האם אתם מוכנים ל־2023? העיתונות הכלכלית עמוסה בתחזיות שונות בנוגע לצפוי לנו בשנה האזרחית הנכנסת. האם שוקי ההון ישנו כיוון ויעלו, או שמא ימשיכו לדשדש? הריבית תישאר ברמתה הגבוהה או תתחיל לרדת? האינפלציה תיבלם, או שאולי נמשיך לראות עליות מחירים? מיותר לציין שאף אחד לא באמת יודע. מה שאנחנו כן יודעים בוודאות אלו הנתונים הקיימים היום, וכיצד אנחנו נכנסים לשנת המס שתחל ביום ראשון. ומבחינת משקי הבית בישראל, זה לא נראה טוב.
אם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון, מחירי החשמל והמים עלו בתחילת החודש, כשברקע אנחנו עדים לעלייה גם במחירי המזון. מחירי הנפט כבר עלו בחודש הקודם, והם צפויים לעלות שוב אם לא יימצא מקור תקציבי להמשך הוזלת מס הבלו על הדלק, מה שיביא לייקור מוצרים ושירותים נוספים. גם הריבית עלתה היום (ב') בחצי אחוז נוסף.
- ההצעות של גפני להורדת המשכנתאות יסכנו את הכלכלה הישראלית
- 9000 פיגועי אבנים ודקירה ו-285 פיגועי ירי: בצה"ל מסכמים את השנה
לכך אפשר להוסיף מציאות הולכת ורווחת בשנה האחרונה, של עליית מחירים שאין מאחוריה סיבה כלכלית אמיתית, זולת ניסיונם (המוצלח) של בעלי הון לעשות עוד כסף, תוך הישענות על הסברים שנשמעים הגיוניים בחלקם אולם אין להם בהכרח אחיזה במציאות. אנחנו רואים את זה בשוק הרכב, אצל חלק מיצרניות המזון ומהיבואנים ועוד.
נוסף על כל אלה, הריבית לא צפויה לרדת בקרוב, והיא תשאיר את החזרי המשכנתא וההלוואות, שעלו בצורה דרמטית בחודשים האחרונים, ברמתם הגבוהה, בוודאי בתקופה הקרובה.

האם הממשלה החדשה תנסה למתן חלק מעליות המחירים, ועד כמה היא תתאמץ לעשות זאת? מן הסתם נדע בקרוב. בינתיים שוק התעסוקה כבר מראה סימנים בעייתיים של פיטורים, גידול מסוים באבטלה וחשש של אנשים רבים בנוגע לביטחון התעסוקתי שלהם. בתרחיש של מיתון, מציאות כזו עשויה להחמיר.
אין לנו רצון להיות פסימיים. אנחנו מעדיפים לקוות לטוב, והלוואי שהתחזיות הכלכליות האופטימיות יתגשמו. אבל מה שנכון תמיד, רלוונטי כעת ביתר שאת: זהו זמן להדק קצת חגורות, ולחשוב היטב לפני קבלת החלטות כלכליות כבדות.
נתוני בנק ישראל שפורסמו השבוע מעלים כי כמעט מחצית מהמשכנתאות שנלקחו בחודש נובמבר, היו משכנתאות בסיכון גבוה – כאלה שההחזר החודשי בהן גבוה מ־30% מההכנסה הפנויה, זאת על רקע עליית הריבית ומחירי הדיור. זהו שיעור שלא נראה כבר שנים רבות. יתרת החוב של משקי הבית, הכוללת הן הלוואות לדיור והן הלוואות צרכניות, עלתה ברבעון האחרון ב־2.5% והגיעה כבר ל־766 מיליארד שקל. אז תעשו לעצמכם טובה – אל תתמנפו יותר מדי, ובטח אל תיכנסו להרפתקאות פיננסיות.