2022 הייתה שנה קשה מאוד לשוקי ההון: אינפלציה, ריבית עולה שבאופן מסורתי גורמת לירידה בשוקי המניות, מלחמה באוקראינה, סגרים חוזרים ונשנים בסין שהשפיעו על כלכלות העולם ועוד.
בסיכום שנה, המדד המוביל בבורסה המקומית, תל־אביב 35, ירד ב־9.2%; ה־ S&Pהאמריקני נפל ב־19.3%, ומדד הנאסד"ק צנח ב־33%. אפילו מדדי איגרות החוב בישראל, שאמורים להיות קצת יותר סולידיים, רשמו תשואה שלילית שנעה בין 7 ל־9 אחוזים. גם החסכונות הפנסיוניים שלנו, שמושקעים עמוק בשוק ההון, חטפו חזק. קופות הגמל השיגו בשנת 2022 תשואה ממוצעת שלילית של כ־8%, ובקרנות הפנסיה (במסלול לבני עד 50) התשואה צפויה לנוע סביב מינוס 6%.
כן, זה לא נעים, אבל אם אתם לא אמורים לצאת השנה לגמלאות או מתכננים למשוך את הכסף בקרוב, אין באמת סיבה להיכנס לפאניקה. חיסכון לטווח ארוך כשמו כן הוא, וצריך להסתכל על התשואה בפרספקטיבה נכונה.
לטור הזה צירפנו חלק מטבלה שערך אייל סיאני, סמנכ"ל בקוואליטי ביטוח ופיננסים, וחבר ועדת הפיננסים בלשכת סוכני הביטוח, המבוססת על נתוני מערכת הגמל־נט של משרד האוצר. סיאני בחן את התשואות של קרנות ההשתלמות במסלול הכללי (שבו מרוכזים רוב החוסכים) במהלך 23 השנים האחרונות, שנים שבהן ידענו תקופות גאות ושפל. הנתונים לפניכם. לא תהיה זו טעות לנחש שככלל, תשואות הגמל והפנסיה, מתקרבים פחות או יותר לאותם מספרים.
אף אחד לא יודע מה טומן העתיד, אבל אם נשפוט לפי העבר, אפשר בהחלט להיות אופטימיים.