יום רביעי, מרץ 12, 2025 | י״ב באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user
צילום: אריק סולטן

שלום ירושלמי

פרשן פוליטי, בוגר האוניברסיטה העברית במדע המדינה ויחסים בינלאומיים. מרצה על פוליטיקה ישראלית בארץ ובחו"ל. תושב ירושלים. אוהד חסר פשרות של הפועל ירושלים בכדורסל

סוף העולם ימינה: נתניהו יהיה מיעוט בתוך הקואליציה של עצמו

מול הגוש המאוחד בימין, במחנה השמאל עשו כל טעות אפשרית. ועדיין, הקואליציה החדשה של נתניהו לא משקפת את החברה הישראלית, וגם הוא עצמו מיעוט בתוכה

עשר או אחת עשרה פעמים עמד בנימין נתניהו על הבמה מול קהל התומכים שלו בליכוד, אחרי ימי בחירות מתישים. היו לו נאומי ניצחון נלהבים ומדכאים, עצבניים ונינוחים, הכול בהתאם לתוצאות הבחירות. הפעם נתניהו ניצח בגדול, אבל לא רשמתי פאתוס בנאום שנשא ביום רביעי לפנות בוקר בבנייני האומה בירושלים. הנאום לא תאם בדיוק את המסרים המיליטנטיים של מערכת הבחירות של הימין, ולא הייתה בו מילה אחת על המערכת המשפטית, ספינת הדגל של הקמפיין.

בדבר אחד אני משוכנע. אחרי שנודעו לנתניהו תוצאות הבחירות ואחרי שעשה את כל חישובי הקואליציה, הוא שאל את עצמו "איפה אני חי?" לנתניהו אין קשר אמיתי עם העולם החרדי, אין לו דבר וחצי דבר עם הציונות הדתית במתכונת החדשה, הימנית־קיצונית, שגם היא חרד"לית בחלקה. מעולם הוא לא חלם על מצב שבו השותפים הבכירים שלו בשלטון יהיו איתמר בן־גביר וחבריו, שמהם הוא דאג תמיד להתרחק.נתניהו לא שייך לקואליציה שהוא עומד בראשה. הליברל האמריקני שגדל והתחנך בפילדלפיה, למד בבוסטון וחי בניו־יורק, החילוני המובהק, אביר החופש האישי וזכויות האזרח, מי שכתב ספרים שלמים על חיוניות הדמוקרטיה, מוצא היום את עצמו מול הפכים שלמים, שעימם הוא צריך לחלוק מדיניות משותפת. מחצית מהאנשים בקואליציה החדשה הזו רוצים לחדש את שלטון ההלכה. בצלאל סמוטריץ' מדבר על זה בגלוי. בשלטון הלכה אין דמוקרטיה ולא חירות אזרח.הקואליציה החדשה של נתניהו אינה משקפת את החברה הישראלית, וגם נתניהו עצמו הוא בגדר המיעוט שבתוכה. בקואליציה הזו אין הרבה אנשים חילונים כמוהו. כמעט אין נשים בקואליציה הזו, רק שמונה או תשע מבין 65 חברי וחברות הכנסת. אני בטוח שזה לא מה שנתניהו היה רוצה לראות. אני יודע שנתניהו גם לא מזדהה עם המאבקים הידועים של סמוטריץ' וחבריו נגד שילוב נשים בתפקידי לחימה בצבא. אולי השניים עוד ייפגשו בנושא הזה בדיוני הקבינט.סמוטריץ' מגיע היום לקבינט המדיני־ביטחוני עם הפילוסופיה המדינית השנויה במחלוקת שלו, ועם הרבה יותר כוח מאשר בעבר. הוא רוצה להיות שר ביטחון בממשלה של נתניהו. סביר להניח שהוא לא יקבל את התפקיד, אלא אם כן יחליט לפוצץ את הכול. יו"ר הציונות הדתית לא מסתיר את השאיפה שלו למלחמה גדולה בשטחים, שתסתיים בהחלת ריבונות ובעידוד הגירה של הפלסטינים. נתניהו עדיין רחוק משם, למזלנו. הוא מכיר את המשמעות של החלת ריבונות על 2.5 מיליון פלסטינים, ויודע איך יקבלו בעולם את התוכניות של סמוטריץ' אם ינסה לקדם אותה.ולא רק סמוטריץ'. בספרו "מלחמה בטרור" כותב נתניהו כי "האמונה ביישוב סכסוכים בדרכי שלום, בזכויות הבסיסיות של הזולת ובשלטון החוק – כל אלה הן אבני היסוד של חינוך דמוקרטי, ולמעשה של תפיסת עולם דמוקרטית, המקימה חומה בלתי חדירה במוחו של כל אזרח מול הפיתוי להשתתף באלימות פוליטית".

