יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

שלמה פיוטרקובסקי

כתב ופרשן משפטי

העונש המקל לאנס מהדרום חושף את חולשותיו של המשפט הפלילי

עונש של חמש שנות מאסר בלבד לצעיר שהורשע בניסיון למעשה סדום ומעשה מגונה בעת התפרצות למקום מגורים מקומם כל אדם נורמלי. אך להליך הפלילי ישנן מגבלות שאין מנוס מלקחת בחשבון | פרשנות

צעיר בדואי נידון לחמש שנות מאסר, לאחר שהורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות של ניסיון למעשה סדום ומעשה מגונה וכן בעבירה של התפרצות למקום מגורים. על פי העובדות שפורטו בכתב האישום, ובהן הורשע, פרץ הצעיר (שהיה אז עוד קטין, בן 17 וחצי) לבית ביישוב בדרום ביחד עם שני אחרים. הצעיר נכנס לאחד החדרים, בו ישנו ארבעה ילדים, ניגש לאחת מהם, ילדה כבת 10 וחצי לערך, וביצע בה מעשה מגונה ומעשה סדום. האירוע נמשך זמן קצר, אך הטראומה תלווה אותה כל החיים. אובדן התמימות וניפוץ מוחלט של התחושה הטבעית שישנה לכל אדם, שביתו הוא המקום המוגן והבטוח.

מה מקור הפער בין המעשים לעבירות בהן הורשע הצעיר הבדואי? כאן מגיע החלק הסבוך של חוזקו של ההליך הפלילי אל מול חולשתו הגדולה. הרשעה בפלילים והענישה הנגררת בעקבותיה הם הסנקציה הכי חזקה שהחברה שבה אנו חיים יודעת להטיל. עונש מאסר שולל מאדם את הזכות הכי חשובה שיש לו, הזכות לחירות. אולם, דווקא בגלל העוצמה של ענישה פלילית, הכללים שנועדו למנוע מצב שבו אדם מורשע במשהו שלא עשה מחמירים גם הם. הוכחה של המעשים מעבר לכל ספק סביר. כדי להביא להרשעה של אנס נאלח כזה בעבירות שאותן ביצע בפועל, לא היה מנוס מלהעלות את הילדה הנפגעת לעדות, ולבקש ממנה לחזור בפירוט, רגע אחרי רגע, על המעשים הנוראים שנעשו לה. חוויה כזו עלולה להיות הרסנית מאוד עבור הילדה, שמצבה לא אידיאלי בכל מקרה. ולכן, דווקא מתוך רצון להגן על נפגעות מגיעה הפרקליטות להסדרי טיעון שמטרתם לחסוך עדויות של נפגעות בעבירות מין. זו הסיבה שהעבירות שבהן הורשע אותו אנס הן עבירות ניסיון ולא עבירות ביצוע, וממילא גם העונש איננו גבוה כפי שצריך היה להיות .

האם ההחלטה לוותר על אישום במעשה סדום ומעשה מגונה מוצדקת? קשה להגיד. בסופו של דבר התוצאה שלה היא שבעוד חמש שנים בלבד ישתחרר האנס לחופשי. ולא זו בלבד, הוא אף יחזור לחברת המוצא שלו, הפזורה הבדואית בנגב, בה ריצוי עונש מאסר איננה אות קלון משמעותי על מצחו של האסיר המשוחרר. אך מנגד צריך לקחת בחשבון שללא הויתור וההגעה להסדר לא היה מנוס מעדות של הילדה. אין גם וגם. 

לעומת עוצמתו של ההליך הפלילי בעונשים שאליהם הוא מסוגל להגיע – זוהי נקודת התורפה. ואכן, לא פעם מי שמרוויח מהזהירות שלא לכלוא חפים מפשע הם אכן אותם רשעים ביותר, מי שיודעים לנצל את חולשותיה של המערכת הרבה יותר מאשר אזרח נורמטיבי שנקלע לעימות ראשון עם רשויות החוק. ספק אם יש למלכוד הזה פתרון טוב במדינה שמבקשת לשמור על זכויות אזרחיה

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.