חדשות דרמטיות שפורסמו בשלהי השבוע שעבר הצליחו איכשהו לעשות יותר מדי ופחות מדי רעש בו־בזמן: חברת מטא (פייסבוק לשעבר) הכריזה שתפטר 11 אלף עובדים – כ־13 אחוז מכוח העבודה שלה – ברבעון הקרוב. הידיעה עלתה לכותרות ראשיות של אתרים ודווחה במרבית ערוצי החדשות בעולם, כנראה כי על אף דעיכתה, פייסבוק ממשיכה להיות שם מוכר מספיק כדי לעורר עניין בכל מקום, וגם כי משהו בטבע האדם פשוט אוהב לראות ענקים נופלים.
לא עברו שתי דקות מהפרסום הראשוני ועד שנחשול עצום של פרשנויות בשנקל הציף את הרשתות בכל מקום. מטא קורסת כי פייסבוק גוססת, הסבירה גרסה אחת. גרסה אחרת בכלל הטילה את האשמה על המטא־ורס, אותו עולם דיגיטלי שהחברה מנסה נואשות לפתח בתקווה שהוא יהפוך ל"דבר הגדול הבא"™ אחרי שטיקטוק, ביריל ושאר האפליקציות שחורכות את הרשת בימים אלו ישקעו עמוק מתחת לים. עוד היו אלו שהאשימו את הניהול הגרוע של מארק צוקרברג או סתם האשימו את היהודים כי למה לא. משום מה, כמעט אף אחד לא הזכיר דיווח אחר על שכנתה של פייסבוק באותו שבוע: הידיעה שטוויטר, גם היא, בדרכה לצמצומים קיצוניים.
טוב, ימהרו הפרשנים הזולים להגיד, זה בכלל קשור לאותו מיליארדר אקסצנטרי (שאת שמו לא נכתוב כאן שוב גם הפעם. יש גבול) שרכש את החברה לא מזמן וכעת מחריב אותה במו ידיו. אבל האם זה באמת רק עניין של מקריות, ששתי חברות כל כך מרכזיות ב"ביג־טק" מכריזות על קיצוצים בפרק זמן קצר כל כך?
אלו שיענו בחיוב יופתעו לשמוע שלא מדובר בשתי חברות, וגם לא בשלוש או חמש או שבע: בזה אחר זה בימים האחרונים, הטיטאנים הדיגיטליים הגדולים ביותר הכריזו על הפסדים, קיצוצים ועוד. אמזון הכריזה על פיטורי כ-10,000 עובדים. גוגל איבדה ערך רב בשוק ההון. נטפליקס מזמן הכריזה על קיצוצים ונראה שעוד בדרך. חברת ההפקות העצומה טיים־וורנר הודיעה גם היא על קיצוצים שישפיעו על שני שירותי הצפייה שלה – HBO ודיסקברי – שאמורים להתלכד לשירות אחד בהמשך. אפילו דיסני נפגעה: הדלפה מתוך החברה שפורסמה בתקשורת האמריקנית במהלך השבת דיווחה על הקפאת גיוסי עובדים לקראת קיצוצים נרחבים בהמשך השנה. וזו רק רשימה חלקית.
אז מה, כל החברות האלה עושות טעויות או אולי את אותה טעות? קשה להאמין. בעוד יש אמת בבעייתיות של הניהול הקפריזי של טוויטר או בהיחלשות של פייסבוק, אי אפשר פשוט להתלבש על גורם כלשהו סתם כי הוא מסתדר יפה עם מה שאנחנו חושבים ממילא. אולי אפשר לטעון שהמצב במטא חמור במיוחד בגלל הניהול של צוקרברג או החלטות משונות שקיבלה החברה לאחרונה, אבל הצרות הכלכליות שלה נובעות מגורם אחר, גורם שמשפיע על כולם באופן שווה. וכל משקיף אובייקטיבי על העולם הדיגיטלי מוכרח להודות בכך.
אם כן, מה הסיבה? המדור אינו מתיימר להתמחות בעניינים כלכליים, ובכל זאת אפשר לציין בקצרה שני גורמים שתלויים זה בזה ומשפיעים עמוקות על המצב בשוק הטכנולוגי: מגפת הקורונה והמשבר הכלכלי. שיבוש לוחות זמנים בינלאומיים, המלחמה באוקראינה, מיתונים צפויים בבריטניה, ארה"ב ועוד, יציאתה ההדרגתית של סין מקווי האספקה של המערב, כל אלה מתלכדים יחד למגה־משבר בינלאומי שעלול, בסופו של דבר, לשנות לחלוטין את הנוף. המשבר הזה נוגע כמעט בכל תחום של חיי היום־יום שלנו, כולל, כמעט בוודאות, בפוליטיקה כאן וביתר העולם, וקרוב לוודאי שהוא זה שיוצר כל כך הרבה בעיות לחברות הטכנולוגיה הגדולות. האם זה אומר שאנחנו בדרך לקריסתו של עמק הסיליקון? ממש לא. אבל זה כן אומר שמה שהיה הוא לא בהכרח מה שיהיה. יכול להיות שאנחנו בדרך לשינויים משמעותיים בהיררכיה העסקית־טכנולוגית. אולי נראה בעתיד הלא רחוק את נפילתה של אמזון ותקומתו של ענק קמעונאי חדש, או את ביזורו של התפקיד שמילאה החברה הזו בעשור האחרון. בשלב הזה, קשה לדעת. משהו אחד בטוח: התנועות הטקטוניות האלה לא באמת קשורות לכמה ציוצים אינפנטיליים.
לתגובות, המלצות, משחקים (ולקבלת המתכון הסודי של המדור לבולונז) שלחו לנו לטוויטר: ERspeiser או לדוא"ל: digital.makor@gmail.com