עלינו לוודא שהרטוריקה האנטישמית והכחשת השואה הנשמעות כיום ברחבי העולם נבלמות לפני שיהיה מאוחר מדי. השואה לא התחילה במחנות, בגטאות ובגירושים, היא התחילה במילים. דברי שטנה בלתי מבוקרים ובלתי מעורערים היו הזרז להרס וייתכן מאוד שיהיו שוב.
לפני שנה וחצי השיקה הוועידה לתביעות יהודיות חומריות נגד גרמניה (ועידת התביעות) את הקמפיין הדיגיטלי פורץ הדרך, #ItStartedWithWords – קמפיין חינוכי בנושא השואה בהשתתפות ניצולים מרחבי העולם המהרהרים בשבועות ובחודשים שלפני השואה, כאשר הם ומשפחותיהם סבלו מדברי שנאה ואנטישמיות.
היום, בציון 84 שנה לליל הבדולח, בכדי להתמודד עם העלייה הנוכחית באנטישמיות, דברי שטנה והכחשת שואה המתרחשים באופן תדיר ברחבי העולם, אנו משיקים מחדש את הקמפיין. סרטונים בהשתתפות ניצולי שואה המספרים ומשתפים מזיכרונם על איך הכל התחיל, יעלו מדי שבוע. אין מישהו טוב יותר להתייחס לאופן שבו מילות שנאה יכולות להתפתח מאשר אלה ששרדו את השואה. עדויות ניצולים הן לא רק חיוניות להוראת השואה, אלא הן גם קריטיות באקלים של ימינו.
הקמפיין "זה מתחיל במילים" מדגיש את זיכרונות הניצולים מתקופה שבה שכניהם, מוריהם, חבריהם לכיתה ועמיתיהם החלו את הדליקה ומאוחר יותר עברו ממחשבות של שנאה למילים של שנאה ובסופו של דבר למעשי אלימות.
ליל הבדולח מוכיח את ההשלכות הההרסניות של שנאה לא מבוקרת. בנובמבר 1938, סדרה של התקפות נגד יהודים שחיו בגרמניה, אוסטריה וחבל הסודטים תואמו ובוצעו על ידי כוחות סמי-צבאיים של ה-SA בתמיכת אזרחים מקומיים. התוצאה כללה יותר מ-260 בתי כנסת שנהרסו, 7,000 בתי עסק יהודיים שנהרסו או נבזזו, ויותר מ-30,000 יהודים רוכזו, הושפלו ברחובות עיירותיהם ונעצרו, ובסופו של דבר הגיעו למחנות ריכוז. ליל הבדולח – בתרגום מילולי: "ליל הזכוכיות השבורות" – היה פעולות שנאה בלתי מרוסנות, שהתפתחו מהמילים והמדיניות שהנהיג הרייך הגרמני – שנאה שתוצאתה הישירה הייתה השואה.
סקרי הידע והמודעות שלנו לשואה חשפו חוסר ידע מטריד במיוחד בקרב בני דור המילניום ודור ה-Z. מצאנו ש-63% מבני דור המילניום ודור ה-Z לא ידעו ששישה מיליון יהודים נרצחו בשואה. כדי להילחם במחסור בידע על השואה, ועידת התביעות עושה את הצעד הבא של פיתוח פרויקטים של מדיה חברתית, כמו #ItStartedWithWords. אנחנו חייבים לפגוש דור חדש איפה שהם נמצאים.
במשך עשרות שנים, ועידת התביעות הייתה מממנת ותומכת ראשית בחינוך לזכר השואה על ידי אמצעים מסורתיים כגון שימור והנגשה ארכיוניים, הכשרת מורים ותמיכה במוסדות מרכזיים כמו יד ושם, בה וועידת התביעות הייתה שותפה מייסדת שלהם ב-1953, מוזיאון השואה של ארצות הברית (USHMM) ומוזיאונים אחרים ברחבי העולם. הבטחת כוחם של השותפים המסורתיים היא חיונית, אך עלינו לעשות אפילו יותר כדי להגיע לאלה הצעירים יותר. יש חשיבות גדולה מאד בהגדלת דרכי הפצת הזיכרון היהודי, אנו פונים לקהלים צעירים דרך המדיות החברתיות השונות.
ניצולים יומיומיים מספרים לי שהם חוששים שסיפוריהם יאבדו. אסור לנו לתת לזה לקרות. עלינו לפעול כדי לחנך את הדורות הבאים ולספק פלטפורמות שיבטיחו שסיפורי השואה, לקחי השואה והעם היהודי, לא יישכחו לעולם.
ההשקה המחודשת של קמפיין #ItStartedWithWords חורגת מעבר לציון ליל הבדולח. עם השכיחות הגוברת של אנטישמיות בפלטפורמות המדיה החברתית ובקהילות ברחבי העולם, המסר המרכזי הופך לחשוב עוד יותר: זה התחיל במילים.
הכותב הוא סגן נשיא לוועידת התביעות העולמית