יום רביעי, אפריל 9, 2025 | י״א בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user
צילום: אריק סולטן

חגי סגל

העורך הראשי לשעבר של 'מקור ראשון', לשעבר עורך הביטאון 'נקודה' ומייסד מחלקת החדשות בערוץ 7, מחברם של שבעה ספרי דוקומנטריה וסאטירה, מגיש תוכנית שבועית בערוץ הכנסת, תושב עפרה

2022 הייתה שנה של זינוק בעליה לארץ, אך רוב העולים אינם יהודים

הקמת הממשלה החדשה היא הזדמנות לביטול סעיף הנכד בחוק השבות, שההיגיון הציוני שלו התפוגג מזמן, אבל רק במסגרת עסקת חליפין שסיכוייה קלושים

ממשלת נתניהו החדשה היא כנראה ההומוגנית ביותר בתולדות ממשלות ישראל. אף על פי כן אגפיה השונים הצליחו לקלקל זה לזה את שמחת השבעתה. הליכוד הפך את טקס השבעת יושב־ראש הכנסת למצעד גאווה, על אפם וחמתם הכבושה של החרדים, ואילו החרדים גרמו עוגמת נפש לרבים משותפיהם הקואליציוניים כשהרימו לחיים בכוסיות פלסטיק לרגל ביטול המס על כלים חד־פעמיים ומשקאות ממותקים. שר הדתות החדש מטעמם, מיכאל מלכיאלי, דהר ללשכת הרב הראשי כדי לבטל שם לעיני המצלמות את רפורמת הכשרות. היא אומנם נחקקה בידי ממשלת השמד והזדון היוצאת, אולם מצאה מן הסתם חן בעיני ליכודניקים רבים וחובשי כיפות סרוגות שסומכים על משגיחי צהר אפילו יותר מאשר על משגיחי הרבנות. לא עוד.

לכאורה, תנופת ביטול החקיקה הזו אמורה להביא בקרוב גם למחיקת סעיף הנכד בחוק השבות, שההיגיון הציוני שלו התפוגג במרוצת השנים, אבל ספק רב אם דווקא הביטול הנצרך הזה יתממש. בליכוד יתקשו לבטל אותו בגלל ההסתערות התקשורתית הצפויה כאן והביקורת מבחוץ של יהודי ארה"ב. אחינו באמריקה עומדים על זכותם להישאר בגלות, להתחתן שם בהמוניהם עם גויים, ובד בבד לדרוש שנקלוט אותם כאן בהרכב מלא אם וכאשר יואילו פעם בטובם לעלות ארצה. הדרך היחידה לבטל בכל זאת את סעיף הנכד היא עסקת חליפין, ביטול הסעיף תמורת הקלות נרחבות בגיור לאלה שכבר עלו לארץ בזכותו, אך סיכויי מימושה קלושים. מפעל הגיור שבוי בידי הרבנות הראשית, ונתניהו אינו נערך לשחרר אותו. יש לו אתגרים אחרים, חשובים יותר וחשובים פחות.

כמה עולים באו הנה מארה"ב ב־2022? 2,880, קצת יותר מאשתקד אבל עדיין טיפה בים בהשוואה לפוטנציאל. וכמה מרוסיה? מספר שיא בשנים האחרונות – 42,418. דא עקא, 71 אחוז מהם אינם יהודים, 30,097. קשה להאמין שהם בוחרים לבוא הנה מטעמים ציוניים או בגלל התרפקות פתאומית על שורשיו הלאומיים של סבא. סביר יותר להניח שהמניע האמיתי הוא התלאות שגורמת להם המלחמה באוקראינה.

מאוקראינה עצמה עלו ב־2022 קרוב ל־14 אלף איש, מתוכם כשמונת אלפים לא יהודים; מבלארוס – 2,050 עולים כאשר 1,500 מהם אינם יהודים; מגיאורגיה ומאוזבקיסטן 343, רק תשעים מהם יהודים. את הנתונים העביר לי ד"ר נתנאל פישר, ראש החוג למדיניות ציבורית במרכז האקדמי שערי משפט, בהסתמך על נתוני למ"ס עדכניים ועל ניתוח שעשה.

גם בסוכנות מאשרים ש־2022 הייתה שנה ברוכת עלייה: לפחות 70 אלף עולים. מצד שני היא גם הייתה השנה שבה חצתה פה אוכלוסיית הלא־יהודים שאינם ערבים את רף חצי המיליון: 513 אלף. מדובר בגידול של 41 אלף לא־יהודים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד (סוף 2022), רובם המכריע עולים חדשים וחלקם הקטן ילידי הארץ. נוכח התמשכות המלחמה באוקראינה והתלאות שהיא גורמת ברוסיה אפשר לצפות לנסיקה דומה בשנה הקרובה. למדינת ישראל אין אומץ לגעת בסעיף הנכד כדי לעצור את שטף ההגירה הלא יהודית ארצה, ואין אומץ להקל את תנאי הגיור של אלה שכבר הגיעו בעבר בזכותו. כמו במקרה של ביטול המס על משקאות גורמי סוכרת ועל כלים מזהמי סביבה, היא מורישה גם את הצרה הצרורה הזאת לדור הנכדים. אחרינו המבול.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.