יו"ר דגל התורה ח"כ משה גפני, הבטיח השבוע בכינוס שערכה מפלגתו לרגל סיכום מערכת הבחירות לבטל למפרע את כל צעדי הממשלה היוצאת. "לא נסכים לשום דבר", אמר לקהל המריע, "יהיה סעיף בהסכם הקואליציוני שכבר הסכמנו עליו – כל מה שעשתה הממשלה הקודמת יימחק". האם גפני מתכוון באמת לבטל כל מהלך שביצעה הממשלה היוצאת, ללא יוצא מן הכלל? ספק רב. אך דבריו ביטאו את הלך הרוח בכמה ממפלגות הקואליציה המתגבשת. המאבק העיקש להפלת ממשלת בנט־לפיד התנהל בווליום גבוה, ואחת מהטקטיקות שלו הייתה פסילה גורפת של כל צעדי הממשלה. המאבק עלה יפה, אך אחת מתוצאות הלוואי המתבררת כעת היא חוסר הבחנה בין מהלכיה השונים של הממשלה היוצאת.
לעיתים קרובות אכן היה מדובר בצעדים בעייתיים, אך בהחלט לא תמיד. על השנה וחצי האחרונות צריך להסתכל כעת במבט מפוכח, לא סלחני אך גם לא דמוני. מומלץ לבחון כל החלטה לגופה, ולא לפסול את כולן באופן גורף, למרות דברי גפני שלקו בפופוליזם המתאים לימי ערב בחירות ולא לשבועות שאחריהם.
קחו למשל החלטה אחת, שקיבל ידי שר האוצר היוצא ליברמן: הטלת מס על שתייה ממותקת. הצעד זכה ליחסי ציבור גרועים, בעיקר במגזר החרדי שראה בו עוד "גזירה" המכוונת לפגוע במשקי הבית החרדיים, אך האם זו באמת הייתה כוונתו של ליברמן? רק הקב"ה בוחן כליות ולב. אולם בניגוד לטענות שמשמיעים חלק מחברי הכנסת החרדים, המס בהחלט השיג את מטרתו המוצהרת, לפחות חלקית: הפחתה של כ־17 אחוז בצריכת משקאות ממותקים על ידי הציבור הרחב (לפי נתוני חברת סטוקנקסט המנתחת נתוני שיווק ברשתות). אלו עדיין אינם נתונים מלאים, אך לפני שרצים לבטל את המס, ראוי לבדוק באופן מעמיק מה עשתה הטלתו להרגלי צריכת הסוכר.
תחלואת הסוכרת בישראל קרובה לפסגת העולם המערבי, וכל הפחתה בצריכת הסוכר של הישראלים חשובה מאוד לבריאות. אם המס, כטענתו של גפני, רק הוסיף הכנסות לאוצר המדינה, אפשר אולי לשקול לבטל אותו. אולם אם הוא מסייע לשמירה על בריאות הציבור, ביטולו יהיה שגיאה קשה.