מחר (ב') יתקיים טקס חילופי הרמטכ"ל, בו יעביר הרמטכ"ל היוצא אביב כוכבי יעביר את דגל צה"ל לרמטכ"ל הבא האלוף הרצי הלוי. במהלך היום יועלה הלוי לדרגת רב-אלוף ועם סיום טקס העברת הנס ירד הרמטכ"ל כוכבי אל רחבת המסדרים של הקריה בתל אביב לסקור את מסדר המטכ"ל בפעם האחרונה, ייפרד מחיילי הקריה בתל אביב וייסע בפעם האחרונה כמשרת בצה"ל ומפקדו לביתו.
הטורים הקודמים בסדרה:
- לקראת פרישה: כמה באמת שינה אביב כוכבי את צה"ל
- רות סוף: אביב כוכבי מסיים קדנציה מצוינת עם כישלון אחד משמעותי
כוכבי ייצא לחופשת פרישה ולאחריה ישוחרר מצה"ל ויצטרף למאות אלפי גמלאים שפרשו מצה"ל והפכו בשנה האחרונה למושג של לעג, קלס והשמצה בקרב רבים מאוד בציבור הישראלי בגלל הזכות שלהם לפרוש משירות בגיל צעיר יחסית, 42 על פי החוק, ועם פנסיה מוקדמת. זה זמן טוב להכניס לטקסט גילוי נאות כי גם כותב שורות אלו נשוי לאשת קבע שפשטה מדים לאחרונה והצטרפה לקבוצה גדולה באוכלוסיה המוגדרת גמלאית צה"ל.
הפנסיה התקציבית בצה"ל תמיד הייתה נושא מעורר מחלוקת. במשך שנים נטען כי הפנסיה נועדה לגשר על שירות ארוך ותובעני, שמוציא את המשרת בגיל מבוגר יחסית, ביחס לעבר בו גיל הפרישה היה 45 והתעסוקה בישראל הייתה מאוד מוגבלת עבור אנשים בגיל הזה. אולם השנים עשו את שלהם, תוחלת החיים עלתה באופן משמעותי וגם גיל הפרישה הקבוע בחוק לכל אזרח הוא כבר לא עובדה מוגמרת והשתנה בעצמו. שוק העבודה התרחב באופן משמעותי וכיום גם אלו המגיעים לגיל פרישה בגיל 65 או 67 מבקשים להישאר בשוק העבודה.
כיום, להשתחרר משירות קבע בגיל 42 מאפשר לפתוח בקריירה שנייה והשינויים לא איחרו להגיע לצה"ל. הפנסיה התקציבית שקבעה גמלה חודשית למשתחררים הוחלפה בפנסיה צוברת ובכך הושוו התנאים בין הפורשים מצה"ל לבין השוק האזרחי. המשתחרר העתידי לא יקבל קצבה חודשית והוא בעצם יצא אל שוק העבודה והפנסיה שלו תמשיך להצטבר עד גיל פרישה כמו כל אזרח בישראל.
לצד זאת, המחאה ברחוב לא עצרה וכוכבי בשנתו האחרונה הרגיש אותה על בשרו. הוא נלחם עליה מול בג"ץ, הפסיד והלך לכנסת, הוטעה על ידי יועצו הכלכלי וגילה ברגע האחרון שלא מספיק אישור של ממשלה וכי יש צורך לחוקק זאת בכנסת ברוב קולות. כוכבי גילה כי הטוויטר עשה את שלו ומספר חברי כנסת שרצו בעיקר לקושש קולות הפילו את מה שהוגדר תוספת הרמטכ"ל – אותה תוספת קבועה שניתנה לכל פורש ושיפרה את קצבתו.
טענת העתירה הייתה פשוטה: תוספת הרמטכ"ל ניתנת לכולם באופן גורף, בעוד שהיא אמורה אמורה להינתן לכל משרת על בסיס בחינה של הרמטכ"ל, אך כוכבי לא בחן, המשרתים קיבלו תוספת והכנסת סערה. הסוף של הסיפור הוא גם ההתחלה. חוק תוספת הרמטכ"ל שנדרש על ידי בג"ץ, עבר בקריאה ראשונה כדי לא לרצוח אותו בדם קר ונשלח לטיפול הממשלה הנבחרת. בפועל, יש לממשלה עוד חודשיים וחצי להסדיר את הנושא רק שהפעם זה לא יקרה במשמרת של הרצי הלוי ולא בזו של כוכבי.

כוכבי ניסה לשנות את מודל שירות הקבע. הוא הרחיק לכת, היה קשוב לקול העם ודיבר על ביטול מודל הפנסיה. הדרישה שלו הייתה מאוד פשוטה, מודל הפנסיה יבוטל, יוצמד למה שנהוג בשירות הציבורי והכספים שיחסכו מהאוצר, מאות מליונים לפי טענתם של אנשי האוצר, יופנו להעלאת השכר של הקצינים הצעירים בדרגות סרן ורב-סרן ובמקרים חריגים גם סגני אלופים המשתכרים בשכר נמוך מאוד.
האוצר, שפיזר בלון חסר כל בסיס עובדתי, ידע שהפער המדובר הוא 20 מיליון שקל ובין הדיווחים שמודלפים על ידם לתקשורת לבין המציאות, ידע שאותם "מאות מיליונים" לא ישרתו את הקופה הציבורית, אלא ההפך, ודחה את ביטול המודל באופן חד וגורף.
תפוח האדמה הלוהט יתגלגל לפתחה של ממשלת נתניהו – הקואליציה שהייתה עד לא מזמן האופוזיציה, והפילה את תוספת הרמטכ"ל בכנסת. נתניהו יצטרף להחליט האם הוא מאשר או פוגע במה שעליו הבייס שלו טוען ברשתות כי הוא "גזל הקופה הציבורית". בעבר, תמך נתניהו במודל השירות של צה" והקים ועדה שבראשה עמד יוחנן לוקר, והמסקנות שעלו בה אמרו כי צריך לסיים את מודל הפנסיה.
נתניהו לא רק דחה את המודל שלו שהוא בעצמו אישר, וקיבל את המודל של הרמטכ"ל דאז גדי איזנקוט ושל שר האוצר דאז משה כחלון, מה שעד עכשיו משמש כמודל. הדור שישתחרר בשנים הבאות מצה"ל לא יקבל יותר פנסיה תקציבית, הנזק התדמיתי כבר נגרם וסימן השאלה רק הולך וגדל באשר למודל עצמו. מי שיצטרך לשכנע את הממשלה בחשיבותם של אנשי הקבע הוא הרמטכ"ל הנכנס. זו תהיה משמימה מרכזית בקדנציה שלו וכמי שהיה סגן הרמטכ"ל ועסק רבות בתחום יש סבירות גדולה שיש לו בתיקיות כמה מודלים, שאחד מהם כנראה יהפוך למודל הבא שיונהג.
מחר, טור אחרון ומסכם של הרמטכ"ל היוצא – רגע לפני שהוא פושט מדים בפעם האחרונה, ניכנס לראשו של הרמטכ"ל אביב כוכבי ונלמד איך הוא ראה את התפקיד שלו מנקודת מבטו.