יום ראשון, מרץ 30, 2025 | א׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אליצפן רוזנברג

כתב, עורך, ופרשן כלכלי משנת 2005 בעיתונות הכללית והכלכלית

רשות שוק ההון צריכה מנהל שלא חושב על התפקיד הבא שלו באחד מגופי ההשקעות

שר האוצר החדש יחליט בקרוב מי יפקח על כ־4.2 טריליון שקל מכספי החסכונות שלנו. האם יפעל לטובתנו

שלל משימות ממתינות לשר האוצר החדש בצלאל סמוטריץ', ובמציאות הכלכלית הנוכחית אין לו יותר מדי זמן להתלבטויות. רשימת הפעולות הנדרשות בתקופה הקרובה כוללת גם שורה של מינויים בכירים בצמרת המשרד. מלבד מינוי שלומי הייזלר למנכ"ל משרד האוצר, מועד כהונתם של כמה בכירים הסתיים או מסתיים בקרוב. בהם הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון, מנכ"ל רשות המיסים, יו"ר רשות ניירות ערך, הכלכלנית הראשית, הממונה על השכר ועוד.

אחד התפקידים החשובים בעיניי הוא מנהל הרשות האחראית בין השאר לכספי החסכונות שלנו, ולמעשה לעתיד הכלכלי הצפוי לנו לעת פרישה – הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון. לפני חודשיים סיים הממונה הקודם, משה ברקת, כהונה של ארבע שנים בתפקיד. בינתיים מונה סגנו, עמית גל, לממלא מקומו.

רשות שוק ההון חולשת על תחומי הביטוח, הפנסיה והפיננסים, ובפיקוחה מנוהלים יותר מ־2.4 טריליון שקל מכספי הציבור שהופקדו בקרנות הפנסיה, בקופות הגמל וההשתלמות ועוד. תפקיד הממונה כולל לכאורה מתח בין הצורך לשמור על יציבות הגופים הפיננסיים, ובין דאגה לציבור החוסכים – עידוד תחרות, הוזלת דמי ניהול, פיקוח על ההשקעות ועוד. אך בפועל אין הצדקה אמיתית למתח הזה. בחינת יציבות הגופים המוסדיים ועמידתם בסף הנדרש, לא צריכה לבוא על חשבון הציבור.

רשות שוק ההון צריכה מנהל שחושב על טובת החוסכים, ולא על התפקיד הבא שיקבל אצל אחד הגופים המפוקחים

כמו בתחומים אחרים, היכן שיש הרבה כסף – ובמקרה הזה, הכסף שלנו – פועלים שחקנים בעלי אינטרסים. חברות הביטוח, בתי ההשקעות, סוכני הביטוח – כולם מנסים למקסם רווחים ונאבקים בהוראות רגולטוריות או ברפורמות שנועדו להיטיב עם החוסכים תוך הצרת פעילותם, הטלת מגבלות עליהם או פגיעה ברווחיהם העצומים. גם כאשר לא עולה בידם לבטל את אותן רפורמות, הם מצליחים לא פעם לשנות את המהלך עד כדי ריקונו מתוכן, או לפחות לעכב אותו בכמה שנים טובות.

הנה רק דוגמה אחת: הרפורמה במסלולי ההשקעה של קופות הגמל, שהייתה אמורה להיכנס לתוקף בימים אלו. מדובר במהלך שנועד להביא לחיזוק המנגנון התחרותי בענף החיסכון הפנסיוני, תוך הגברת כוח המיקוח של החוסכים כלפי החברות המנהלות. בין השאר קובעת הרפורמה (המבוססת על המלצות ועדת יפה), שחברות יחויבו להציע מסלולי חיסכון שדמי הניהול בהם ייגבו בהתאם לביצועים. לא השגתם לנו תשואה או גרמתם לנו להפסד? לא תקבלו דמי ניהול. בנוסף, כל הסכומים שגובים הגופים המנהלים יהיו שקופים ובהירים, וזאת בניגוד למצב הקיים היום. בפועל הרפורמה הזו מוסמסה. רק חלק ממנה נכנס לתוקף והשאר נדחה.

מעבר לניסיון המקצועי וליכולת הניהולית, רשות שוק ההון צריכה מנהל או מנהלת שרואים את טובת החוסכים בראש סדר העדיפויות, דואגים להם ולא חושבים על התפקיד הבא שיקבלו אצל אחד הגופים המפוקחים, בשיטת הדלת המסתובבת. אני מקווה שגם שר האוצר החדש חושב כך.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.