שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
יום שישי, מרץ 21, 2025 | כ״א באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

עטרה גרמן

הכתבת הפוליטית של מקור ראשון

גפני וגולדקנופף מתקוטטים, אך המשבר האמיתי של החרדים הוא מול נתניהו

ההחלטה של גולדקנופף לחתום על הסכם נפרד מול נתניהו, שבמסגרתו ייכנס לקבינט, העלתה את חמתו של גפני ואנשי דגל, שזועמים על רה"מ המיועד. כעת נראה שעד שלא יושג פתרון גם לא תושבע ממשלה | פרשנות

היחסים בין יו"ר אגודת ישראל הקודם, יעקב ליצמן, לבין היו"ר הכמעט נצחי של דגל התורה משה גפני, היו מורכבים וידעו עליות ומורדות לאורך השנים שבהן כיהנו יחד בראשות מפלגת יהדות התורה. כשנכנס יצחק גולדקנופף לתפקיד במקומו של ליצמן, זו הייתה מבחינת רבים בשורה גם באשר לקשר עם יו"ר "דגל", שיכול היה להביא עימו רוח חדשה. 

ההחלטה של האדמו"ר מגור למנות את גולדקנופף כמחליפו של ליצמן, שפרש מהחיים הפוליטיים אחרי 23 שנה במסגרת עסקת טיעון, העלתה תהיות. מינוי מועמד לא מוכר, לא צעיר ובעל תדמית בעייתית שנקשרה בשמו, אחד שלא נחשב לכוכב – הוא אמירה מבחינתו של האדמו"ר ואין מי שיכול לערער אחריה. המינוי התפרסם ב"המודיע" הנחשב לביטאונה הרשמי של גור, וגפני ידע כי אינו יכול להתערב בהחלטות הצד השני וקיבל זאת. 

זה התחיל בתשבחות הדדיות, כינויים מכבדים וטענה כי השניים "ביחסים מצוינים". במהלך קמפיין הבחירות, כנראה בשל המטרה המשותפת להצלחת המפלגה. שני היו"רים הובילו אומנם הובילו מטות בחירות נפרדים לגמרי אך שיתפו פעולה. גם כשפרץ העימות בין הצדדים, עוד במהלך מערכת הבחירות, על הסדרי לימודי הליב"ה, הוא הסתיים בפשרה. 

כל זה השתנה לפני כמה שבועות, כאשר גפני הודיע במהלך המו"מ כי "הפגישות הנפרדות ביהדות התורה לא מקובלות עלינו”, והוסיף כי "אם הליכוד רוצים להיפגש – זה צריך להיות איתי ועם ידידי ח”כ גולדקנופף ביחד. מתחילת המו"מ אנחנו עומדים על כך שנציגי דגל התורה ואגודת ישראל יגיעו לפגישות המו"מ יחד. כך זה יהיה". ניצניו של המשבר הנוכחי נראו ככל הנראה כבר אז, אולם נדמה כי ההחלטה של אגודת ישראל וגולדקנופף לחתום על הסכם קואליציוני נפרד מול נתניהו, ולהשאיר את דגל התורה מאחור, הייתה הקש ששבר את גב הגמל, וצעד אחד רחוק מדי ביחסים שפעם היו חמים.  

ללא קרדיט
נתניהו וגפני בתחילת המו"מ הקואליציוני

לא מעט פרשנים ויודעי דבר טענו בימים האחרונים כי העימות שפרץ בין מנהיגי יהדות התורה היה רק שאלה של זמן. הפערים בין הפלג הליטאי לחסידי, בין הוותק הפוליטי של גפני לחוסר הניסיון של גולדקנופף, בין ההיכרות של גפני עם נתניהו למשא ומתן הראשון שמנהל מולו גולדקנופף – כל אלו הביאו לקרע הנוכחי, שמאיים על השבעת הממשלה השבוע. 

אך מלבד שני היו"רים, מי שנמצא במשבר אמיתי מול דגל התורה הוא בנימין נתניהו. שיטת ההפרד ומשול שנתניהו נוקט בה מעת לעת כאסטרטגיה להשגת מטרותיו, "התהפכה עליו" ומכה בו כעת בחזרה. גפני וחבריו זועמים על כך שחתם באישון לילה עם אגודת ישראל, ובעיקר על ההחלטה להעניק לגולדקנופף חברות בקבינט. "דגל התורה מתנגדת לקבלת תפקיד שר שנושא באחריות לכל פעולות הממשלה, כולל החלטות שהם נגד ההלכה, אף אם הוא מצביע נגד, עקב האחריות הקולקטיבית", נמסר אתמול (מוצ"ש) מטעם המפלגה. "עאכו"כ (על אחת כמה וכמה, ע"ג) בהיותו חבר בקבינט המדיני-ביטחוני שההחלטות שם מתקבלות לאחר שהשרים יודעים על כל הפעולות שנעשו קודם ובמיוחד כאשר מדובר בחיי אדם".

למעשה, באגודת ישראל פשוט הרחיבו את משמעות שותפותם בממשלה. ובעוד שב"דגל" ממשיכים להימנע מלקחת תפקידי שרים, ב"אגודה", אשר גם שם עד לא מזמן כהונת שר באופן מלא לא באה בחשבון, עשו צעד נוסף לעבר הקבינט.

ואחרי כל זאת, ההחלטה של דגל התורה לפתוח מחדש את המשא ומתן של המפלגה מול הליכוד, על רקע המשבר, משמעותה – לפחות כרגע – עיכוב נוסף בהשבעת הממשלה, למורת רוחו של נתניהו.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.