יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אליצפן רוזנברג

כתב, עורך, ופרשן כלכלי משנת 2005 בעיתונות הכללית והכלכלית

הסכסוכים בצמרת חברת הביטוח מגדל מדאיגים מאות אלפי חוסכים

אילו היה מדובר בעימותים פנימיים חסרי השלכה ציבורית – מילא. אבל התחלופה התכופה בחברת מגדל צריכה להטריד גם אותנו

בשבועות האחרונים מתרחשת רעידת אדמה בצמרת אחת מחברות הביטוח הגדולות בישראל. בחודש שעבר התפטר מנכ"ל חברת הביטוח מגדל, שגיא יוגב, ושבועיים לאחר מכן התפטר גם יו"ר החברה, יפתח רון־טל. למעשה לא מדובר באירוע חריג בחברה. מאז שאיש העסקים שלמה אליהו רכש את השליטה במגדל ביטוח, לפני עשור בדיוק, התחלפו שם לא פחות מ־13 יושבי ראש ומנכ"לים.

במכתב ההתפטרות שלו כתב יוגב כי "סביבת העבודה אליה נחשפתי הקשתה על ניהול מיטבי של החברה, ומנעה את האפשרות לקידומם של צעדים נדרשים ובהם בנייתה של תוכנית אסטרטגית לחברה". לדבריו, "האירועים האחרונים וחוסר הוודאות ביחס ליציבות הניהולית פוגעים באופן קשה ביכולת ניהול החברה, הן כלפי פנים והן כלפי חוץ".

הביקורת הזו איננה נשמעת רק מהבכירים שעזבו, אלא גם ובעיקר מהפיקוח. בשלוש השנים האחרונות מתנהל מאבק בין רשות שוק ההון, המפקחת על הביטוח, ובין בעל השליטה בחברת מגדל, שלמה אליהו.  לטענת רשות שוק ההון, אליהו פועל בדרכים אסורות כדי להתערב בנעשה בחברה. במכתב חריג ששלח לאחרונה ממלא מקום המפקח על הביטוח, עמית גל, הוא מזהיר את אליהו כי יבחן את האפשרות לקחת ממנו את היתר השליטה.

גל מפרט את הכשלים והליקויים המאפיינים את הממשל התאגידי של מגדל זה תקופה, בעקבות התחלופה התכופה בשנים האחרונות של נושאי משרות בדירקטוריון ובהנהלה. חילופים אלה מעצימים את חוסר היציבות הניהולית, ומצטרפים לכך שמגדל מתנהלת זה זמן ללא תוכנית אסטרטגית. על פי גל, מציאות זו  מערערת את יציבות החברה. "לצערי, ההתנהלות הקשורה במבנה הבעלות מקשה את היכולת לפעול לייצובה של החברה וקידומה. מכתב ההתפטרות של מנכ"ל החברה מתאר היטב ובמדויק מציאות בעייתית זו", כתב גל.

אילו היה מדובר בעימותים פנימיים חסרי השלכה ציבורית – מילא. אבל המצב הזה צריך להטריד רבים מאזרחי ישראל. ליתר דיוק, יותר משני מיליון חוסכים שמפקידים את כספם במגדל. על פי נתוני רשות שוק ההון, מגדל מנהלת סכום עתק של יותר מ־350 מיליארד שקל, והיא ממשיכה לקלוט מיליארדי שקלים של חוסכים מדי חודש. למעשה היא מחזיקה בנתח השוק הגדול ביותר בחסכונות הפנסיוניים של הציבור (פנסיה, גמל וביטוחי חיים) – שיעור של כ־15% מסך החסכונות. בפוליסות ביטוחי החיים מגדל מחזיקה אף בשיעור גדול יותר – כשליש מנתח השוק. המציאות המטלטלת בצמרת החברה לא יכולה שלא להדאיג אותנו, למרות הניסיונות מצד החברה להרגיע את החששות ולטעון כי לא קיים חשש לחסכונות הציבור.

במכתב ששלחה הרשות למגדל היא פירטה מגוון של פעולות דרסטיות שביכולתה לנקוט כדי "להשיב את הסדר" לחברה. את ההכרעה מהם הצעדים הנכונים וכיצד לעשות זאת נשאיר לפיקוח, אך מה שחשוב הוא שגם רשות שוק ההון וגם גופי פיקוח אחרים כגון רשות ניירות ערך, לא ירפו את ידם מאחיזה בבעיה הזו שמאיימת על חסכונותינו

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.