יום שלישי, אפריל 1, 2025 | ג׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

שלמה פיוטרקובסקי

כתב ופרשן משפטי

פרשת ההפריה באסותא: בית המשפט קבע כי גם האינטרס של העובר ראוי להגנה

פסק הדין בפרשת הבדיקה הגנטית לאיתור הורי העובר שהוחלף בבית החולים אסותא מזכיר לכולנו שאף שעובר איננו אדם באופן מלא, הוא בהחלט אדם לעתיד עם אינטרסים משלו

שאלת "מהו עובר" היא אחת השאלות המרתקות ביותר, וגם הקשות ביותר, בעולם המוסר ובעולם המשפט. הדיון בסוגיה הזו צף ועולה בכל פעם שבה הוויכוח הציבורי בנושא ההפלות מתחדש. אך למרבה הפלא, יש לשאלה הזו עוד היבטים רבים, וישנן עוד נסיבות שבגללן היא עולה על הפרק ומסעירה משפטנים ומלומדים. כזה הוא המקרה של פרשת החלפת הביציות המופרות בבית החולים אסותא.

הסיפור כבר זכה לתהודה תקשורתית רבה ולכן נספר אותו רק בקיצור. זוג שעבר טיפולי הפריה חוץ גופית (IVF) גילה במהלך מעקב ההריון כי העובר סובל מבעיות רפואיות. על מנת לאבחן את הבעיות כדבעי נערכה בדיקה גנטית לעובר, ובעקבותיה התגלה לחרדת ההורים ובית החולים כי הביצית המופרית שהוחזרה לרחם איננה של האם, ולא הופרתה בזרעו של האב. או במילים אחרות: במסגרת הטיפול הוחזרה לרחם ביצית מופרית של זוג אחר. בית החולים פתח בבדיקה מקיפה, בסיומה התברר כי בסבירות גבוהה ביותר הביצית שייכת לזוג מסוים אחר. בעקבות הבדיקה ביקש בית החולים אסותא לערוך בדיקה גנטית לאישוש הקשר הגנטי בין העובר ובין הזוג השני. בני הזוג השניים הצטרפו לבקשה, וביקשו גם הם לערוך להם את הבדיקה ולהשוות אותה לתוצאות הבדיקה הגנטית שעבר העובר, כדי לגלות האם הם הוריו הביולוגיים.

בדיון המשפטי עלו מספר שאלות, אך בסופו של דבר הסיטואציה הייתה פשוטה: מצד אחד עומד זוג הורים שמתנגד לבדיקה (אף שהיא כבר לא דורשת ביצוע שום פרוצדורה בגופה של האשה, כי תוצאות הבדיקה הגנטית של העובר כבר קיימות) ומן העבר השני זוג שמבקש אותה. לזוג הראשון יש זיקה פיזית לעובר (הוא ברחמה של האישה) אך לא גנטית. לזוג השני אין זיקה פיזית אך יש הסתברות גבוהה שיש לו זיקה גנטית. ובכן, מה יכריע?

הפתרון שמצאו השופטים לדילמה הוא התחקות אחרי האינטרס של העובר. העובר אמנם איננו אדם, אך הוא עתיד להיות אדם, וככזה יש לו אינטרסים עתידיים שניתן לחזות אותם כבר כעת. האינטרס בעצם הידיעה מי הם הוריו הביולוגיים, האינטרס בהיכרות עם סביבתו הגנטית אשר עשויה לסייע בטיפול בו (בהנחה שהוא יזדקק לטיפול רפואי מיד לאחר לידתו), ועוד. העימות בשאלת ההורות טרם החל, אבל האינטרסים של העובר עצמו כבר עלו על השולחן, ונקבע שגם אינטרסים עתידיים של אדם לעתיד ראויים להגנה. האם לקביעה הזו תהיינה השלכות רחבות יותר בעתיד? מוקדם מדי לשפוט. אך ללא ספק מדובר בגישה מעניינת שראויה לתשומת לב.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.