בשבוע הבא ביום שני יסיים הרמטכ"ל אביב כוכבי קדנציה סוערת של ארבע שנים בכלל הגזרות עליהן מופקד צה"ל. בשורה של טקסים, יעביר כוכבי את הפיקוד על צה"ל לסגנו האלוף הרצי הלוי; וכעת – עם סיום תפקידו, נשאלת השאלה מה הייתה השפעתו המקצועית של הרמטכ"ל כוכבי על צה"ל ומה היו הישגיו.
בשבועות האחרונים הרמטכ"ל היוצא עבר שורה של ראיונות לכלי התקשורת ובכתבות שיתפרסמו לקראת סוף השבוע יפרוס את משנתו ויסכם את תקופת השירות שלו. כוכבי מפרט את מיטב מהלכיו שהתבטאו בשורה של שינויים מהותיים שהונהגו במהלך תפקידו. בין היתר, הפיכת צה"ל לצבא קטלני יותר והארכה מחדש של השירות הסדיר שקוצר בתקופת קודמו בתפקיד גדי איזנקוט שמכר את הפז"ם תמורת תר"ש.
לטור השני בסדרה על סיום הקדנציה של כוכבי – רות סוף: אביב כוכבי מסיים קדנציה מצוינת עם כישלון אחד משמעותי
כוכבי הבין מהרגע הראשון שקיצור השירות הוא אתגר שפוגע באתגר. מצד אחד צריך לקצר את זמן ההכשרה של הלוחמים ומצד שני גם אחרי ההכשרה זמן השירות שלהם הוא קצר שהתועלת נפגעת באופן משמעותי. לשם כך נבנה מודל הקבע סדיר. לוחמים ובעלי תפקיד משמעותי מסיימים את שירות הסדיר שלהם וחותמים לשירות קבע שנמשך כמה חודשים עד שנה. בפועל קיצור השירות שהיה אמור לייעל את הצבא ולחסוך כסף עלה יותר. איזנקוט בזמנו רצה כסף להתחמשות ומכר את הכשירות המבצעית. כשנכנס כוכבי לתפקידו הוא שינה זאת ובצדק.
באופן כללי, יש לכוכבי רשימה ארוכה של הישגים חשובים כשבין היתר הוא הפך את צה"ל לצבא מחובר יותר, מקושר יותר וקטלני יותר. "הגדוד כאתרוג
– השלמת כוח אדם, אמצעי לחימה ורכבים לגדודי התמרון הסדירים, הקמת פלוגות חשיפה תקיפה, הכשרת 300 בעלי תפקידים לתקיפה אווירית עבור הכוח המתמרן, הקמת תאי מודיעין ייעודיים לכל חטיבה מתמרנת אשר מנגיש את העושר המודיעיני לקצה המבצעי, הקמת יחידות רב-מימדיות ופיתוח שיטות לחימה חדשניות להגברת הקטלניות של הכוחות המתמרנים.
במשמרת שלו הוא הפך את חטיבה 900 לחטיבת חי"ר אש, הקים את חטיבת התקיפה את אוגדה 99, הקים ארבעה חטמ"רים חכמים באיו"ש ומנהלת המטרות שאמורה להכריע את המלחמה הבאה בעיקר בגזרה הצפונית.
אחד ההישגים הגדולים של הרמטכ"ל היוצא הוא הקמת אגף איראן ואסטרטגיה ובראשו קצין בדרגת אלוף "הוא מתעורר בבוקר וחושב רק איראן" נהג כוכבי לומר כשניסה להסביר מה מהות הקמת האגף. כוכבי התעקש להגדיל באופן ניכר את כמות המיירטים של מערכות ההגנה, כדי לתת לדרג המדיני אוויר לנשימה בזמן עימות שבו יורים על מדינת ישראל אלפי טילים בשבוע, וכן הגדיל את היקף הפצצות האוויריות המדויקות.
אחד ההישגים שהוא מתפאר בהם הוא הטרנספורמציה הדיגיטלית, כשנכון לסיום הקדנציה שלו 50% מהתכנית כבר בוצעה ויצרה לצה"ל רשת מאובטחת שהופכת אותו לאחד הטכנולוגיים בעולם, תוך צמצום פערים עצומים של עשור בו צה"ל פיגר טכנולוגית. כוכבי הקים את טייסת 144 כחלק מפרויקט לחימה חדשני ללחימת אוויר-יבשה.
גם בגזרת האימונים חולל הרמטכ"ל היוצא מספר שינויים. כוכבי הגדיל את היקף, מגוון ואיכות הסימולטורים בצה"ל שמאפשרים הכפלה והשלשה של כמות האימונים. הרחיב תרגילים חטיבתיים, אימוני פרט, הכשרות בבסיסי הדרכה שילוב וקישור בין סימולטורים שונים שיצרו שדה קרב נרחב והביא לצה"ל אחרי שנים את חודש המלחמה עם בוחן רף פיקוד צפון לבחינת הכשירות המבצעית של צה"ל.
במשמרתו הוא החל את בניית מכשול הצפון, מכשול התפר באיו"ש והחל להעמיד את התכניות המבצעיות ובניין כוח ייעודי נגד איראן. כוכבי העצים בכהונתו את תקיפות המב"ם שנועדו לסכל הברחות איראניות לגבולות עם ישראל בגזרה הצפונית, בעזה וביו"ש. הוא לא חשש להתעמת עם רצועת עזה והכין את צה"ל לשני מבצעים מוצלחים. האם כהונתו של כוכבי שינתה את צה"ל והעצימה אותו? התשובה היא בהחלט כן. האם כוכבי היה רוצה לראות צבא קטלני יותר ומוכן יותר? גם כאן התשובה דומה, אבל בקדנציה שבה עבד בעיקר מול ממשלת מעבר ומשבר קורונה שהביא עימו אתגרים כלליים לא פשוטים, כוכבי הצליח מעל המשוער.
בטורים הבאים על הרמטכ"ל היוצא ננסה לענות על השאלה האם הקדנציה של כוכבי הייתה כל כך מוצלחת מדוע הוא מסיים אותה עם טעם חמוץ ועם חברה ישראלית שקוראת לו חזיר וגוזל הקופה הציבורית. האם הגיע העת למודל שירות מקצועי, כמה באמת היה נכון לכוכבי להיכנס לתוך השיח הפוליטי ובשורה התחתונה איזה צבא משאיר הרמטכ"ל היוצא לרמטכ"ל הנכנס.