יום חמישי, אפריל 10, 2025 | י״ב בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

שלמה פיוטרקובסקי

כתב ופרשן משפטי

השופטים הכריעו: גם לעובר שטרם נולד יש "זכויות"

משפט שלמה 2022: פרשת הטעות הטראגית של החזרת הביציות המופרות הלא נכונות לרחם, הולידה תקדים משפטי

מה מעמדו של עובר במעי אמו? האם הוא כבר אדם לכל דבר, או שמא יש להתייחס אליו כאל איבר מאיבריה של האם? ואולי יצור בעל מעמד ביניים? השאלה המוסרית והמשפטית המרתקת הזו נידונה כבר לפני אלפי שנים, אך בדורות האחרונים היא התעוררה בעיקר כחלק מהדיון הסוער בנוגע להפלות. כעת מתברר שהוא לא נעצר שם. הפרשה הקשה של החלפת הביציות המופרות בבית החולים אסותא, ופסק הדין שהורה השבוע לערוך בדיקה לזיהוי הוריו הגנטיים של העובר, עוררו את אותה השאלה, גם אם מזווית שונה מעט.

סיפור המעשה כבר זכה לתהודה תקשורתית רבה: בני זוג הגיעו לבית החולים אסותא כדי לעבור טיפולי הפריה חוץ גופית (IVF), ובשעה טובה האישה אכן נכנסה להיריון. אולם במהלך מעקב ההיריון התגלה שהעובר סובל מבעיות רפואיות, וכדי לאבחן את מצבו באופן מעמיק נערכה לו בדיקה גנטית. אז התגלה, לחרדת ההורים, שהביצית המופרית שהוחזרה לרחמה של האישה לא הייתה שלהם, אלא התקבלה בהליך הפריה של זוג אחר. בית החולים פתח בבדיקה מקיפה, ובעקבותיה ביקשו באסותא לערוך בדיקה גנטית לאישוש הקשר הגנטי בין העובר ובין הזוג השני, כדי לאפשר לשאר ההורים שטופלו אז בבית החולים להמשיך בטיפולי ההפריה ללא חשש. לבקשה הצטרף גם הזוג שהביצית ככל הנראה הייתה שייכת לו, במטרה לבסס את הקשר הגנטי בינו ובין העובר.

בדיון המשפטי עלו כמה שאלות, שזוקקו בסופו של דבר למעין "תחרות" בין שני זוגות ההורים. מן העבר האחד הזוג הנושא את ההיריון, שהקשר שלו לתינוק פיזי אך לא גנטי, ומתנגד לעריכת הבדיקה (אף שאינה דורשת פרוצדורה רפואית בגופה של האישה, שהרי תוצאות הבדיקה הגנטית של העובר כבר קיימות). מן העבר האחר ניצבים בני הזוג המאמינים שהעובר הוא הצאצא הגנטי שלהם ודורשים את הבדיקה. אך מה יכריע?

הפתרון שמצא הרכב שופטי בית המשפט המחוזי מרכז, בראשותו של השופט צבי ויצמן, היה מקורי: אף שעל פי חוק העובר הופך לאדם רק מרגע "גמר לידתו", החליטו השופטים לקחת גם אותו בחשבון. אומנם כרגע עוד אינו אדם, אך הוא יהיה כזה בעתיד, וממילא יהיו לו צרכים ורצונות שאפשר לחזותם כבר כעת. הראשון שבהם הוא הרצון הטבעי של כל אדם לדעת מי הם הוריו הגנטיים. צורך נוסף קשור למצבו הרפואי המורכב של העובר, וליתרונות הטיפוליים שתיתן היכרות רפואית עם ההיסטוריה הגנטית של משפחתו. וכך, בלי לתת לעובר מעמד עצמאי רשמי, האינטרסים העתידיים שלו קיבלו את הגנת בית המשפט, שראה בו מעין "אדם לעתיד", ולא רק עוד חלק מגופה של האם הנושאת את ההיריון.

השאלה הקשה מי הם בעצם הורי הילד, אלו שנשאו את ההיריון או הוריו הגנטיים, טרם עלתה להכרעה משפטית, בעיקר מפני שטרם נקבעה זהותם של ההורים הגנטיים. קביעה כזו תוכל להתקבל רק לאחר שתיערך הבדיקה הגנטית בהוראת בית המשפט. אולם המשקל הרב שנתנו השופטים לרצון הילד לעתיד, עשוי לרמוז מה תהיה ההכרעה אם שאלת ההורות תידון באותו ההרכב.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.