הפרשנות המקובלת עם פתיחת יום הבחירות בארה"ב היא של ניצחון רפובליקני סוחף. בבית הנבחרים הדבר כבר נראה חתום לגמרי, וגם בסנאט המודלים כולם הלכו ונטו יותר ויותר לכיוון כיבוש שמרני של הבית.
לדוגמא, המודל של האתר 538 – שנחשב מוטה במעט לטובת הדמוקרטים – שינה את התחזית שלו ממש בשעות האחרונות לפני פתיחת הקלפיות והרחיב משמעותית את אחוזי הניצחון המשוערים של הרפובליקנים בסנאט, שכרגע נוגעים בעשרים אחוז – 59:41 לטובת העברה של הבית העליון לידי השמרנים (כרגע, כזכור, המצב הוא 50:50 עם קול מכריע של סגנית הנשיא האריס לטובת הדמוקרטים). זאת, כשרק בחודש האחרון המודל הראה על שוויון. אז אמנם יש סחף ניכר בסקרים ובתחזיות לטובת הרפובליקנים, ובכל זאת, חשוב לתת כמה הערות אזהרה לפני שהשמרנים פותחים בקבוקי שמפניה והליברלים מטביעים את יגונם בכוס יין.
מדובר בסקרים
הסוקרים האמריקאים עדיין לא שכחו את ההלם שאחז בהם כשדונלד טראמפ זכה בנשיאות ב-2016 למרות ש-99 אחוז מהם טענו עד יום הבחירות כולל שאין לכך שום סיכוי. המתודות השתפרו מאז, ונכון שבדרך כלל הסקרים דווקא פוגעים יפה, אבל תמיד יכולה להיות הפתעה שבאה ממקום לא צפוי. בנוסף, יש בשטח האמריקני יותר מדי מכוני סקרים שמרניים שמתודולוגיות העבודה שלהם לא מספיק ברורות ושהתוצאות שלהם נוטות באופן מוגזם לטובת הרפובליקנים. כמעט ואין מכונים כאלה בצד השני, הליברלי, ולמרות שהפרשנים מנסים לשקלל את עובדת ההטיה הזו בניתוחים שלהם, עודף הסקרים המוטים האלה יכול להתברר כקריטי בזמן אמת, בעיקר במרוצים צמודים.
המרוצים צמודים
נכון שמצבם של המתמודדים הרפובליקנים למשרות סנאטור ולמשרות מושלים נראה טוב מתמיד – בכל הקשור למערכת הבחירות הנוכחית – אבל מדובר בעיקר במגמה של שיפור מתמיד אחרי פיגור ארוך חודשים, לא בפתיחת פער חיובי על המועמד הדמוקרטי. המרוצים לסנאט בג'ורג'יה, פנסבילניה, נבאדה ואריזונה צמודים מאוד, הסקרים בטווח טעות הדגימה, והתוצאה יכולה ליפול לכאן או לכאן. ההערכה שמדברת על ניצחון רפובליקני נובעת מהעובדה שיש לשמרנים יותר מקומות שבהם הם יכולים "לגנוב" כסא דמוקרטי, אבל ברזולוציה של כל מרוץ בנפרד, מדובר בקרבות צמודים מאוד. הדמוקרטים צריכים סוג של נס כדי שכל המרוצים הצמודים הללו יסתיימו בניצחון שלהם, אבל אם נחזור שוב ל-2016, גם טראמפ היה צריך נס, גדול אפילו יותר. והוא התרחש.
מזג אוויר
בנבדה, שבה אני שוהה בשבוע האחרון, יהיה היום – יום הבחירות – מזג אוויר סגרירי למדיי מלווה בגשם. זהו אינו ממש מחזה נפוץ כאן, ושעלול להשפיע על המוטיבציה של מצביעים לצאת מהבית ולהצביע. בארה"ב ניתן ברוב המקומות להצביע לפני יום הבחירות עצמו, ו-44 מיליון אמריקאים אכן כבר ניצלו את הזכות הזו והצביעו, וההנחה הרווחת היא שרובם דמוקרטים. הרפובליקנים, באדיבות הנשיא לשעבר טראמפ, פחות שמים את מבטחם בדואר ובהצבעה מוקדמת בכלל מאשר הליברלים, ומעדיפים להגיע לקלפי עצמה ביום הבחירות. זו כמובן הכללה שבסופו של דבר מתרגמת לאחוזי יתרון בודדים לדמוקרטים, אבל בהינתן מרוצים כה צמודים, כל אחוז כזה של שמרנים שלא יגיעו לקלפי בגלל מזג האוויר עשויים להיות בעוכרי המפלגה הרפובליקנית.
הפלות ושאננות
שתי המפלגות באות ליום הזה עם מסרים עיקריים שאינם סותרים, אלא פשוט לא קשורים האחד לשני. הדמוקרטים דוחפים מאז יוני את נושא ההפלות והאפשרות ששלטון רפובליקני יחזיר את זכויות הנשים חמישים שנים אחורה, ואילו הרפובליקנים מתמקדים ביוקר המחיה המאמיר. כרגע נראה שנושא ההפלות נדחק מסדר היום, אבל אם יימצאו מספיק ליברלים שברגע האמת יצאו מהבית ויצביעו למועמדים הליברלים כדי לעצור את מה שבעיניהם נראה כסוף העולם, התוצאות יכולות להשתנות. מהצד השני, השמרנים עשויים עקב מגמות הסקרים בשבוע האחרון להיתפס לשאננות מסוימת ולחשוב שהניצחון מונח בכיסם, ולהיות פחות להוטים לצאת ולהצביע. כך או כך, הקרב יהיה מותח עד הרגע האחרון.