יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ההצעה של גפני להקפאת הריבית על המשכנתאות רק תייקר את הדירות

להתערבות פוליטיקאים בעצמאות בנק ישראל יש ניחוח מסוכן, בייחוד כשעל הכף מונחות דווקא האוכלוסיות החלשות

לפני כמה שבועות כתבנו כאן על הקריאות מימין נגד העלאות הריבית, שעלה מהן ניחוח מסוכן של התערבות פוליטיקאים בעצמאות בנק ישראל. המפורשת מכולן הייתה של ח"כ משה גפני. השבוע החל יו"ר ועדת הכספים הנכנס להגשים את הבטחתו, עם הצעת חוק שתקפיא את עליית הריבית על משכנתאות למעוטי יכולת. "אנחנו מודאגים שיוקר המחיה אינו בראש דאגתו של היועץ הכלכלי של המדינה, שזה נגיד בנק ישראל. המשק הישראלי הוא משק חזק, והיה ראוי שמי שנמצא במעמד כלכלי נמוך יותר לא ייפגעו", דברי גפני.

תגובת הנגיד לא איחרה לבוא. "הכאב שכרוך בהעלאת הריבית הוא מובן ונלקח בחשבון, אבל נועד כדי למנוע כאב גדול יותר בעתיד", הסביר פרופ' אמיר ירון ביום שלישי, והוסיף כי "מי שאינו מבין זאת ומנסה למצוא פתרונות פלא, בראש ובראשונה עלול לפגוע דווקא בשכבות החלשות". בבנק ישראל הזכירו גם את האסון הכלכלי שפקד מדינות שהדרג הפוליטי שלהן ניסה לצמצם את הריבית בזמן שהבנק המרכזי העלה אותה, כמו ישראל של שנות השמונים או טורקיה של ימינו אנו. בתגובה הצהיר גפני שהוא "לא מתכוון לרדת מהעניין הזה".

הכותרות השטחיות בכמה כלי תקשורת היו על "בשורה לזוגות הצעירים", אבל ההצעה האווילית הזאת היא ההפך הגמור. התייקרות המשכנתא היא לא באג של העלאת הריבית, היא הפיצ'ר. כל מטרתה היא להילחם באינפלציה באמצעות צמצום הדהרה הציבורית לקניית מוצרים, וגם דירה היא מוצר כזה. למעשה, בעוד האינפלציה הכללית בישראל נמוכה יחסית לעולם, מחירי הדירות רשמו התייקרות מטורפת של כ־20% בשנה האחרונה. החרגת המשכנתא מעליית הריבית פירושה לתדלק את השוק הזה עוד יותר, במקום לצנן אותו. לא נראה שזוהי משאת נפשם של זוגות צעירים לפני רכישת דירה ראשונה.

צריך להבין: הריבית שבנק ישראל קובע את גובהה, היא זו שהבנקים משלמים כשהם לווים כסף. כאשר הבנק מלווה את הכסף הזה הלאה, למשל למשכנתא, קשה כמובן להעריך איך תשתנה הריבית בטווח של 20־30 שנה קדימה, ולכן הוא מציע לנוטלי המשכנתא כל מיני מסלולים שיגנו עליו מפני התייקרות בהמשך. בהפשטה גסה, זוג צעיר יכול לבחור בריבית גבוהה במיוחד אך יציבה ומנותקת מהחלטות בנק ישראל, וכך הזוג בטוח מפני תנודות, והבנק לוקח את הסיכון שמחיר הכסף יתייקר משמעותית. לחלופין, הזוג יכול לקחת על עצמו את הסיכון ולבחור בריבית נמוכה יותר, אבל כזו ש"צמודה" לריבית הפריים ולתנודות בריבית בנק ישראל, מה שמייקר את המשכנתא במקרה של העלאת ריבית. ברגע שגפני ינטרל את השפעת ריבית בנק ישראל על המשכנתאות, הוא למעשה יגרום לבנקים שלא לקחת סיכון ולהעניק לזוגות הצעירים אך ורק את הריבית הגבוהה ש"מבטחת" אותו מראש מפני הפסד.

מי שעיין בדבריו של גפני בוועדת הכספים, יכול היה להתרשם שהוא הולך בכיוון אחר: לא התערבות בעצמאות בנק ישראל, אלא סבסוד ממשלתי של העלייה בתשלומי המשכנתא, בתנאים מסוימים. זוכרים את ההבטחה של נתניהו בבחירות "להקפיא משכנתאות", שאחר כך הוא התנער ממנה? אותו רעיון. גם זה הבל ורעות רוח. ראשית, האפקט יהיה דומה: הממשלה תבטל את המלחמה באינפלציה של דירות, אם לא במישרין אז בעקיפין.

בנוסף, איך זה יעבוד? הסבסוד, גם אם יועבר לזוגות הצעירים, ילך למעשה לבנקים, שיצטרכו לפצות על ההפרש בין הריבית שהם משלמים לריבית שהם מקבלים. כלומר, הקופה הציבורית תסבסד את אלה שכבר קנו דירה במשכנתא כדי שהריבית שלהם תישאר נמוכה, אבל רוכשים חדשים יקבלו ריבית הרבה פחות אטרקטיבית. במילים אחרות: הציבור, כולל חסרי הדירה, יסבסדו את בעלי הדירות. מי שמאמין שזה הפתרון למצוקה, יש לי דירה למכור לו בקרקע חקלאית על הירח שאוטוטו תופשר לבנייה, ועם משכנתא בריבית קבועה.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.