יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

יניב רוזנאי

פרופ' יניב רוזנאי הוא מנהל אקדמי משותף של מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים באוניברסיטת רייכמן

אפילו בקנדה מבינים שפסקת התגברות היא פצצה חוקתית מתקתקת

אם הקואליציה הנכנסת רוצה ללכת בעקבות קנדה, יש להבין שכל האזרחים יישלמו על כך מחירים יקרים בזכויותיהם

"פסקת התגברות", תהה המשפטן הקנדי פרופ' אדם דודק הבקיא גם במה שמתרחש בישראל. "סביר להניח שרוב הקנדים יופתעו לשמוע שישראל שוקלת לאמץ את ההתגברות הקנדית כדגם. אקדמאים קנדים תומכים בפסקת ההתגברות להלכה הרבה יותר ממה שהקנדים תומכים בה למעשה".

לפני שלוקחים את קנדה כדוגמה, צריך להבין את הרקע ההיסטורי. צ'רטר הזכויות והחירויות של קנדה נותן לבתי המשפט את הסמכות לבטל חקיקה שפוגעת בזכויות מוגנות. הצ'רטר כולל גם "פסקת התגברות", המאפשרת למחוקק לחוקק חוק "על אף" זכויות אלה, כלומר להתגבר על ההגבלה החוקתית. פסקת התגברות זו לא נועדה כדי לתת למחוקק הפדרלי את המילה האחרונה, אלא לשכך את התנגדותן של הפרובינציות לכינונה של מגילת זכויות מלאה.

– עו"ד דוד פטר: למשפטנים אין שום ערך מוסף בדיון על תיקון מערכת המשפט

פרופ' רבקה ווייל מאוניברסיטת רייכמן מציינת שפסקת ההתגברות נתפסת בקנדה כמנגנון בזוי, על רקע העובדה שקוויבק הבדלנית סירבה לאשרר את הצ'רטר, ביטלה את כלל החקיקה שלה וחוקקה אותה מחדש באופן רטרואקטיבי עם פסקת התגברות כללית כתגובה לאימוץ הצ'רטר. מאז, ההתגברות נתפסת כמנגנון לא לגיטימי ולפיכך, הקנדים ממעטים להשתמש בפסקת ההתגברות. ואכן, מאז חקיקת הצ'רטר הקנדי בשנת 1982 לא השתמש הפרלמנט הפדרלי במנגנון ההתגברות, אלא רק הפרלמנטים של הפרובינציות.

אלא כפי שמחקריו של פרופ' צבי כהנא מהקריה האקדמית אונו מראים, גם השימוש של הפרובינציות במנגנון ההתגברות מלמד לקחים שלא בהכרח שווה ללמוד מקנדה. כך, למשל, לא מזמן המורים באונטריו התארגנו לשביתה, אולם בית המחוקקים חוקק חוק שאסר עליהם לשבות, וקבע קנסות של עד 4,000 דולר קנדי בגין כל יום שביתה. חוק כזה פוגע פגיעה קשה בזכות השביתה, וכדי למנוע את פסילתו על ידי בתי המשפט, נחקק החוק עם פסקת התגברות. אלפי מורים באונטריו איבדו את הזכות הבסיסית לשבות עליה הממשלה התגברה. בקוויבק, השתמשה הממשלה בפסקת ההתגברות כדי לחוקק את החוק לכיבוד חילוניות במדינה שאסר על עובדי ציבור לענוד סמלים דתיים כמו כיפה או חיג'אב בעבודה .זוהי פגיעה קשה בחופש הדת אך החוק תקף כי נחקק באמצעות מנגנון ההתגברות. הממשלה התגברה על חופש הדת. האם זו מדיניות ראויה? האם זה מה שכדאי ללמוד מקנדה?

עוד בעניין באתר מקור ראשון:
– עתיד הרפורמות במערכת המשפט יחשוף מיהו נתניהו האמיתי
– פסקת ההתגברות: מורה נבוכים לסערה הציבורית הוותיקה שעומדת בפני הכרעה
– עצומת משפטנים בעד פסקת ההתגברות: להשיב את האיזון

אם הקואליציה הנכנסת רוצה ללכת בעקבות קנדה, יש להבין שכל האזרחים יישלמו על כך מחירים יקרים בזכויותיהם. אך לכל הפחות בקנדה, ההתגברות הגיעה בתמורה למגילת זכויות מלאה. אדרבה: הבו לנו חוקה נוקשה כמו בקנדה, שיטה פדראלית, ביקורת שיפוטית חזקה ומגילת זכויות מלאה – עם זכות לשוויון, חופש ביטוי, חופש דת ועוד. ואז אפשר לדבר על מנגנון התגברות כלשהו. בקנדה, אגב, ההתגברות לא חלה על כל מגילת הזכויות אלא מחריגה זכויות מסוימות כמו הזכות לבחור ולהיבחר, שוויון מגדרי, חופש התנועה וזכויות שפה.

בעקבות השימוש בפסקת ההתגברות, התריע ראש הממשלה הקנדי ג'סטין טרודו שהצ'רטר של הזכויות לא יכול להיות רק בגדר המלצה שאינה מחייבת. אך פסקת ההתגברות עושה בדיוק את זה. בתחילת החודש הקדיש מגזין האקונומיסט כתבה מרכזית לפסקת ההתגברות בקנדה שמתוארת בה כ"פצצה מתקתקת": "במשך עשורים התעלמו הקנדים מהפצצה המתקתקת בחוקתם. היום הם מקווים בחשש שאף אחד לא יפעיל אותה". גם בקנדה מבינים שהתגברות זו סכנה ופצצה חוקתית מתקתקת. לנו יש יתרון משמעותי על הקנדים – אנחנו יכולים פשוט להימנע מלחוקק פסקת התגברות.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.