יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

מי נבחר ומי בוחר: מורה נבוכים לבחירות האמצע בארה"ב

ביום שלישי ילכו האמריקנים לקלפיות, כפי שהם עושים אחת לשנתיים. למה הם עושים את זה, על מה מצביעים שם ומה הסיכויים של הרפובליקנים להשתלט מחדש על בית הנבחרים? | מורה נבוכים לבחירות האמצע

אחרי שהדי הבחירות בישראל שככו קמעה, הגיע הזמן להפנות את המבט מערבה, לארה"ב. שם יתקיימו ביום שלישי הקרוב "בחירות אמצע הקדנציה", שיכריעו את גורל הקונגרס ולמעשה גם את השנתיים הבאות של ממשל ביידן. 

הקונגרס האמריקאי מחולק לשני בתים. התחתון הוא בית הנבחרים, והעליון הוא הסנאט. 435 חברי בית הנבחרים, המחולקים למדינות לפי גודל האוכלוסייה המתגוררת בהן, נבחרים מדי שנתיים ולמעשה נמצאים בקמפיין אחד מתמשך שמטרתו שלא ישכחו את בוחריהם במדינות מוצאם כשהם ספונים במשרד בוושינגטון הבירה. חברי הסנאט נבחרים לקדנציה של שש שנים, ובכל שנתיים שליש מהם עומדים למבחן הבוחר.

הבחירות לקונגרס הן אלה שמושכות את מירב תשומת הלב, אבל אזרחי ארה"ב בוחרים עוד מאות ואלפי אנשים ונשים שמתמודדים לתפקידים ציבוריים שונים, בעיקר בזירה המקומית. מושלים, תובעים כלליים, שריפים, מפקדי תחנות כיבוי ועוד ועוד. בנוסף, המדינות גם יכולות להעמיד שאלה על סדר היום שעליה האזרחים עונים בכן או לא. למשל, התרת מריחואנה לשימוש רפואי או למטרות פנאי, וגם שאלות שעוסקות בנושאים פוליטיים כגון האם לאפשר גם למי שלא נרשם מראש כחבר במפלגה מסוימת להצביע בבחירות המקדימות של אותה מפלגה למועמדים בתפקידים שונים. 

***

ההיסטוריה מוכיחה כי מפלגתו של הנשיא המכהן חוטפת מכה בבחירות אמצע הקדנציה. כך אירע כמעט לכל הנשיאים הקודמים, מלבד גו'רג' בוש הבן בבחירות שהתקיימו ב-2002 אחרי פיגוע התאומים שאירע כמה חודשים קודם לכן. גם הפעם הסקרים מנבאים מפלה למפלגתו של הנשיא המכהן, ג'ו ביידן, אלא שהפעם הסיפור מעט שונה.

בחודש יוני האחרון פרסם בית המשפט העליון פסק דין שעורר סערה. הוא למעשה ביטל פסק דין קודם והיסטורי, שלפיו הפלה היא זכות חוקתית, והחזיר את השאלה לכל מדינה ומדינה. פסק הדין השמרני הזה עורר את הבייס הליברלי, ולא מעט סקרים בחודשיים שלאחר מכן הראו כי לדמוקרטים יש סיכוי לשנות את הגורל הכמעט קבוע מראש של בחירות אמצע, ולשמר בידם את שני הבתים, שבהם זכו בבחירות 2020 אז ניצח ביידן את טראמפ. הסיבה: גם הציבור הרפובליקני, ודאי זה המתלבט, חושב ברוב גדול שזכות האישה על גופה חייבת להישמר. פסק הדין של בית המשפט העליון, שבו רוב שמרני מובהק, גרם ללא מעט בוחרים ובעיקר בוחרות לשנות את החלטתם ולהצביע לדמוקרטים, כמשקל נגד להחלטת העליון.  

אלא שלקראת סוף הקיץ שוב התהפכה המגמה. הדמוקרטים אמנם המשיכו לשווק את נושא ההפלות, אבל הציבור האמריקאי חזר להתעסק בדברים יומיומיים שפוגשים אותו בכל יום – יוקר המחיה והאינפלציה. איתרע מזלו של ביידן להגיע לבחירות אמצע כשהאינפלציה מרימה ראש ושוברת שיא של ארבעים שנה, והציבור האמריקאי לא סלחן כשהדבר מגיע לכיסו. הסקרים התהפכו שוב, וכמעט מדי שבוע הרפובליקנים מרחיבים את הפער שבהם הם אמורים לנצח את הבחירות. 

על-פי אתר הסקרים והפרשנות "538" – שנחשב לנוטה מעט לטובת הדמוקרטים – הסיכוי של הרפובליקנים לכבוש את בית הנבחרים עומד על 84 אחוזים, ואילו לגבי הסנאט הערכת האתר היא 55 אחוז לניצחון רפובליקני. זה נחשב צמוד למדי, אבל הרפובליקנים נמצאים במומנטום חיובי בשבועות האחרונים, כך שלמעשה סיכוייהם לגבי החזרת הסנאט לידיהם גבוהים יותר. התשובות – ביום שלישי. נזכיר שכאן באתר מקור ראשון נסקר באופן שוטף את בחירות האמצע בארה"ב.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.