החרדיות בעשורים האחרונים: "מי לה' אליי", "מי רואה אותם (גדולי התורה, ש"פ) יוצאים ואינו יוצא", "ועשית ככל אשר יורוך" ועוד ועוד.

העובדה שמסרים כאלו, המיועדים במובהק לחרדים קלאסיים, משולבים בסרטון להפצה במדיה דיגיטלית, מעידה שגם עסקני המפלגות יודעים שהסוסים ברחו מהאורווה: הרשת כבר חדרה מזמן לרחוב החרדי, והפכה לדרך יעילה להעביר מסרים לציבור. תזכרו את זה בפעם הבאה שהח"כים החרדים ינופפו בניצחונם על רפורמת הניוד של השר יועז הנדל.

ומהמדיום לתוכן: בפתיח של הסרטון, שהופץ כזכור במוצאי יום הכיפורים. נראה שחקן עטוף טלית כשליח ציבור, המשמיע (בהברה אשכנזית) את מילות התפילה "כי תעביר ממשלת זדון מן הארץ" במנגינת תפילות הימים הנוראים. הרמז ברור: ממשלת בנט־לפיד היא ממשלת זדון. אך למען האמת מדובר פשוט בבורות. בעברית שהתפילה מנוסחת בה, ממשלה היא שליטה, ו"הארץ" היא העולם המוכר כולו. תפילתנו בראש השנה וביום הכיפורים מבקשת את סיום שליטת הזדון בעולם, לא הרכב קואליציוני כזה או אחר.

אבל גם אם הממשלה היוצאת הייתה רעה, ובאה לעולם בכחש ובמרמה, ראוי גם לחרדים לברור בזהירות את הדימויים המשמשים אותם. להקצנת השיח, מכל הצדדים, יש חלק גדול במשבר הפוליטי שישראל נקלעה אליו. הרגעתו היא מפתח חשוב להחזרת השפיות למערכת, ואולי, יש לקוות, גם להשבתה של היציבות הפוליטית לארצנו. העברת השנאה מהארץ חשובה לא פחות מהעברת הזדון.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.