השילוב של קדמה טכנולוגית והשוק החופשי הניב דברים מדהימים במאות השנים האחרונות, אולי יותר מכול בתחום הרפואי. בדיקות, דימויים, תרופות, משככי כאבים, הרשימה כמעט אינסופית והיא מתארכת בכל יום, כאשר נס אחרי נס מומצא לטובת הבריאות וההרגשה הטובה שלנו. מצד שני, השילוב הזה גם אחראי לבדיקות שפעת ביתיות, אז אולי בעצם הוא לא שווה את זה בכלל.
ההמצאה האחרונה חמקה בין דלתות בתי המרקחת שלנו בסביבות הסתיו, בשקט, כמעט ללא דיון או יחסי ציבור. לכאורה המטרה נראית טובה, אולי אפילו מובנת מאליה: רוצים לדעת מה זה השיעול הזה, מה הסיפור של כאבי הגרון, למה כל הגוף שלכם מרגיש כמו ספוג שנטבל בחמין סמיך במיוחד? כל מה שצריך זה לדחוף מטוש מספיק עמוק אל כל נחיר כדי לדגדג את המוח, לערבב בקצת חומר, לטפטף במקום הנכון ובום – יש לכם תשובה, או לפחות את הידיעה שזו לא שפעת. המהדרין יקנו את שילוב הבדיקות שפעת־קורונה, וכך ארבע טיפות יכחישו שתי מחלות שלמות!
בעידן שלהי הקורונה (אנחנו מקווים, דיר באלאק סינים) באמת יש היגיון מסוים בחשיבה הזו. אבל למעשה יש בה עיוות. יש סיבה טובה לכך שנרגענו במאה השנים מאז שהשפעת הייתה מגפה אימתנית וקטלנית בעצמה. יש סיבה טובה לכך שעד השנה, אדם שהיה מרגיש רע פשוט היה נשאר בבית (במקרה הטוב) או לפחות מסתגר באיזה חדרון צדדי בעבודה עם כוס תה (במקרה הרע. אפילו לא נדבר על המקרה הגרוע מכול. דגנרטים, למה לא להשתעל לנו ישר לתוך הפה וזהו?). השפעת היא כבר לא מה שהייתה פעם, ולכן אין צורך להפוך אותה לחלק גדול יותר מהחיים שלנו ממה שחייבים, והחלק הזה הוא לשכוח שהיא קיימת עד שאולי יש לנו אותה ואז לנסות להעביר אותה כמה שיותר מהר עד שאפשר לשכוח ממנה שוב.
ואז באה הקורונה, וכולנו הפכנו לערמה של חרדתיים שבטוחים שכל מיחוש בגרון, כל ניזול אפי, כל שיעולון קטן פירושם מוות או לפחות מכונת הנשמה. ובאופן טבעי, כשמתחילים לחשוב כך, זה רק עניין של זמן עד שלא רק הנגיף החדש עושה לנו את זה אלא גם כל דומיו וקודמיו. אבל כפי שידוע לרובנו הקורונה כבר לא מה שהייתה (אם לא תהיה מוטציה נוראה בסין, טל"ח), ואולי היא מעולם לא הייתה בדיוק מה שחשבנו שהיא מבחינת מידת הסכנה שנשקפת ממנה עבור אלו שאין להם בעיות רקע מיוחדות. ואם הייתה סיבה טובה לכך שכולנו נזהרנו, ואולי אפילו יש סיבה טובה לכך שנמשיך להיבדק גם היום במקרה של חולי, ודאי שאותו הדבר פשוט לא נכון לשפעת.
זוכרים את התקופה שהמילה "שפעת" הייתה מרגיעה? כשהיא הייתה הדרך של אנשים הזויים כמו יורם לס לבוז לקורונה? אבל מאז קרה דבר מעניין. בזמן שהקורונה, בזכות חיסונים וגם מוגנות טבעית, הלכה והפכה לאיום פחות עד כדי כמעט־שפעת, במקום להתייחס אליה הרבה יותר כמו שפעת, יש מי שרוצים להתייחס אל השפעת הרבה יותר כמו אל קורונה. התוצאה מוצגת לפניכם בחנויות נבחרות: הבדיקות הכפולות הארורות האלה, שצועקות לנו מהמדפים שאנחנו לא בטוחים, שאולי לא נתקהל, ומה הביג דיל, זו רק בדיקה קטנטנה ששווה את הרוגע שלנו ואת הבטיחות של אחרים.
זה כן ביג דיל. זה ביג דיל כי השילוב של שלוש שנות מגפה ורשתות חברתיות שכל כך טובות בשלהוב החרדות שלנו, פועלות יחד כדי לדחוף אותנו במדרון חלקלק ותלול שמוביל אל מעמקי הפסיכוזה הרפואית. המדור – היפוכונדר מפורסם שהוא – יכול לספר לכם רבות על כך. אז לא, זו לא קריאה להפסיק להיזהר וגם לא הזמנה למסיבת שיעול. זו רק קריאה לקצת שפיות. רוצים לעשות בדיקות קורונה? לגיטימי, אפילו הגיוני. אבל תרגיעו עם הבדיקות הביתיות האחרות. שפעת היא רק שפעת.
נ.ב.
ברוכה הבאה 2023
כמדי שנה, לקראת השנה האזרחית שבאה עלינו לטובה, הניו–יורק טיימס פרסם תחזית טכנולוגית מקיפה למה שצפוי להתחדש ולהשתנות במהלך 2023. בכמה מילים: בוטים שיסייעו לנו למלא משימות טקסטואליות מורכבות כמו תמצות טקסטים, כניסתה (בשעה טובה) של מציאות מדומה למיינסטרים, התרחבות שוק כלי הרכב החשמליים וגיוון נוסף ברשתות החברתיות. האם זה יקרה? עד 2024 נדע.