יום שני, מרץ 24, 2025 | כ״ד באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אברהם אליצור

עורך באתר מקור ראשון ובמוסף שבת

מדינת הלכה? לא ממש התוכנית של סמוטריץ' ובן-גביר

טענות סביב רצונם של המפלגות הדתיות להפוך את ישראל למדינת הלכה נשמעות ברחבי המדינה, אך למעשה אלה לא מתכננים תוכנית השתלטות ברובים ובטנקים

כל חזון אפוקליפטי שמכבד את עצמו, הנוגע לממשלה הימנית־קיצונית־אנטי־דמוקרטית־פשיסטית המתרגשת ובאה, כולל גם את חזון הבלהות ששמו מדינת הלכה, שעל  פי הנטען אנשי הציונות הדתית שואפים למימושו. אפילו אקדח מעשן נמצא בזירה: בצלאל סמוטריץ' אמר (בישיבת מרכז הרב, ביום ירושלים לפני שנתיים וחצי) שהמדינה צריכה להתנהל לפי משפט התורה. אז בואו נדבר על זה רגע.תזכורת: כל אדם דתי מצהיר בתפילה שלוש פעמים ביום (או פעם, או פעמיים, אנחנו לא הדתומטר שלכם) שהוא שואף להשבת שופטינו כבראשונה, להחזרת מלכות בית דוד ואפילו לבניין בית המקדש. מה אתם יודעים, אפילו דתיים נחמדים כמו חילי טרופר ואלעזר שטרן מתנסחים כך בתפילותיהם. ככל הידוע, לא שטרן ולא טרופר קידמו חוקים שמורים על סקילת מחללי שבת ולא יזמו תוכנית לפיצוץ כיפת הסלע. בצירוף מקרים משמח, גם סמוטריץ' ובן־גביר לא. אז לְמה אנחנו מתכוונים כשאנחנו מדברים על מדינת הלכה? וחשוב מזה: ממה נובע פער ההבנה בין דתיים שמדברים עליה לחילונים שמדברים עליה?במהלך חיי גרתי בארבעה יישובים דתיים. באף אחד מהם לא נסע רכב בשבת שלא במסגרת צבאית או רפואית. אף אחד לא אכף באופן רשמי את הכלל הזה, פשוט היה ברור שליישוב יש אופי דתי, והמוסכמה היא שכולנו שומרים על ההלכה – לפחות בפומבי. מצד שני, אף אחד לא הציץ לאף אחד אחר בחלון כדי לוודא שהוא באמת יושב סביב שולחן עם מפה לבנה, גביע יין ונרות דולקים, ולא עושה בינג' של משחקי הכס. ברשות היחיד כל אחד עושה מה שהוא רוצה; רשות הרבים דתית, או לפחות מכבדת.

כדי להגיע למצב הזה צריך רק דבר אחד: לא סקילה, לא עיצומים קהילתיים ולא כל ענישה אחרת; פשוט שרוב מוחלט של התושבים ירצו מרחב ציבורי שומר שבת – בין אם משום שכל מי שרוצה לגור ביישוב כזה הוא באופן טבעי דתי, או לפחות זורם עם פומביות דתית, ובין אם ועדת קבלה מסננת את אלה שלא מתאימים (על אלה נדבר בהזדמנות אחרת). ברגע שכבר אין קונצנזוס כזה, רשות הרבים נראית אחרת. ואכן יש גם יישובים שלמעלה מתשעים אחוזים מהאוכלוסייה שלהם דתית, ובכל זאת תושביהם החילונים מרגישים בנוח לנסוע ברחובותיהם בשבת.

כולנו יודעים שחברה לא יכולה להתנהל כאשר מיעוט ואפילו רוב קטן כופה את האידיאולוגיה שלו על הרוב בכוח הזרוע. ויש אפילו דוגמה חילונית לעיקרון הזה: הקיבוצים היו מודל מעורר השראה, כל זמן שהם הורכבו מאנשים שהאמינו בעיקרון שלפיו כל אחד "תורם כפי יכולתו ומקבל לפי צרכיו". ברגע שקם דור חדש שמיצה את התפיסה הזו, התנועה הקיבוצית התפוררה, או לפחות המודל הקלאסי שלה התפורר. לעומת זאת, כשהרוסים ניסו להחיל את העיקרון הזה על עשרות מיליוני בני אדם, הם גילו שזה לא עובד, למרות ניסיונם לכפות אותו במשך כמה עשורים מדממים.

התנ"ך שלנו, להבדיל, מלא במקרים שבהם מלך חדש ניסה לכפות את האידיאולוגיה שלו על כל העם. זה אף פעם לא החזיק מעמד יותר מדורות בודדים. חז"ל הבחינו בכך וצמצמו מסיבית את אופציית עונש המוות, עד כדי ביטולה המוחלט כמעט, כנראה מפני שהם ידעו היטב שאי אפשר להכריח ציבור שלם להיות דתי. ענישה יכולה להועיל במקרה שבו היחס לעבירות התורה דומה ליחס הרווח בימינו לאלימות פיזית או לגניבה: דבר ש־98 אחוז מהאנשים הנורמטיביים מתנגדים לו.

כאשר רבנים או אישי ציבור חושבים על מדינה שמתנהלת לפי משפט התורה, הם לא מעלים על דעתם תוכנית השתלטות על מדינת ישראל ברובים ובטנקים, כפי שרואי השחורות אוהבים לדמיין, ואפילו לא השתלטות ברוב מקרי בכנסת. הם מדברים על חינוך: אט אט נשכנע את הציבור בדרך שאנחנו מאמינים בה, עד שיהיה קונצנזוס מוחלט שיתמוך בה. כל עוד זה לא יקרה, לא תהיה פה מדינה שמתנהלת על פי התורה וגם לא בית מקדש.

אפשר כמובן להתווכח עם הגישה הזו, ומי שרוצה מוזמן לפתוח דיון על ערכי התורה מול ערכי הליברליזם המערבי, או על הדרכים לגשר בין שתי תפיסות העולם האלה. אבל הוא לא צריך להקדים ולהפחיד את עצמו בשביל זה.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.