יום שני, מרץ 31, 2025 | ב׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אלישיב רייכנר

החל את דרכו במקור ראשון ב-2000. כותב טור בענייני חברה ופריפריה במוסף 'יומן'. פרסם שבעה ספרים על החברה הישראלית

המנדטים של בן-גביר הם תוצר ישיר של אובדן המשילות

בערים רבות ניגן קמפיין עוצמה יהודית על תחושה אמיתית של חוסר ביטחון אישי ואובדן משילות. כדי לתקן זאת תצטרך הממשלה החדשה לגעת גם בסוגיה הרגישה של הסדרת ההתיישבות הבדואית

איתמר בן־גביר הציג השבוע הישג מרשים מאוד בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית. בערי פריפריה רבות הוא עקף את ש"ס והפך למפלגה השנייה אחרי הליכוד. אני מודע לכך שכתבתי איתמר בן־גביר ולא "הציונות הדתית". מי שהסתובב בשבועות האחרונים בערי הדרום והצפון, שמע רבים שמצהירים על הצבעה לבן־גביר ולעוצמה יהודית. מעטים הזכירו את סמוטריץ'. רובם לא הכירו את החלק הציוני־דתי של הפתק שהטילו בקלפי. ההחלטה החכמה של סמוטריץ' ובן־גביר לנהל קמפיינים נפרדים הוכיחה את עצמה.ההצלחה הזאת נובעת מכמה סיבות. קודם כול, הסלוגן של בן־גביר, שמבקש להוכיח "מי פה בעל הבית", ניגן על תחושה אמיתית של חוסר ביטחון אישי ואובדן משילות, בעיקר בפריפריה. המנדטים שבן־גביר קיבל הם תוצר ישיר של אירועי שומר החומות, ישיבת רע"ם בממשלה, והרמת הראש הלאומנית בקרב רבים בחברה הערבית.הצעדים הראשונים שיידרשו מהממשלה החדשה הם השבת הביטחון לאזרחים, החמרת ענישה לפורעים, ואיסוף נשק בלתי חוקי שפוגע גם בחברה הערבית עצמה. אבל כשאיתמר בן־גביר ייכנס למשרד לביטחון הפנים, הוא יגלה מהר מאוד שלפחות במקרה של הנגב – זה לא מספיק. גם אם המשטרה תפעל יותר בנחישות מול מפירי החוק, בתי המשפט יחמירו בענישת העבריינים, והמנהיגות הבדואית תוקיע מתוכה את פורעי החוק – תישאר סוגיית המשילות הסבוכה של הסדרת ההתיישבות בפזורה הלא חוקית.האחריות לנושא הזה יושבת קודם כול אצל ראש הממשלה הבא, בנימין נתניהו. לפני שנה וחצי, רגע לפני הבחירות הקודמות, ביקר נתניהו ברהט, העיר הבדואית הגדולה בארץ, והתחייב שם להעביר מיליארד שקלים כדי לחסל את הפשיעה בחברה הערבית בישראל. הוא דיבר על הקמת תחנות משטרה נוספות, על רכישת אמצעי מודיעין מתקדמים ועל תוספת כוח אדם. בהמשך אותו סיור התייחס נתניהו גם לסוגיית ההסדרה של ההתיישבות הבדואית והצהיר על העברת הטיפול בה למשרד ראש הממשלה. "אטפל בזה אישית. אני מבין את הבעיה, ונפתור אותה", אמר. "זה לא כל כך מסובך".

כידוע, נתניהו לא זכה אז להמשיך את כהונתו, אבל הנה עכשיו הוא חוזר ויש לקוות שיפרע את השטר. במשך 12 שנות שלטונו ברח נתניהו מסוגיית הסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב, והוא אחד האשמים המרכזיים באובדן המשילות שם בשנים האחרונות.

נזכיר שוב: קרוב ל־90 אלף אזרחים בדואים חיים בפזורת הנגב, כלומר בהתיישבות שאינה מוסדרת כחוק. מדינת ישראל מפתחת בעשור האחרון אלפי מגרשים לבנייה עבור תושבי הפזורה, אבל בפועל, רוב המגרשים הללו עומדים ריקים. המדינה מבקשת, יותר נכון מתחננת, לתושבים שיעברו למגרשים שהוכנו עבורם, אבל לתושבי הפזורה יש זמן כי מולם עומדות ממשלות מגמגמות שחוששות להציב דד־ליין ולהכריע. אין תאריך יעד להסדרה שלאחריו יתקיים פינוי, ברצון או שלא ברצון. וכשאין הכרעה ואין לוחות זמנים, הפזורה הופכת לאקס־טריטוריה והאנרכיה גוברת.

בשנה האחרונה הבנו שממשלה עם ייצוג חסר של ציבור דתי ומסורתי, אינה מסוגלת לרפא ולפייס. הטענה הזו נכונה גם כעת, במצב ההפוך

הממשלה היוצאת הספיקה לפתח עוד מגרשים אבל אישרה הסדרה של שלושה יישובים בדואים בלבד, לאוכלוסייה קטנה למדי. היא לא נגעה בריכוזים הגדולים שדורשים הסדרה, כמו היישוב ביר־הדאג' ברמת הנגב, שבו מעל 6,000 תושבים, ובמשך למעלה מ־15 שנה רוב התושבים בו מסרבים לחתום על הסכמי הסדרה.

כשנתניהו נבחר לראשות הממשלה בפברואר 2009, היה מונח על שולחנו דו"ח ועדת גולדברג להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב. מאז חלפו למעלה מ־13 שנה. לדו"ח גולדברג נוספו שני דו"חות נוספים – דו"ח פראוור ודו"ח בגין, אך פתרון כולל להסדרת ההתיישבות הבדואית טרם יושם, כי נתניהו החליט שלא לקבל החלטה. כשנכנס לתפקידו ב־2009 התגוררו בפזורה הלא מוסדרת כ־50 אלף תושבים בדואים. כיום המספר כמעט כפול. ממשלות נתניהו השקיעו מיליארדים מוצדקים בחברה הבדואית בתחום החברתי־כלכלי, ממש כמו ממשלת בנט־לפיד, אבל הן פחדו לגעת בסוגיה הרגישה של ההסדרה. כשעשרות אלפי בדואים מקבלים מסר שהמדינה איננה מסוגלת לקבל הכרעה ולהסדיר את הפזורה, גם עשרות תחנות משטרה לא יועילו.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.