חקיקת "חוק דרעי" הלילה (ג') לא תירשם כאחד הרגעים הגדולים בדברי ימי הכנסת, אולם גם הניסיון להציג אותה כאירוע מזוויע, או כ"בוקר המושחת ביותר בתולדות כנסת ישראל" (כפי שצייץ הבוקר פרשן משפטי חשוב) מופרך למדי. את המנהג הנואל לתקן את חוק יסוד הממשלה עם השבעתה של כל ממשלה בישראל החל אחד, אהוד ברק, בשנת 1999, ו"מי שנדפק פעם אחת", כלומר החוק, "כבר לא יכול להיגמל מזה". כבר שנים לא הושבעה כאן ממשלה בלי לבצע שינויים בכללי המשחק, ו"חוק דרעי" הוא ודאי לא הדרמטי שבהם. מי שחרד ליציבותה המשטרית של ישראל היה צריך להזדעק הרבה יותר לנוכח חוק ממשלת החילופים, ששינה את לב שיטת המשטר הישראלית בין בחירות לכינון ממשלה. מי שלא יצא אז לרחובות, ומי שאולי מחה אז בשפה רפה אך שנה מאוחר יותר השביע בעצמו ממשלת חילופים, מנוע לפחות מלטעון נגד עצם תיקון החוק.
- השבעה על תנאי? דרעי יושבע אך 11 שופטי בג"ץ ידונו במינוי
- בדרך לפיצוץ? בג"ץ מאותת לקואליציה שיתנגד לחוק דרעי, וזו רק ההתחלה
- "עם דרעי אין לי בעיה. יעשה עוד טעות, ישב בכלא שוב"
ובנוגע לסוגיית ה"שחיתות", כביכול, קצת קשה להתרגש ממהלך שבסך הכל משווה בין רף הכניסה לכנסת לרף הכניסה לממשלה. אפשר לדון בשאלה מהו הרף הנכון, אך קשה להתעלף מההשוואה שאושרה. נכון, בניגוד לטענות אנשי ש"ס לא מדובר ב"הבהרה" של החוק אלא בשינויו, אך כבר ציינו שמהשינוי עצמו קשה להתרשם במיוחד.
צריך גם לזכור את הרקע, שהביא לחקיקת החוק הרע הזה. הפרשיה החלה הרי בקול תרועה רמה, בחשדות לשחיתות חמורה מאוד. בסופה התברר ההר כפחות מעכבר. עבירת מס כזו שאצל כל אדם אחר הייתה מסתיימת לכל היותר בתשלום כופר. ההחלטה לענות את דרעי בהליך פלילי ארוך ומיותר חוזרת עכשיו כבומרנג לאלו שהובילו אותו. הציבור לא אידיוט ומבין היטב את ההבדל בין שחיתות דרמטית לזוטי דברים, ומתקשה להאמין לפרקליטות ולמשטרה שההליכים נגד דרעי נוהלו בהגינות וללא משוא פנים. הפער הזועק בין ראשית הפרשה לאופן שבו היא הסתיימה פוגע קשות באמון במערכת, וצריך להטריד מאוד את העומדים בראשה.
ועם זאת צריך לזכור שהמילה האחרונה בנוגע למינוי דרעי טרם נאמרה. יו"ר ש"ס יושבע כנראה ביום חמישי לשר בממשלה, אך העתירות לבג"ץ עוד עשויות לטרוף את הקלפים. הלכה חדשה ברוח הלכת דרעי-פנחסי ההיא, שתקבע שחוקיות המינוי איננה הופכת אותו לסביר עלולה לסבך את המצב עבור דרעי וש"ס, ולהאיץ מאוד את ההליכים להחלשת מעמדו של בית המשפט. העתירות כבר הוגשו ועוד יוגשו, והעימות בין הרשויות עשוי להיפתח מוקדם מן הצפוי.