איתמר בן־גביר, השותף הבכיר השני, לא עבר במוסדות החינוך האלה, כפי שאפשר לתאר. אין טעם לחזור על ההיסטוריה האישית של בן־גביר, כוכב הבחירות האחרונות, כהניסט בדעותיו שפעם לא היה יכול להיות חלק אפילו בחברה הדתית־לאומית, והיום הוא מנהיג חשוב בתוכה. בנאום הניצחון שלו במוצאי הבחירות הודה בן־גביר בחום לחברו הקרוב בנצי גופשטיין, יו"ר ארגון להבה, תלמיד אחר של הרב כהנא, איש רב עלילות, לוחם כארי נגד כנסיות נוצריות ולהט"בים. היום, אחרי שנה וחצי בלבד בכנסת, בן־גביר יוכל לקרוץ לגופשטיין מדיוני הקבינט.

נתניהו לא שייך לקואליציה שהוא עומד בראשה. הליברל האמריקני והחילוני המובהק, מוצא היום את עצמו מול הפכים שלמים

נתניהו הקים קואליציות בעבר. הן היו מגוונות הרבה יותר, וייצגו טוב יותר את החברה הישראלית ואת העמדות שלה מימין ומשמאל. אפילו הקואליציה שהקים בקדנציה הראשונה שלו ב־1996, הייתה חיבור של מיעוטים בחברה הישראלית. העבודה ומפלגות השמאל נשארו בחוץ אבל בקואליציה היו גשר של דוד לוי, צומת של רפול, ש"ס, מפד"ל, ישראל בעלייה והדרך השלישית. לימים, כאשר היה נתניהו שר האוצר אמרו אנשיו כי "במדינה הזו שליש עובדים, שליש עושים מילואים ושליש משלמים מיסים. הבעיה שזה אותו השליש". נתניהו נחשב אז האויב הגדול ביותר של החרדים.

שורה של נסיבות, ובראשן המשפט הפלילי שלו, הביאו את נתניהו לאורך השנים לחיבור קואליציוני הדוק עם השותפים שהוא היה שמח להחליף. עכשיו הם יחד בתוך הקואליציה הימנית ביותר בתולדות המדינה, בלי יכולת תמרון של נתניהו לכיוון המרכז והשמאל. למזלו של נתניהו, מעבר למתרס עומד גוש גדול מוכה ומובס, שהקים בשנה וחצי האחרונות ממשלה ומפלגות מתוך חיבורים לא טבעיים שהובילו את כולם להתפרקות כללית.

בדיחה רעה

מול הגוש המאוחד והמגובש יחסית בימין, עם מנהיג מוסכם וקווי תיחום ברורים שלא נחצו כמעט, במחנה השינוי עשו כל טעות אפשרית. זה התחיל ונגמר בקמפיין המפלגה הגדולה שהיה בדיחה רעה לכל אורך הדרך. ראש הממשלה לפיד שרצה להיצמד לליכוד במספר המנדטים קרא להצביע ליש עתיד. היועץ האסטרטגי הבכיר שלו, מרק מלמן, שעובד עם לפיד כבר עשר שנים וליווה אותו להישגים גדולים בעבר, הציג לפני ראשי יש עתיד סקרי עומק שעשה, ובהם מרצ והעבודה עוברות בקלות את אחוז החסימה. נכון ליום רביעי, הנתון היה שגוי.

לפיד לא הצליח לחבר בין מרצ לעבודה, ולא מנע את הפיצול במפלגות הערביות. במהלך הבחירות פרצה מלחמת הכול בכול במחנה השינוי, בעיקר בין לפיד לבני גנץ, אבל גם במחנה הממלכתי נושאים באחריות. קמפיין המפלגה הגדולה של לפיד פגע גם בהם, זה נכון, אבל כל החיבור הזה בין ימין לשמאל היה מאולץ מלכתחילה, ולא הביא מצביעים חדשים. אפילו הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט, שהיה אמור להיות הכוכב הגדול של הבחירות, לא הועיל, ועל הדרך הסתבך באמירה אומללה על הצורך ב־12 מנדטים, שגנבה את כל הפוקוס מהקמפיין של גנץ וחבריו.

אחרי בחירות 1988, ראש הממשלה הנבחר שמיר הביט ימינה ושמאלה והחליט להקים ממשלת אחדות נוספת עם מפלגת העבודה. הוא רצה את יצחק רבין בתיק הביטחון. נתניהו היה רוצה לעבוד עם גנץ ואפילו עם לפיד, אבל זה לא יקרה. הממשלה שלו, למרות ההישג הנדיר, תיתקל בבעיות בגלל החיבור הבעייתי והנפשות הפועלות. האופוזיציה לא עושה רושם חד ואפקטיבי בעיקר אחרי התבוסה, המשברים והמריבות הפנימיות. זה לא נראה כמו עתיד מבטיח לעם ישראל.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.