שבת, מרץ 8, 2025 | ח׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user
צילום: אריק סולטן

אסף גבור

כתב לענייני ערבים ופלסטינים. בעל תואר ראשון בכלכלה ולוגיסטיקה ותואר שני ביחסים בינלאומיים ומזרח תיכון באוניברסיטת בר אילן

הפיגוע באיסטנבול חושף את הכשלים באסטרטגיה של ארדואן

נשיא טורקיה פעל בשנים האחרונות במטרה ליצור מעין "רצועת ביטחון" של גורמים העוינים את הכורדים, בגבול טורקיה עם סוריה ועם עיראק, אך הפיגוע שבוצע ככל הנראה בשליחות האופוזיציה הכורדית מסמל את כשלונו, ועשוי להיות סימן לבאות, לקראת הבחירות לנשיאות בקיץ

חקירת הפיגוע באיסטנבול אמש (א'), שבו נרצחו שישה אזרחים טורקיים ונפצעו יותר מ-80, נמשכת. כוחות הביטחון הטורקיים עצרו הבוקר את המחבלת שהניחה את המטען. ברשתות החברתיות פורסם סרטון המעצר, ובו נראים שוטרים מגיעים עם נשק שלוף לביתה של המחבלת, אחלם אלבשיר, ועוצרים אותה. בדירה נמצאו גם  כסף מזומן ותכשיטים.

על פי הדיווחים בטורקיה אלבשיר היא אזרחית סוריה, מהעיר עפרין שבצפון מערב סוריה הסמוכה לגבול הטורקי, שנכנסה לטורקיה באופן בלתי חוקי לפני כשבוע. שר הפנים הטורקי, סולימאן סוילו, הודיע על  מעצר המחבלת באיסטנבול, וכן על מעצר של אדם החשוד בהסעתה למקום הפיגוע. לדבריו, המחבלת קשורה לארגוני טרור כורדים ובראשם ה-PKK, המפלגה וארגון הטרור הכורדי הגדולים בטורקיה.

בהצהרה לתקשורת תקף סוילו את ארה"ב, שלטענתו תומכת בטרור בצפון סוריה, ואפילו רמז כי וושינגטון עומדת מאחורי הפיגוע. "אנחנו דוחים את דברי הניחומים ​​של שגרירות ארה"ב באנקרה.  אנחנו יודעים מי תומך בטרור בצפון סוריה, ויודעים את המסר שהם רצו להעביר לטורקיה באמצעות המתקפה הזו". הוא הוסיף כי "מי שתומך בארגוני טרור בצפון סוריה הוא זה שביצע את התקיפה נגדנו" והבטיח "נגיב בעוצמה רבה על המתקפה הזו" 

כאמור, הפיגוע באיסטנבול יצא ככל הנראה, מצפון סוריה והוא מעיד על המאבק ארוך השנים שמנהל נשיא טורקיה ארדואן באזור מול המשטר הסורי, הכורדים וגורמים נוספים. במסגרת המלחמה בסוריה ובמטרה להגן על הגבול הטורקי -סורי המשתרע על פני יותר מ-880 קילומטרים, תמך הנשיא הטורקי בגורמי האופוזיציה הסורית ובראשם צבא סוריה החופשית, שנלחמו במשטר אסד, ובשנים האחרונות אף פעל לייצב את מעמדם באזור צפון סוריה כדי שישמשו חגורת הגנה לטורקיה מפני גורמים שונים בסוריה, בעיקר הכורדים, בהם נאבק השלטון הטורקי מאז ומעולם.

כוחות טורקיים גם חדרו לתוככי השטח העיראקי, שם יושבים הכורדים, כדי לשלוט במחוזות האלו. אסטרטגיית השליטה של ארדואן קיבלה מכה משמעותית בפיגוע אתמול באיסטנבול, כאשר הטורקים, כפי שביטא זאת שר הפנים, מאשימים בין היתר את האמריקנים שתומכים בכורדים ובזכות קיומם העצמאית, כמי שפוגעים באסטרטגיית ההגנה הטורקית.

בחודש יוני הקרוב צפויות להתקיים בטורקיה בחירות לנשיאות ולפרלמנט, כאשר המצב הכלכלי בטורקיה מוביל לסקרי דעת קהל שליליים כלפי הנשיא ארדואן. במסגרת הביקורת של הטורקים נגד הנשיא, נושא הפליטים הסורים במדינה שנכנסו בידיעתו של ארדואן הוא מרכזי במיוחד. השפה הערבית, המדוברת יותר ויותר בטורקיה, נשמעת באזני טורקים רבים כצליל מאוס, והם מצביעים על הפליטים הסורים כמי שתרמו להידרדרות הכלכלית הטורקית, לעלייה באבטלה של הטורקים ולשחיקת המטבע המקומי. 

גורמים במדינה הביעו חשש כי הפיגוע הנוכחי היה הראשון בדרך לנוספים. הוא יכול לסייע לארדואן לאחד את הטורקים נגד הטרור, אך מנגד יכול לסמל את הכישלון של הממשל הטורקי להבטיח לאזרחים לא רק כלכלה אלא גם ביטחון אישי, ולפגוע בנשיא לטווח הארוך.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.