יו"ר ש"ס אריה דרעי הושבע ביום חמישי לשר בכיר ולמשנה לראש הממשלה בממשלת נתניהו השישית, אך גם דרעי יודע שהייתה זו השבעה על תנאי. בימים הקרובים יתכנסו 11 משופטי בית המשפט העליון כדי לדון בעתירה נגד המינוי, והסימנים המוקדמים אינם נראים מעודדים. תחילה החליט שופט בית המשפט העליון יצחק עמית להוציא בעתירה צו על תנאי ללא דיון מקדמי, ומיד לאחר מכן הודיעה הנשיאה אסתר חיות שהדיון בעתירה יתקיים בהרכב מורחב של 11 שופטים. הוצאת הצווים והרחבת ההרכב באופן כזה מעידות שבכירי העליון, הנשיאה המכהנת חיות ומי שצפוי להחליף אותה בעוד כשנה, השופט יצחק עמית, אינם חוששים ממאבק חזיתי בממשלה הנכנסת.
- סימן לבאות? נתניהו מתייצב מול שופטי העליון ומערער על קביעת הסבירות שלהם
- היועמ"שית לבג"ץ: לא אגן על מינוי דרעי, את נתניהו ייצג עו"ד פרטי
- היועמ"שית לבג"ץ: מינוי דרעי לשר חורג באופן קיצוני ממבחן הסבירות
מסלול ההתנגשות המדויק אינו ברור עדיין, משום שהעתירה והצו שבעקבותיה כוללים מגוון אפשרויות לפסילת דרעי מכהונת שר. המסלול הראשון הוא חוקתי: עותרי "מבצר הדמוקרטיה" מבקשים לפסול את התיקון לחוק יסוד הממשלה שזכה לכינוי "חוק דרעי". גם אם ייפסל התיקון יוכל דרעי לבקש מיו"ר ועדת הבחירות לקבוע שלא דבק בו קלון, אך נראה שיו"ר ש"ס לא מאמין שישועתו תבוא מהאפיק הזה. מסלול נוסף הוא מנהלי: העותרים מבקשים מבג"ץ לקבוע כי גם אם מינוי דרעי הוא חוקי, והחוק לא ייפסל, ההחלטה של נתניהו למנות עבריין שהורשע פעמיים לשר חורגת מ"מתחם הסבירות".
כך או כך, אף שהשופטים יודעים היטב שזו סוגיה נפיצה מבחינה פוליטית ודרמטית מבחינה חוקתית, דומה שאצה להם הדרך להגיע לרגע הפיצוץ. נוכח העובדה שלא הוצא צו ביניים נגד מינוי דרעי, לא הייתה כל מניעה לדון בעתירות בקצב רגיל, בנחת וביישוב הדעת. אין כל סיבה שהליך הביקורת השיפוטית על חקיקת הכנסת ייערך בחופזה. הדיונים בעתירות לפסילת חוקים ארכו בעבר שנים רבות. שלוש, חמש ולעיתים אף שמונה ועשר שנים חלפו מרגע הגשתה של עתירה לפסילת חוק ועד להכרעה. כעת נראה שאף שמדובר בסוגיה תקדימית – פסילת תיקון לחוק יסוד שאיננו בגדר הוראת שעה – בג"ץ מבקש להכריע בעתירה בתוך שבועות ספורים. אחרת אין להסביר את הוצאתו הבהולה של צו על תנאי ואת הרחבת ההרכב עוד לפני עריכתו של דיון מקדמי.
ייתכן שהשופטים סבורים שגישה אגרסיבית ולוחמנית מצידם תרתיע את הקואליציה החדשה מחקיקה שתצמצם את כוחו של המוסד שהם מכהנים בו. אולי הם מעדיפים שהעימות המכריע יהיה דווקא סביב עניין דרעי, שהם נהנים בו לפי הערכתם מיתרון תדמיתי כמי שנאבקים בשחיתות ומונעים את דרדור הנורמות השלטוניות. כך או אחרת, לממשלה הנכנסת אסור למצמץ ולהירתע מחקיקת הרפורמות הנדרשות. אופן התנהלותם של שופטי העליון בעתירה נגד "חוק דרעי", שהוא כזכור תיקון לחוק יסוד, רק מוכיח את נחיצות הרפורמות המשפטיות שהקואליציה החדשה מבקשת לקדם.